Now Reading
Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει το μπιμπερό

Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει το μπιμπερό

Είναι ένα πρόβλημα κοινό για τα μωρά που θηλάζουν, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης

Κάποια μωρά δέχονται με την ίδια ευκολία το μητρικό στήθος και το μπιμπερό. Άλλα θα προτιμούσαν να κάνουν απεργία πείνας παρά να βάλουν στο στόμα τους μια πλαστική θηλή: πράγμα που δυσκολεύει ιδιαίτερα τη μαμά όταν, για παράδειγμα, πρέπει να επιστρέψει μετά την άδεια λοχείας στη δουλειά, αλλά δεν θέλει να στερήσει το μικρό της από το μητρικό γάλα – έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι για κάποια γεύματα της ημέρας θα του το δίνει η νταντά με μπιμπερό.

Αν και το δικό σας μωρό αποφεύγει το μπιμπερό πεισματικά, μην απελπίζεστε. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές και ίσως καταφέρετε να του αλλάξετε γνώμη!

Πειραματιστείτε με πολλές, διαφορετικές θηλές. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία θηλή μπιμπερό ιδανική για όλα τα μωρά. Ίσως χρειαστεί λοιπόν να δοκιμάσετε πολλές μέχρι να ανακαλύψετε εκείνη που βολεύει το δικό σας. Να θυμάστε μόνο ότι για ένα νεογέννητο θα χρειαστείτε μια θηλή αργής ροής, που απελευθερώνει σταδιακά μικρές ποσότητες γάλακτος στο στόμα του. Τα μεγαλύτερης ηλικίας μωρά, από την άλλη, μάλλον θα προτιμήσουν μια θηλή γρήγορης ροής.

Αντλήστε μητρικό γάλα. Το μωρό σας μπορεί να απορρίπτει το μπουκάλι γιατί δεν του αρέσει το γάλα εμπορίου. Χρησιμοποιήστε λοιπόν μια αντλία θηλασμού –ηλεκτρική ή χειροκίνητη– για να διατηρήσετε σταθερή τη δική σας παραγωγή γάλακτος, να συνεχίσετε να παρέχετε στο μικρό σας όλα τα θρεπτικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος και, ίσως, να το πείσετε να δοκιμάσει το μπιμπερό. Τρία σε ένα, δηλαδή.

Ζητήστε από κάποιον άλλο να ταΐσει το μωρό. Ένας λόγος που κάποια μωρά δεν δέχονται το μπιμπερό από τη μαμά, είναι γιατί την έχουν συνδέσει με το θηλασμό – που είναι, ομολογουμένως, προτιμότερος. Ζητήστε λοιπόν από κάποιον άλλο, π.χ. τον μπαμπά ή τη γιαγιά, να δοκιμάσει να ταΐσει το μωρό με μπιμπερό και μπορεί να δείτε αποτελέσματα.

Καθιερώστε διαφορετική ρουτίνα για το τάισμα με μπιμπερό. Αν πρέπει εσείς, η μαμά, να ταΐσετε το μωρό σας με μπιμπερό, δοκιμάστε τουλάχιστον να το κάνετε σε μια διαφορετική στάση ή ένα διαφορετικό σημείο του σπιτιού από το θηλασμό. Το καινούριο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει το παιδί να δεχτεί ένα διαφορετικό τρόπο ταΐσματος.

Αλείψτε λίγο μητρικό γάλα πάνω στη θηλή του μπιμπερό: Κάποια μωρά απλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό το μπουκάλι περιέχει φαγητό! Απλώνοντας λοιπόν λίγο γάλα (κατά προτίμηση μητρικό) στη θηλή, θα του δώσετε το μήνυμα ότι και το περιεχόμενο είναι νόστιμο.

Δείτε Επίσης

Θηλάστε το πρώτα. Αν το μωρό σας πεινάει υπερβολικά, το τάισμα με μπιμπερό θα είναι πιο δύσκολο και για τους δυο σας. Πρώτα θηλάστε το λοιπόν, σταματώντας στο σημείο που έχει αρχίσει να χορταίνει αλλά δεν έχει χορτάσει ακόμα εντελώς. Αμέσως μετά, ζητήστε από τον μπαμπά ή κάποιον άλλο να συνεχίσει το τάισμα αλλά με μπιμπερό.

Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις. Αν πρέπει να λείψετε για μερικές ώρες ή και μέρες, π.χ. σας περιμένει ένα επαγγελματικό ταξίδι, αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους ταΐσματος. Μήπως μπορεί να πιει γάλα με σύριγγα ή με ένα κουτάλι; Μήπως το μωρό σας είναι πλέον αρκετά μεγάλο για να περάσει στις στερεές τροφές; Μήπως θα το βολέψει περισσότερο ένα βρεφικό ποτηράκι παρά το μπιμπερό;

Παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι αυτή η φάση θα περάσει. Ούτως ή άλλως δεν θα συνεχίζατε να θηλάζετε το μωρό σας για πάντα, αλλά ακόμα και αν σκοπεύατε να το κάνετε, αργά ή γρήγορα θα ανακάλυπτε τις χαρές των φρούτων, του κρέατος και των μπισκότων! Μπορεί λοιπόν να έχετε την αίσθηση ότι ο καιρός δεν περνάει με τίποτα, αλλά σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον αυτό το πρόβλημα, που τώρα σας φαίνεται βουνό, θα είναι μια ανάμνηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top