Now Reading
Τι είναι ο νεογνικός έρπης; Και πώς μπορεί να επηρεάσει το νεογέννητό σας

Τι είναι ο νεογνικός έρπης; Και πώς μπορεί να επηρεάσει το νεογέννητό σας

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον νεογνικό έρπητα, μια ιογενή λοίμωξη

Ο νεογνικός έρπης είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Αν και σχετικά σπάνιος, ο νεογνικός έρπης μπορεί να είναι απίστευτα επιβλαβής για την εύθραυστη υγεία ενός νεογνού.

Στην ενήλικη ζωή, ο HSV μπορεί να προκαλέσει έρπητα στο στόμα, φουσκάλες στα γεννητικά όργανα και αλλοιώσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Ο HSV μπορεί να μεταδοθεί σε ένα νεογνό μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, με αποτέλεσμα νεογνικό έρπητα – ένα νεογέννητο μπορεί επίσης να προσβληθεί από νεογνικό έρπητα εάν κάποιος με επιχείλιο έρπητα το φιλήσει.

Τι είναι ο νεογνικός έρπης;

Στην ενήλικη ζωή, ο HSV μπορεί να προκαλέσει επώδυνες φουσκάλες, πληγές ή εξάνθημα που επουλώνεται μόλις τελειώσει η εστία. Ο νεογνικός έρπης είναι μια λοίμωξη από τον ιό του έρπητα ενός νεογέννητου μωρού και υπολογίζεται ότι επηρεάζει 1 στις 3.200 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων στις ΗΠΑ.

Όπως και στους ενήλικες, ο νεογνικός έρπης μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα γύρω από τα μάτια, το στόμα και περιστασιακά στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, λόγω του μη ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος, ο νεογνικός έρπης μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα όργανα και το κεντρικό νευρικό σύστημα ενός νεογέννητου.

Αυτή μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αν ο ιός εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι καταστροφικό».

Ο νεογνικός έρπης μπορεί επίσης να κλιμακωθεί σε άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού. Μπορεί επίσης να διαδοθεί, πράγμα που σημαίνει ότι εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα.

Δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά όλα τα μωρά που προσβάλλονται από νεογνικό έρπητα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για το βρέφος.

Ποιος κινδυνεύει από νεογνικό έρπητα;

Πολλοί μελλοντικοί γονείς που έχουν HSV έχουν αναπτύξει μια ανοσολογική απόκριση στον ιό με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα αντισώματα μεταβιβάζονται στο αγέννητο παιδί τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δίνοντάς του ενδεχομένως ένα συγκεκριμένο στρώμα προστασίας έναντι του νεογνικού έρπητα.

Ωστόσο, η εμφάνιση του HSV κοντά στην ημερομηνία τοκετού μπορεί να είναι επιβλαβής για ένα αγέννητο μωρό, καθώς καμία ανοσολογική απόκριση δεν είχε χρόνο να αναπτυχθεί ή να μεταδοθεί, ανεξάρτητα από το με ποιο σκέλος της νόσου είχαν επαφή.

Πιθανώς ο πιο σημαντικός παράγοντας εδώ είναι αν η μητέρα έχει αντισώματα ή ανοσολογική απόκριση σε οποιοδήποτε σκέλος του ιού του έρπητα. Εάν το βρέφος το αποκτά από τη μητέρα, πιθανότατα έχει αντισώματα που μεταβίβασε στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να προστατεύσουν το βρέφος. Η εξαίρεση θα ήταν εάν η μόλυνση από τον ιό του έρπητα στη μητέρα αποκτηθεί πολύ κοντά στην ώρα του τοκετού, έτσι ώστε το σώμα ή το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας να μην έχουν χρόνο να αναπτύξουν μια αντιβιοτική απόκριση.

Όλα τα νεογέννητα έχουν μη ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να προσβληθούν από ιούς. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από ανοσοανεπάρκεια, όπως τα πρόωρα βρέφη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν δυσμενείς επιπτώσεις του νεογνικού έρπητα.

Πώς μεταδίδεται ο νεογνικός έρπης;

Υπάρχουν δύο τύποι ιού του έρπητα: Ο HSV-1 είναι πιο γνωστός ως έρπης του στόματος και ο HSV-2 είναι πιο γνωστός ως έρπης των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, και οι δύο κλώνοι του HSV μπορούν να προκαλέσουν έξαρση οπουδήποτε στο σώμα και οι δύο κλώνοι μπορούν να μεταδοθούν σε ένα νεογέννητο, με αποτέλεσμα νεογνικό έρπητα.

Η πιο κοινή αιτία μετάδοσης του HSV σε νεογέννητο είναι κατά τη διάρκεια του τοκετού, όταν το βρέφος έρχεται σε επαφή με ενεργές βλάβες έρπητα στα γεννητικά όργανα του γονέα του κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν έχετε ενεργές βλάβες έρπητα στο σημείο του τοκετού, ο μαιευτήρας σας μπορεί να προτείνει καισαρική τομή για να αποφευχθεί η μετάδοση στο βρέφος σας.

Ο ιός HSV μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε ένα νεογέννητο μέσω επαφής με ενεργό ξέσπασμα έρπητα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως στο στήθος ή στη θηλή (με το οποίο το βρέφος μπορεί να έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού) ή μέσω επαφής με έρπητα στο χείλος. Εάν κάποιος έχει έρπητα και φιλήσει το βρέφος, μπορεί επίσης να μεταδώσει ακούσια τον ιό. Η μετάδοση του HSV μπορεί να συμβεί ακόμα και αν κάποιος αγγίξει ή ξύσει τον έρπητα του και στη συνέχεια αγγίξει το μωρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νεογνικού έρπητα;

Δείτε Επίσης

Ένα βρέφος με νεογνικό έρπητα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ήδη από δύο ημέρες και έως και έξι εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό. Ωστόσο, για ένα βρέφος που προσβλήθηκε από νεογνικό έρπητα κατά τη διάρκεια του τοκετού, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός επτά έως 10 ημερών από τον τοκετό.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους θα εκδηλωθεί στα βρέφη· ο ένας είναι ένα εξάνθημα με φουσκάλες και θα μπορούσε να είναι πολύ εστιακό. Αυτό το εξάνθημα ή μια μικρή συλλογή φυσαλίδων μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, γύρω από τον ομφάλιο κολόβωμα ή σε οποιαδήποτε περιοχή με σπασμένο δέρμα.

Ίσως προκαλεί σύγχυση για τους γονείς και τους φροντιστές, ο νεογνικός έρπης μπορεί να είναι παρών ακόμη και χωρίς το ενδεικτικό εξάνθημα ή τις φουσκάλες. Ο δεύτερος τρόπος είναι τα παιδιά να αρρωσταίνουν αρκετά και να είναι αρκετά προφανές στον γονέα ότι το μωρό δεν συμπεριφέρεται καλά, δεν τρέφεται ή δεν ανταποκρίνεται. Πυρετός ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία και λήθαργος είναι άλλοι πιθανοί δείκτες.

Ένα πιο συγκεκριμένο νευρολογικό σύμπτωμα θα ήταν οι κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις υποδηλώνουν ότι ο ιός έχει εισχωρήσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό, εξ ορισμού, σημαίνει ότι κάποια από τα εγκεφαλικά κύτταρα πρόκειται να τραυματιστούν.

Τι να κάνω εάν το παιδί μου έχει νεογνικό έρπη;

Δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά όλα τα νεογνά που προσβάλλονται από νεογνικό έρπητα, αλλά πολλά από αυτά αρρωσταίνουν. Είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή σε τυχόν πιθανά συμπτώματα. Μην απορρίπτετε το εξάνθημα ως βακτηριακή λοίμωξη όταν μπορεί να είναι σημάδι νεογνικού έρπητα. Επιπρόσθετα, εάν έχετε HSV στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα εάν έχετε προσβληθεί κοντά στην ημερομηνία τοκετού, ενημερώστε τον παιδίατρο του παιδιού σας και τον γυναικολόγο σας.

Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη λοίμωξη και σε πολλές περιπτώσεις, από τη στιγμή που το παιδί προσκομίζεται σε ιατρική περίθαλψη, η λοίμωξη συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν ήδη συνέπειες της λοίμωξης.

Ένα εξάνθημα με φουσκάλες, λήθαργος ή μη σωστή διατροφή είναι όλα ενδείξεις ότι το νεογέννητό σας χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα. Οι μη φυσιολογικές κινήσεις θα πρέπει επίσης να προκαλούν ανησυχία. Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων εκεί έξω δεν έχουν δει ποτέ επιληπτικές κρίσεις σε ένα νεογνό, αλλά αν υπάρχουν κινήσεις που φαίνονται ασυνήθιστες, οπωσδήποτε πρέπει να τις λάβετε υπόψη και να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εάν ο παιδίατρος του μωρού σας υποψιάζεται ότι υπάρχει νεογνικός έρπης, πιθανότατα θα χορηγήσει μια ενδοφλέβια στάγδην φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, ακυκλοβίρης και αντισπασμωδικών φαρμάκων για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top