Τα ‘χει πιάσει η άνοιξη! - Childit
Now Reading
Τα ‘χει πιάσει η άνοιξη!

Τα ‘χει πιάσει η άνοιξη!

Διάσπαση προσοχής, έλλειψη συγκέντρωσης, περίσσευμα ενέργειας – ναι μπορεί να έχουν τον «πυρετό της άνοιξης»…

Τα παιδιά σας άρχισαν πρόσφατα να χοροπηδούν ασταμάτητα σαν να έχουν ελατήριο; Μαλώνουν εύκολα κι είναι ευερέθιστα; Παρατηρήσατε ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή να ολοκληρώσουν την εργασία τους; Μπορεί να έχουν μια κλασική περίπτωση πυρετού της άνοιξης!

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, παρατηρείται συχνά μια αύξηση της ενέργειας και μια ποικιλία νέων συμπεριφορών στα παιδιά. Επίσης οι γονείς και οι δάσκαλοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών. Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει άσχημη συμπεριφορά, να αγνοήσει τις οδηγίες ή να καταλήξει στο γραφείο του διευθυντή για κακή συμπεριφορά. Η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ήπια ή έντονη, αλλά συνήθως οι ενήλικες ξύνουν το κεφάλι τους και αναρωτιούνται «τι συμβαίνει;».

Τι συμβαίνει;

Η άνοιξη φέρνει πολλές περιβαλλοντικές αλλαγές. Η Γη απολαμβάνει θερμότερο καιρό, μεγαλύτερες μέρες, ανθισμένα φυτά, ενώ υπάρχει υψηλότερη μέτρηση γύρης, ανάπτυξη και νέα ζωή. Την άνοιξη, οι καθημερινές συνήθειες βιώνουν μια συνολική μεταμόρφωση. Βγαίνουμε σε εξωτερικούς χώρους συχνότερα. Αυξάνουμε το επίπεδο δραστηριότητάς μας. Με ζεστό καιρό, αλλάζουμε συχνά τις επιλογές τροφίμων και τις γευστικές συνήθειές μας. Αυτή η εποχή του χρόνου σηματοδοτεί επίσης τη συναρπαστική χαλάρωση του σχολικού έτους. Το περιβάλλον ζωντανεύει με την αλλαγή και εσωτερικά βιώνουμε μια νέα αφύπνιση.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει;

Οι αλλαγές στη φύση φέρνουν και στην εσωτερική μας διάθεση αλλαγές. Οι ενήλικες εμφανίζουν συχνά αυξημένη ενέργεια και κίνητρα για δραστηριότητα, όπως να κάνουν γενική καθαριότητα στο σπίτι, να αρχίσουν κηπουρική ή άσκηση. Τα παιδιά τείνουν να εκφράζουν την ενέργειά τους με διάφορους τρόπους, π.χ., αύξηση της ομιλίας, υπερκινητικότητα, γέλιο και σωματική δραστηριότητα.

Μαζί με αυτές τις συμπεριφορές εμφανίζουν δυσκολία στο να υπακούσουν, να συγκεντρωθούν ή να ολοκληρώσουν μια εργασία ή τις δουλειές, και δυσανασχετούν για το κανονικό πρόγραμμα. Τα παιδιά επιδεικνύουν ισχυρότερες επιθυμίες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες διασκέδασης καθώς και ισχυρότερη αντίσταση στις μη προτιμώμενες δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να υπάρξει αύξηση στην παραβίαση των κανόνων ή στην προσπάθεια περιπέτειας ή επικίνδυνων συμπεριφορών. Ορισμένα παιδιά έχουν μια πολύ διαφορετική απόκριση, όπως αυτή παρουσιάζεται από αυξημένη ευερεθιστότητα ή κόπωση ή μειωμένο κίνητρο.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί;

Πρώτον, θυμηθείτε ότι αυτό είναι πιθανόν μια «εποχική» φάση. Με αυτό το πνεύμα, εδώ είναι μερικές χρήσιμες προσεγγίσεις που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε.

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας

Να είστε προετοιμασμένοι για τις νέες συμπεριφορές ενός παιδιού και, στη συνέχεια, να εξετάσετε πώς να επιτρέψετε τη συμπεριφορά να εμφανίζεται φυσικά κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας. Για παράδειγμα, όταν η ρουτίνα για το βραδινό ύπνο αρχίζει να καθυστερεί επειδή συναντάτε αντίσταση καθώς ακόμα το παιδί από ενέργεια σας ξεχειλίζει ή γκρίνια, ξεκινήστε τη ρουτίνα του ύπνου νωρίτερα το βράδυ. Η επιμήκυνση του χρόνου θα ελαφρύνει την πίεση και στις δύο πλευρές.

Διατηρήστε τη ρουτίνα της καθημερινότητας

See Also

Παρόλο που το παιδί σας μπορεί να πιέσει ενάντια στις συνήθεις ρουτίνες ή τους κανόνες του σπιτιού, συνεχίστε να διατηρείτε το πρόγραμμα που έχετε δημιουργήσει. Καθώς τα παιδιά ενεργούν και συμπεριφέρονται με νέους τρόπους, βασίζονται στους γονείς για να διατηρήσουν τα όρια. Η εργασία στο σπίτι χρειάζεται ακόμα ολοκλήρωση, τα δόντια χρειάζονται βούρτσισμα, τα κράνη πρέπει να φορεθούν, ο καθένας αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον με σεβασμό κ.λπ. Οι προσδοκίες σας για τη διατήρηση ρουτίνας μπορεί να αλλάξουν λίγο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Η διατήρηση των οικιακών κανόνων και συνηθειών με μια προσεκτική προσέγγιση θα εξασφαλίσει ότι αυτή η συμπεριφορά υπάρχει ως απλώς μια περαστική φάση και όχι ως η αρχή νέων προκλητικών τρόπων συμπεριφοράς.

Εκτονώστε το περίσσευμα ενέργειας

Ενσωματώστε περισσότερο χρόνο εκτόνωσης, εξωτερικές δραστηριότητες και αφορμές για γέλιο μέσα στην ημέρα. Αφήστε τα παιδιά να εξαντλούν την ενέργειά τους στο παιχνίδι. Μπορείτε να ενσωματώσετε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων την άνοιξη, όπως ποδηλασία, φύτευση κήπου, να φτιάξετε ένα σπίτι για πουλιά, να ξεκινήσετε συλλογή με έντομα, και παίζοντας έξω παιχνίδια. Εξετάστε το ενδεχόμενο αλλαγής του προγραμματισμού απογεύματος, επιτρέποντας στο παιδί σας να παίξει έξω λίγο πριν ολοκληρώσει την εργασία και παρατηρήστε εάν οδηγεί σε λιγότερη αντίσταση και καλύτερη συγκέντρωση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το αντίθετο: Κάντε το παιδί σας να ολοκληρώσει αμέσως την εργασία, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια οικογενειακή βόλτα πριν το δείπνο. Παρατηρήστε αν αυτό συμβάλλει στην αύξηση της κινητικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Διασκεδάστε μαζί του

Έχοντας αυτό στο μυαλό σας ότι είναι μια περαστική φάση, διασκεδάστε με την παιχνιδιάρικη διάθεση του παιδιού σας και την πρόσθετη ενέργεια! Όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο και κλαψουρίζει για να κάνει την εργασία, προσπαθήστε να είστε κι εσείς σε πιο χαλαρή διάθεση: “Αχ, ξέχασες ότι είσαι σπουδαίος μαθητής και ολοκληρώνεις πάντα την εργασία σου;” Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα φιλικό τόνο φωνής και όχι σαρκαστικό, σκληρό καθώς θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Κάνοντας επιπλέον προσπάθεια για να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες διασκέδασης και παιχνίδια μαζί του θα ενσωματώσετε με φυσικό τρόπο τις επιπτώσεις της άνοιξης και θα ενισχύσει τις ευκαιρίες σύνδεσης με τα παιδιά σας.

Άλλωστε και οι γονείς την άνοιξη έχουν μια μεγαλύτερη τάση ξεμυαλίσματος, ξενοιασιάς και γίνονται πιο εύκολα κι οι ίδιο παιδιά μέσα στην καθημερινότητά τους. Οπότε αν κολλήσετε κι εσείς «πυρετό της άνοιξης», μην πάρετε φάρμακα… απολαύστε το μαζί με τα παιδιά σας!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top