Τα παιδιά μεταδίδουν σπάνια τον κορωνοϊό υποστηρίζουν νέες ιατρικές έρευνες
Τονίζοντας ότι τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν ξανά το φθινόπωρο εάν τηρηθούν οι οδηγίες ασφαλείας
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά μεταδίδουν σπάνια τον κορωνοϊό μεταξύ τους ή σε ενήλικες και ότι πολλά σχολεία, υπό τον όρο ότι ακολουθούν τις κατάλληλες οδηγίες κοινωνικής απόστασης και λαμβάνουν υπόψη τους τα ποσοστά μετάδοσης στην κοινότητά τους, μπορούν και πρέπει να ανοίξουν ξανά το φθινόπωρο.
Οι συγγραφείς, Benjamin Lee, M.D. και William V. Raszka, Jr., M.D., είναι και οι δύο ειδικοί παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στη σχολή του Πανεπιστημίου του Βερμόντ στο Πανεπιστήμιο του Λάρνερ Ιατρικής. Ο Dr Raszka είναι αναπληρωτής συντάκτης της Παιδιατρικής.
Οι συγγραφείς του σχολιασμού, με τίτλο «Μετάδοση κορωνοϊού και παιδιά», βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της Παιδιατρικής, «COVID-19 in Children and the Dynamics of Infection in Families, «και τέσσερις άλλες πρόσφατες μελέτες που εξετάζουν τη μετάδοση Covid-19 από και μεταξύ των παιδιών».
Στη νέα μελέτη Παιδιατρικής, η Klara M. Posfay-Barbe, MD, μέλος της σχολής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και οι συνάδελφοί της μελέτησαν τα νοικοκυριά 39 Ελβετών παιδιών που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Η ανίχνευση επαφών αποκάλυψε ότι μόνο σε τρία (8%) ήταν το παιδί η ύποπτη διασπορά με την έναρξη συμπτωμάτων να προηγείται της ασθένειας σε επαφές νοικοκυριών ενηλίκων.
Σε μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα, η ανίχνευση επαφών έδειξε ότι, από τα 68 παιδιά με κορωνοϊό που εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Γυναικών και Παιδιών του Qingdao από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020, το 96% ήταν οικιακές επαφές ενηλίκων που είχαν προσβληθεί προηγουμένως. Σε μια άλλη μελέτη για Κινέζικα παιδιά, εννέα στα 10 παιδιά που εισήχθησαν σε αρκετά επαρχιακά νοσοκομεία εκτός του Γουχάν κόλλησαν τον κορωνοϊό από έναν ενήλικα, με μόνο μία πιθανή μετάδοση από παιδί σε παιδί, με βάση τον χρόνο έναρξης της νόσου.
Σε μια γαλλική μελέτη, ένα αγόρι με κορωνοϊό εξέθεσε πάνω από 80 συμμαθητές σε τρία σχολεία στην ασθένεια. Κανένας δεν το κόλλησε. Η μετάδοση άλλων αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης της γρίπης, ήταν συχνή στα σχολεία.
Σε μια μελέτη στη Νέα Νότια Ουαλία, εννέα μολυσμένοι μαθητές και εννέα άτομα προσωπικού σε 15 σχολεία εξέθεσαν συνολικά 735 μαθητές και 128 υπαλλήλους στον κορωνοϊό. Μόνο δύο δευτερογενείς λοιμώξεις προέκυψαν, μία μεταδόθηκε από έναν ενήλικα σε ένα παιδί.
«Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά», δήλωσαν οι ερευνητές. «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά δεν πρωταγωνιστούν στην πανδημία. Μετά από έξι μήνες, έχουμε πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και φαίνονται να είναι λιγότερο μολυσματικά · συνήθως μεταδίδεται από και σε ενήλικες που δεν ακολουθούν πρωτόκολλα ασφαλείας και οι οποίοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κίνηση της ανοδικής καμπύλης».
Πρόσθετη υποστήριξη για την ιδέα ότι τα παιδιά δεν είναι σημαντικοί φορείς της νόσου προέρχεται από τη μαθηματική μοντελοποίηση, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Τα μοντέλα δείχνουν ότι η κοινωνική απομάκρυνση και η ευρεία υιοθέτηση της χρήσης μάσκας προσώπου σε ολόκληρη την κοινότητα είναι πολύ καλύτερες στρατηγικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ασθενειών και ότι το κλείσιμο σχολείων δεν προσφέρει πολλά. Το γεγονός ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει ξανά σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Ιαπωνία χωρίς να παρατηρηθεί αύξηση των κοινοτικών μεταδόσεων αποδεικνύει την ακρίβεια του μοντελοποίησης.
Το άνοιγμα των σχολείων με ασφαλή τρόπο αυτό το φθινόπωρο είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, λένε οι συγγραφείς. «Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να ελαχιστοποιήσουμε τις δυνητικά σοβαρές κοινωνικές, αναπτυξιακές και υγειονομικές δαπάνες που τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να υποφέρουν έως ότου μπορέσει να αναπτυχθεί και να διανεμηθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, ή σε αντίθετη περίπτωση, μέχρι να φτάσουμε στην ασυλία της αγέλης» καταλήγει το επιστημονικό άρθρο.