Now Reading
Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης σας από εβδομάδα σε εβδομάδα

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης σας από εβδομάδα σε εβδομάδα

Για να ξέρεις τι να περιμένεις από την 1η εβδομά έως την… 42η!

Το σώμα σας βιώνει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που κυμαίνονται από την ευαισθησία του μαστού κατά το πρώτο τρίμηνο έως τους πόνους της μέσης στο τρίτο. Προετοιμαστείτε για ό,τι έρχεται με την παρακάτω λίστα των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα.

Εβδομάδα 1

Δεν είστε τεχνικά έγκυος ακόμα, καθώς οι γιατροί υπολογίζουν την ημερομηνία λήξης από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Θα αντιμετωπίσετε τα τυπικά συμπτώματα της εμμηνόρροιας: αιμορραγία, κράμπες, πονόλαιμοι, αλλαγές στη διάθεση κ.λπ.

Εβδομάδα 2

Η ωορρηξία εμφανίζεται τη δεύτερη εβδομάδα. Η ωοθήκη σας θα απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο που ταξιδεύει στη σάλπιγγα, όπου περιμένει τη γονιμοποίηση με σπερματοζωάρια. Τα συμπτώματα της ωορρηξίας περιλαμβάνουν μια ενόχληση του κάτω κοιλιακού μέρους, την ευαισθησία του μαστού, τη λευκή έκκριση που μοιάζει με ασπράδια αυγού και την αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος.

Εβδομάδα 3

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας, το γονιμοποιημένο αυγό εμφυτεύεται στην επένδυση της μήτρας. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν ήπιες κράμπες στην κοιλιά ή κηλίδες γνωστές ως «αιμορραγία εμφύτευσης». Καλέστε το γιατρό σας εάν αιμορραγείτε έντονα ή έχετε έντονο πόνο. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει έκτοπη εγκυμοσύνη όπου το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα (συνήθως στη σάλπιγγα).

Εβδομάδα 4

Το τεστ εγκυμοσύνης σας επιστρέφει θετικά – συγχαρητήρια! Η ευαισθησία του μαστού, ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε το σουτιέν σας εξαιρετικά άβολα αυτή τη στιγμή. Ορισμένες γυναίκες έχουν επίσης αυξημένη αίσθηση οσμής ή γεύσης, κόπωση, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αλλαγές στη διάθεση. Αλλά μην ανησυχείτε εάν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα εγκυμοσύνης. Μπορεί να χρειαστούν μερικές επιπλέον εβδομάδες για να εμφανιστούν.

Εβδομάδα 5

Οι μεταβολές της διάθεσης που προκαλούνται από τις ορμόνες προκαλούν επίθεση συναισθημάτων κατά την 5η εβδομάδα. Τα συναισθήματά σας θα αλλάζουν από χαρά σε κατάθλιψη σε θυμό χωρίς λογικό λόγο. Άλλα συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης – όπως κόπωση και ευαισθησία στο στήθος – πιθανότατα έχουν εμφανιστεί επίσης.

Εβδομάδα 6

Για μερικές γυναίκες, η έβδομη εβδομάδα φέρνει ένα από τα πιο φοβερά συμπτώματα: πρωινή αδιαθεσία (αν και μπορεί να ξεκινήσει περαιτέρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας). Η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω αυτήν την εσωτερική ανησυχία, η οποία θέτει το στάδιο για την επιθυμία για φαγητό ή την αποστροφή. Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να παραμείνει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, οπότε είναι καλύτερο να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης. Μερικές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση τρώγοντας μικρότερα γεύματα, δοκιμάζοντας τζίντζερ ή αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν.

Εβδομάδα 7

Η συχνή ούρηση είναι ένα άλλο σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης. Προκαλείται από μερικούς παράγοντες: την ορμόνη εγκυμοσύνης hCG, την αναπτυσσόμενη μήτρα σας που συμπιέζει την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά που εργάζονται πολύ σκληρά για την εξάλειψη των αποβλήτων. Προγραμματίστε πολλά διαλείμματα για τουαλέτα στην επόμενη έξοδό σας!

Εβδομάδα 8

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας πιθανώς έχουν εμφανιστεί σε πλήρη ισχύ τώρα: ναυτία, ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, συχνή ούρηση, μεταβολές της διάθεσης, φούσκωμα κ.λπ. Ένα άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι το επιπλέον σάλιο στο στόμα σας, το οποίο μερικές φορές διαρκεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης πονοκεφάλους από ορμονικές αυξήσεις σε συνδυασμό με διακοπή της καφεΐνης, άγχος και αφυδάτωση.

Εβδομάδα 9

Γνωρίζατε ότι η εγκυμοσύνη έχει αντίκτυπο στο πεπτικό σας σύστημα; Πολλές γυναίκες πάσχουν από δυσκοιλιότητα και υπερβολικό αέριο, εκτός από τη ναυτία που συνοδεύει την πρωινή αδιαθεσία. Μην ανησυχείτε – πολλά από αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα περνούν μετά το πρώτο τρίμηνο.

Εβδομάδα 10

Λάμπεις, μαμά; Ορισμένες γυναίκες έχουν τη λαμπερή «λάμψη της εγκυμοσύνης» κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ άλλες πάσχουν από ακμή που προκαλείται από ορμόνες. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι τα στήθη σας – και η κοιλιά σας – μεγαλώνουν κάθε εβδομάδα.

Εβδομάδα 11

Το αυξανόμενο χτύπημα του μωρού σας μπορεί να προκαλέσει πόνους και κράμπες γύρω από την κοιλιά σας. Αυτός ο πόνος στρογγυλού συνδέσμου μπορεί να είναι ελαφρώς άβολο ή επώδυνος. Επιπλέον, μια σαφής απόρριψη (λευκορροία) στα εσώρουχα σας σημαίνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να καθαρίσει τα βακτήρια.

Εβδομάδα 12

Γνωρίζατε ότι ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά περίπου 50 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Μια ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ορατές φλέβες στο δέρμα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αισθητές σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Εβδομάδα 13

Καθώς πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου, πολλά συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης θα μειωθούν. Ίσως παρατηρήσετε, ωστόσο, ότι αισθάνεστε ζάλη όλη την ημέρα. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τις ορμονικές μετατοπίσεις, τη μειωμένη ροή του αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης για αυτές τις ζαλάδες. Αντιμετωπίστε τες λαμβάνοντας βαθιές αναπνοές με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας.

Εβδομάδα 14

Είστε επίσημα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης! Πολλές γυναίκες αναφέρουν αυξημένη όρεξη, ανανεωμένη ενέργεια και υψηλότερη σεξουαλική ορμή κατά τις επόμενες εβδομάδες. Επωφεληθείτε από αυτό το τρίμηνο για να «αισθανθείτε καλά», ξεκινώντας μια ρουτίνα γυμναστικής που συνιστάται από το γιατρό και προετοιμάζοντας το σπίτι σας για το μωρό!

Εβδομάδα 15

Το δεύτερο τρίμηνο έρχεται με μερικά παράξενα συμπτώματα. Μπορεί να εμφανίσετε βουλωμένη μύτη (χάρη στην αύξηση του αίματος στις μεμβράνες των βλεννογόνων), κράμπες στα πόδια και ευαίσθητα ούλα. Καθώς η ορμόνη χαλαρώνει τους συνδέσμους σας, μπορεί να αισθανθείτε περισσότερο αδέξια σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Εβδομάδα 16

Περίπου το 90 τοις εκατό των εγκύων γυναικών αντιμετωπίζουν σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τις θηλές, τους εσωτερικούς μηρούς, τις μασχάλες και τον ομφαλό. Μερικές φορές το σκουρόχρωμο εκτείνεται στα μάγουλα και τη μύτη («η μάσκα της εγκυμοσύνης») – ειδικά εάν έχετε μια πιο σκοτεινή επιδερμίδα.

Εβδομάδα 17

Ο πόνος στην πλάτη είναι αναπόφευκτος ενώ περιμένετε να γεννήσετε (μπορείτε να ευχαριστήσετε ξανά τις ορμόνες της εγκυμοσύνης!) Και εάν αισθάνεστε πιο ξεχασιάρες από το κανονικό, κατηγορήστε τον λεγόμενο «εγκέφαλο εγκυμοσύνης» που βιώνουν πολλές γυναίκες. Ως πλεονέκτημα, πολλές μητέρες που αρχίζουν να αισθάνονται το μωρό τους να κλωτσάει περίπου τις εβδομάδες 16 έως 25, οπότε προσέξτε!

Εβδομάδα 18

Μέχρι τώρα, η κοιλιά σας φαίνεται αναμφισβήτητα έγκυος – και τα στήθη σας έχουν διογκωθεί για να προετοιμαστούν για τον θηλασμό. Αναμένεται να αυξάνεται το βάρος σας τακτικά μέχρι τη γέννα (συνήθως περίπου 1 κιλό την εβδομάδα). Μερικές ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν καθώς παίρνετε γρήγορα τα κιλά.

Εβδομάδα 19

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν καούρα, καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους μύες του κατώτερου οισοφάγου σφιγκτήρα (LES). Δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα, να μένετε σε όρθια θέση μετά το φαγητό και να αποφεύγετε οτιδήποτε όξινο, λιπαρό ή πικάντικο. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να συμβεί καθώς το μωρό πιέζει τα έντερα σας.

Εβδομάδα 20

Μέχρι τώρα, το μικρό σας μπορεί να ξεκινά μια καταιγίδα! Τα λακτίσματα μοιάζουν να κυματίζουν στο στομάχι σας Επίσης συχνές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι κράμπες στα πόδια, πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, ξηροφθαλμία, κιρσούς και προβλήματα ύπνου.

Εβδομάδα 21

Αν και μπορεί να είχατε πόνο γύρω από τους συνδέσμους για λίγο, τείνει να αυξάνεται καθώς μεγαλώνει το μωρό. Θα νιώσετε ευαισθησία στο ισχίο, στη βουβωνική χώρα και στην κοιλιά καθώς τεντώνονται για να φιλοξενήσουν τη μήτρα σας. Η αναπτυσσόμενη μήτρα θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πίεση στους πνεύμονές σας, προκαλώντας δύσπνοια.

Εβδομάδα 22

Παρόλο που αυξάνετε συνεχώς το βάρος, πιθανότατα φαίνεστε ομορφότερες από ποτέ! Η εγκυμοσύνη προκαλεί συχνά πυκνά και λαμπερά μαλλιά και ταχέως αναπτυσσόμενα νύχια καθώς το σώμα σας διαθέτει επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Αλλά μπορεί επίσης να νιώσετε αφυδατωμένες, ή με ερεθισμένο δέρμα στο στομάχι σας, καθώς συνεχώς τεντώνεται και επεκτείνεται.

Εβδομάδα 23

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε κράμπες στα πόδια, εγκέφαλο εγκυμοσύνης, πόνο στην πλάτη, αυξημένη απαλλαγή, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, ραγάδες και άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης του δεύτερου τριμήνου.

Εβδομάδα 24

Ενώ μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλές σεξουαλικές ορμές, άλλες παρατηρούν μια μειωμένη λίμπιντο. Μπορεί να αισθάνονται πολύ καταβεβλημένες και κουρασμένες. Άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα των χεριών και αιμορραγικά ούλα, καθώς και ροχαλητό από διογκωμένες μεμβράνες και αύξηση βάρους εγκυμοσύνης.

Εβδομάδα 25

Τα χέρια και τα δάχτυλά σας αισθάνονται κουρασμένα; Μπορεί να πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο συμβαίνει από οίδημα και κατακράτηση υγρών. Αυτή η αίσθηση μουδιάσματος θα εξαφανιστεί μετά τη γέννηση. Εν τω μεταξύ, αποφύγετε την ακινησία στα χέρια σας και προσπαθήστε να κουνάτε τους καρπούς σας όλη την ημέρα.

Εβδομάδα 26

Ο ύπνος μπορεί να μην έρχεται εύκολα καθώς πλησιάζετε στο τρίτο τρίμηνο, είτε λόγω άγχους, κράμπες στα πόδια ή συχνή ούρηση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε φαγούρα στα χέρια και τα πόδια σας. Η ήπια φαγούρα είναι συνήθως καλοήθης και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιισταμινικά, αλοιφές ή καταπραϋντικές λοσιόν. Αλλά ο έντονος κνησμός θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ηπατική διαταραχή που ονομάζεται χολόσταση της εγκυμοσύνης που χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.

Εβδομάδα 27

Λες και οι πόνοι στην πλάτη και οι κράμπες στα πόδια δεν ήταν ήδη αρκετή ταλαιπωρία, μερικές γυναίκες πάσχουν από αιμορροΐδες κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτές οι φαγούρες, πρησμένες φλέβες εμφανίζονται στο ορθό λόγω της αυξημένης ροής του αίματος – και μπορούν να επιδεινωθούν με τη δυσκοιλιότητα. Ανακουφίστε τον πόνο και την αιμορραγία με παγοκύστες, λουτρά sitz ή μαξιλάρια.

Εβδομάδα 28

Καλώς ήλθατε στο τρίτο τρίμηνο! Καθώς πλησιάζετε στη γραμμή τερματισμού, θα αρχίσετε να αισθάνεστε σωματικά εξαντλημένες και άβολα. Οι πόνοι είναι συνηθισμένοι – και μερικές γυναίκες θα έχουν δυσλειτουργία της σύμφυσης του pubis (SPD), η οποία συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι γύρω από το ηβικό οστό γίνονται μαλακοί και ασταθείς.

Δείτε Επίσης

Εβδομάδα 29

Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για θηλασμό, ενδέχεται να παρατηρήσετε κιτρινωπό πρωτόγαλα σε διαρροή από το στήθος σας. Αυτό το υγρό χρησιμεύει ως πρόδρομος για το μητρικό γάλα και βοηθά το σώμα του παιδιού σας να προσαρμοστεί στη ζωή εκτός της μήτρας.

Εβδομάδα 30

Η φαγούρα, το πρήξιμο, ο πόνος και η καούρα δεν έχουν υποχωρήσει ακόμα. Οι ραγάδες σας πιθανόν να γίνουν πιο έντονες επίσης. Αυτές οι κόκκινες ή ροζ ραβδώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά θα εξασθενίσουν σημαντικά μετά τη γέννα.

Εβδομάδα 31

Ήμασταν ενθουσιασμένες που αφήσατε πίσω σας τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης του πρώτου τριμήνου, αλλά μερικά από αυτά έχουν επιστρέψει. Για παράδειγμα, τα στήθη σας γίνονται μαλακά καθώς προετοιμάζονται για το θηλασμό, θα πρέπει να ουρείτε πιο συχνά λόγω του κεφαλιού του μωρού στην ουροδόχο κύστη σας και είστε εξαιρετικά εξαντλημένες με ελάχιστη προσπάθεια. Μείνετε εκεί – έχετε μόνο λίγες εβδομάδες για να γεννήσετε!

Εβδομάδα 32

Μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, το σώμα σας μπορεί να παράγει συσπάσεις «εξάσκησης» που ονομάζονται Braxton Hicks. Χαρακτηρίζονται από μια σποραδική σκλήρυνση ή σύσφιξη της μήτρας – και έρχονται πιο συχνά καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Οι συσπάσεις του Braxton Hicks διαρκούν συνήθως μεταξύ 30 δευτερολέπτων και δύο λεπτών και θα σταματήσουν εάν αλλάξετε θέση. Καλέστε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε συσπάσεις που γίνονται πιο δυνατές και πιο συχνές. Μπορεί να σημαίνουν πρόωρο τοκετό.

Εβδομάδα 33

Το μωρό σας μεγαλώνει και εξακολουθεί να πιέζει τα εσωτερικά σας όργανα. Το αποτέλεσμα: μια ευαίσθηση κύστη, δύσπνοια, καούρα και γενική δυσφορία.

Εβδομάδα 34

Έχετε μόνο μερικές ακόμη εβδομάδες για να υπομείνετε τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας, είτε πρόκειται για πονόδοντο, δυσκοιλιότητα, διαρροή μαστού, αιμορροΐδες, θολή όραση, κόπωση, πονοκεφάλους, πρήξιμο ή καούρα. Θα νιώθετε επίσης τακτικά το μωρό να κλωτσάει μέσα στο στομάχι σας.

Εβδομάδα 35

Καθώς πλησιάζει γρήγορα η γέννα, θα παρατηρήσετε πιο συνηθισμένες συσπάσεις του Braxton Hicks. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να διαφοροποιήσετε αυτούς τους πόνους από τις πραγματικές συστολές. Η αύξηση του βάρους σας μπορεί επίσης να αρχίσει να υποχωρεί περίπου την εβδομάδα 35 και η αϋπνία πιθανότατα έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ.

Εβδομάδα 36

Το μικρό σας είναι σε κίνηση! Περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τοκετό, το μωρό σας θα αρχίσει να «πέφτει» στην κάτω λεκάνη σας. Αυτό θα μειώσει την πίεση των εσωτερικών σας οργάνων, επιτρέποντάς σας να αναπνέετε ευκολότερα.

Εβδομάδα 37

Η νέα θέση του μικρού σας μπορεί να οδηγήσει σε πυελική δυσφορία και κοιλιακή πίεση. Μπορεί να παρατηρήσετε λίγες κηλίδες μετά το σεξ, αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε – αυτό είναι πιθανώς αποτέλεσμα του ευαίσθητου, διευρυμένου τραχήλου σας. (Καλέστε το γιατρό σας εάν αιμορραγείτε, ωστόσο, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα του πλακούντα).

Εβδομάδα 38

Περίπου την εβδομάδα 37 ή 38, οι περισσότερες γυναίκες «χάνουν το βύσμα/βλεννώδη σωλήνα τους». Με άλλα λόγια, υπάρχει ένας σφαιρικός ιστός που εμποδίζει τον τράχηλο σας για να προστατεύσει το μωρό από μικρόβια. Απελευθερώνεται περίπου δύο εβδομάδες πριν τον τοκετό και εκδηλώνεται ως ένα παχύ ροζ ή αιμορραγία.

Εβδομάδα 39

Εάν το νερά σας σπάσουν, θα παρατηρήσετε μια υγρασία στο πόδι σας. Άλλα πρώιμα σημάδια τοκετού περιλαμβάνουν τακτικές συστολές, πυελική πίεση, δυνατό πόνο στην πλάτη και αίσθημα ανησυχίας. Ο πρόωρος τοκετός τείνει να διαρκεί για ώρες. Πολλοί γιατροί συστήνουν να πάτε στο νοσοκομείο όταν έρχονται συσπάσεις κάθε πέντε λεπτά, διαρκούν ένα λεπτό και συνεχίζονται για μία ώρα (κανόνας 5-1-1)

Εβδομάδα 40

Θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως αϋπνία, πρήξιμο, συχνή ούρηση και πυελική δυσφορία μέχρι να φτάσει το μωρό. Εάν έχετε προγραμματίσει μια τοκετό, μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Εβδομάδα 41

Ένα καθυστερημένο μωρό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άγχος και ανησυχία – αλλά να μείνετε ήσυχες και να προσέχετε τα σημάδια τοκετού. Το μικρό σας θα είναι σύντομα εδώ!

Εβδομάδα 42

Τα περισσότερα νεογέννητα γεννιούνται εντός δύο εβδομάδων από την αναμενόμενη ημερομηνία τους, αλλά εάν ανησυχείτε, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την πρόκληση του τοκετού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top