Τα SOS της γονιμότητας
Πώς να καταπολεμήσεις το άγχος στην προσπάθεια να γίνεις μαμά
Στην προσπάθειά σας να συλλάβετε υπάρχουν κάποιοι «βοηθοί» που καλό είναι να τους αξιοποιήσετε προς όφελός σας. Το σημαντικό είναι να μην είστε και κυρίως να μην αισθάνεστε μόνη.
Η βοήθεια των ειδικών
Από τον γυναικολόγο σας, που είναι το α και το ω σε όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, από τη σύλληψη, τον προγεννητικό έλεγχο, την κύηση, μέχρι τη μητρότητα, αλλά και τα κέντρα γονιμότητας ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – είναι σημαντικό να νιώθετε ότι περιβάλλεσθε από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που είναι σε θέση να λύσει όλες σας τις ερωτήσεις κι απορίες. Η σχέση εμπιστοσύνης είναι καίρια και θα σας βοηθήσει να είστε δυνατή και σίγουρη.
«Ο σάκος του μποξ»
Είτε πρόκειται για τον σύντροφό σας, την κολλητή σας, τον καλύτερό σας φίλο ή τη μαμά σας, παίζει μεγάλο ρόλο να έχετε έναν δικό σας άνθρωπο σταθερά να σας στηρίζει σε όλα τα στάδια της προσπάθειας. Αν νιώθετε άγχος, νευρικότητα, θυμό, ή ενθουσιασμό – αν φοβάστε, αν είστε επιφυλακτική ή υπεραισιόδοξη, ένας κοντινός σας άνθρωπος που σας ξέρει καλά θα μπορεί να σας ακούει, να συζητάει μαζί σας, και να μοιράζεστε μαζί του εκτός από την ανησυχία σας και όλα τα αισθήματα που μπορεί να δημιουργούνται μέσα σας κι ίσως δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε. Αν, ωστόσο, δείτε πως ούτε με αυτόν τον τρόπο καταφέρνετε να έχετε ψυχική ηρεμία, η συνδρομή ενός ψυχολόγου μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική.
«Αγαπημένο μου ημερολόγιο»
Το γράψιμο επίσης μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Πάρτε ένα ημερολόγιο κι αρχίστε να καταγράφετε σκέψεις, εμπειρίες, συναισθήματα ή ό,τι σας έρχεται η ανάγκη να βγάλετε από μέσα σας. Βλέποντας τις σκέψεις σας γραμμένες στο χαρτί, μερικές φορές είναι πιο εύκολο να καταλάβετε πώς ακριβώς νιώθετε και να ξεκαθαρίσετε αυτό που συμβαίνει μέσα σας. Δεν χρειάζεται ούτε να γράφετε κάθε μέρα, ούτε να προσέχετε το πώς και το τι γράφετε. Είναι μία καθαρά προσωπική διαδικασία που μπορεί να βρείτε χαλαρωτική μέσα σε μια φορτωμένη ή αγχωτική καθημερινή ρουτίνα.
Εναλλακτικές θεραπείες
Ένας κύκλος 10-12 συνεδριών βελονισμού, σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής, όπως τζίνσενγκ και τζίντζερ, μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμα κι αν τα προβλήματα της υπογονιμότητας οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές (π.χ. διαταραχή κύκλου, πολυκυστικές ωοθήκες κ.λπ.), ενώ λειτουργεί παράλληλα με οποιαδήποτε ορμονική θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες για γονιμοποίηση. Η ρεφλεξολογία μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα βοηθητική κυρίως ελέγχοντας και μειώνοντας το άγχος. Ένας ειδικός στην αρωματοθεραπεία μπορεί να σας συστήσει έλαια που θα χρησιμοποιήσετε σε εξαερωτές, στο μπάνιο ή για μασάζ, και τα οποία θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας. Η γιόγκα θα προσφέρει επίσης θεαματικά αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο της αναπνοής, της στάσης του σώματος, θα σας βοηθήσει να είστε πιο ευλύγιστη, ενώ οι ασκήσεις διαλογισμού θα σας δώσουν τη δυνατότητα να μάθετε να ελέγχετε τις σκέψεις, τους φόβους, τις ανασφάλειές σας.
Πάνω απ’ όλα να θυμάστε πως όσο λιγότερο άγχος έχετε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μείνετε έγκυος, βρείτε τον τρόπο που σας χαλαρώνει και βάλτε τον στην καθημερινή σας ρουτίνα.