Τι είναι η επιλόχεια ευφορία;
Ακόμα και στην «υπερβολική ευτυχία» τελικά μπορεί να λανθάνει κάποια ψυχική ή ορμονική ανισορροπία – δείτε τι πρέπει να ξέρετε
Αυτές τις μέρες, το στίγμα γύρω από τις διαταραχές της διάθεσης μετά τον τοκετό υποχωρεί – και αυτό είναι καλό. Μιλάμε πιο ανοιχτά για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε διαταραχές διάθεσης και διαταραχές μετά τον τοκετό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να λάβουμε βοήθεια και κατάλληλη θεραπεία.
Ωστόσο, υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει για την κατανόηση και την εκπαίδευσή μας όσον αφορά τις διαταραχές της διάθεσης μετά τον τοκετό. Για παράδειγμα, μεγάλο μέρος της επιλόχειας ψυχικής υγείας επικεντρώνεται στην επιλόχεια κατάθλιψη και άγχος. Και ενώ αυτές οι παθήσεις είναι διαδεδομένες –10-15% των γονέων μετά τον τοκετό βιώνουν κατάθλιψη και άγχος– δεν είναι οι μόνες κοινές παθήσεις κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.
Για παράδειγμα, μερικές από εμάς βιώνουν υπερβολική ευτυχία, απεριόριστη ενέργεια, αϋπνία και αισθήματα υπερθετικότητας μετά τη γέννηση. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι θετικά και σημαίνουν ότι δεν αντιμετωπίζουμε κάποια διαταραχή της διάθεσης μετά τον τοκετό. Όμως, ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται αβλαβή στην επιφάνεια –και μερικές φορές συνεχίζουν να παραμένουν αβλαβή– μπορεί να είναι σημάδι επιλόχειας ευφορίας ή επιλόχειας υπομανίας.
Τι είναι η επιλόχεια ευφορία;
Με απλά λόγια, η επιλόχεια ευφορία περιγράφει συμπτώματα ακραίας ευφορίας ή υπομανίας τις ημέρες και εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Η επιλόχεια ευφορία επηρεάζει περίπου 1 στους 10 γονείς μετά τη γέννηση, σύμφωνα με το Neuropsychiatry. Εν τω μεταξύ, το Archives of Women’s Mental Health αναφέρει ότι τα συμπτώματα της επιλόχειας ευφορίας είναι κοινά σε γονείς που έχουν γεννήσει, επηρεάζοντας οπουδήποτε μεταξύ 9,6-49,1% των γονέων που γεννούν. Μεταξύ των γονέων που έχουν παραπεμφθεί σε κλινικές για τη θεραπεία διαταραχών διάθεσης μετά τον τοκετό, το 12 έως 30% εμφανίζει σημεία υπομανίας ή μανίας.
Συμπτώματα επιλόχειας ευφορίας
Η επιλόχεια ευφορία γενικά εμφανίζεται καλά στο άτομο που τη βιώνει, τουλάχιστον στην αρχή. Αλλά εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν αντιμετωπιστούν, η ευφορία μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους, σύγχυσης και εξάντλησης. Η ανεπεξέργαστη επιλόχεια ευφορία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως επιλόχεια κατάθλιψη ή σε σπάνιες περιπτώσεις επιλόχεια ψύχωση.
Η επιλόχεια ευφορία χαρακτηρίζεται από έντονη ευτυχία, τόνους ενέργειας και αίσθημα αήττητου. Ο καθένας είναι διαφορετικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την ευφορία μετά τον τοκετό, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Βιώνοντας έντονες εκρήξεις ενέργειας
- Νιώθοντας εξαιρετικά χαρούμενος
- Να νιώθεις παραγωγικός και συγκεντρωμένος
- Να νιώθεις ότι χρειάζεσαι λιγότερο ύπνο
- Όντας πολύ ομιλητικός, σχεδόν σαν να μην μπορείς να σταματήσεις να μιλάς
- Νιώθεις υπεράνθρωπος, σαν να μπορείς να κάνεις τα πάντα
- Νιώθετε πιο σεξουαλικά, δημιουργικά και δυναμικά
- Λήψη απερίσκεπτων αποφάσεων όπως το ξεφάντωμα αγορών
- Βιώνετε σκέψεις αγωνίας και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε
- Αίσθημα διογκωμένης αίσθησης του εαυτού ή της αξίας
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Εάν αυτά τα συμπτώματα σας δυσκολεύουν να φροντίσετε τον εαυτό σας ή το μωρό σας, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.
Κίνδυνοι που σχετίζονται με την επιλόχεια ευφορία
Ήπιες περιπτώσεις επιλόχειας ευφορίας ή επιλόχειας υπομανίας μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε εναλλαγές της διάθεσης –συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων ευφορίας– τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί απλώς να αντιμετωπίζετε τα «baby blues», τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονες εναλλαγές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων ακραίων, κυμαινόμενων συναισθημάτων ευτυχίας και θλίψη.
Τα «baby blues» είναι κάτι που σχεδόν όλοι βιώνουν μετά την απόκτηση μωρού και συνδέονται με ορμονικές αλλαγές στην περίοδο μετά τον τοκετό. Ωστόσο, οι έντονες εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με το «baby blues» θα πρέπει να διαλυθούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εάν αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης διαρκέσουν πέρα από τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να αντιμετωπίζετε κάτι πιο σοβαρό από το «baby blues».
Εάν αντιμετωπίζετε έντονες διαθέσεις –ειδικά εάν παρεμβαίνουν στην ικανότητά σας να φροντίζετε τον εαυτό σας ή το μωρό σας– μπορεί να αντιμετωπίζετε μια διαταραχή της διάθεσης μετά τον τοκετό.
Επιλόχεια ευφορία και επιλόχεια κατάθλιψη
Μέρος του λόγου για τον οποίο η επιλόχεια ευφορία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η σύνδεσή της με την επιλόχεια κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους Jessica Heron και Femi Oyebode, που γράφουν για τη Neuropsychiatry, το να βιώνεις επιλόχεια ευφορία αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «το ένα τέταρτο έως το ένα πέμπτο των γυναικών που αναπτύσσουν PND [μεταγεννητική κατάθλιψη] εμφανίζουν προγενέστερη υπομανία». Με άλλα λόγια, το να βιώσετε επιλόχεια ευφορία ή υπομανία μετά τον τοκετό μπορεί να σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε επιλόχεια κατάθλιψη στην πορεία.
Οι Heron και Oyebode εξηγούν ότι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της επιλόχειας ευφορίας και της επιλόχειας κατάθλιψης θα πρέπει να επηρεάσει τη φροντίδα που λαμβάνουν οι γονείς μετά τον τοκετό. Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της «χαμηλής διάθεσης», εξηγούν οι Heron και Oyebode, αλλά αυτή δεν είναι μια πλήρης εικόνα.
Εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αναζητούν μόνο κλασικά σημάδια κατάθλιψης, και όχι για συμπτώματα ευφορίας του τοκετού, ορισμένες περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να παραλειφθούν. Η ικανότητα αναγνώρισης ενδείξεων επιλόχειας ευφορίας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τους γονείς που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη, λένε οι Heron και Oyebode.
Επιλόχεια ευφορία και επιλόχεια ψύχωση
Η επιλόχεια ψύχωση είναι σπάνια, επηρεάζοντας 1 ή 2 στους 1.000 γονείς μετά τον τοκετό.1 Ωστόσο, η ευφορία και η υπομανία είναι πολύ κοινά συμπτώματα αυτής της διαταραχής, κάτι που είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η επιλόχεια ευφορία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να διερευνηθεί, σύμφωνα με τις Heron και Oyebode. Οποιοσδήποτε με ιστορικό διπολικής διαταραχής ή επιλόχειας ψύχωσης κινδυνεύει ιδιαίτερα να αναπτύξει προβλήματα διάθεσης.
Άλλα συμπτώματα της επιλόχειας ψύχωσης περιλαμβάνουν σύγχυση, ανησυχία και παραισθήσεις. Τα «υψηλά» της επιλόχειας ψύχωσης αναμειγνύονται με τα «χαμηλά». Η μετάβαση από το ένα άκρο στο άλλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαταραχής. Αν και σπάνια, η επιλόχεια ψύχωση θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και τα άτομα που υποπτεύονται ότι την αντιμετωπίζουν θα πρέπει να υποβληθούν σε ψυχιατρική φροντίδα αμέσως.