Τα παιδιά μας ωφελούνται όταν τα βάζουμε πολύ νωρίς για ύπνο
Ακόμα και κατάκλιση στις 7 το απόγευμα συνιστούν οι επιστήμονες για τα μικρά παιδιά, καθώς όχι μόνο η στέρηση ύπνου αλλά και τα λανθασμένα ωράριά του έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα, όπως παχυσαρκία και μειωμένες σχολικές επιδόσεις.
Βάζοντας τα παιδιά σας για ύπνο ακόμα και τόσο νωρίς όσο στις 7 το απόγευμα τα προστατεύετε μελλοντικά από την παχυσαρκία, από ένα πλήθος ασθενειών και δημιουργείτε τις βάσεις για καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και συναισθηματική ευεξία. Πράγματι, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται αργά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ένα πλήθος προβλημάτων.
«Ο φυσιολογικός ρυθμός των παιδιών είναι να πηγαίνουν για ύπνο πριν από τους ενήλικες, αν λοιπόν κοιμούνται εξίσου αργά με τους γονείς τους στερούνται την ευκαιρία να αναπτυχθούν όσο μπορούν καλύτερα και να μάθουν» υποστηρίζει ο Andrew J. Bernstein, MD, καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν.
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά τα βρέφη κάτω του ενός έτους να κοιμούνται συνολικά 12-16 ώρες τη μέρα, για τα παιδιά 1-2 ετών 11-14 ώρες ύπνου, ενώ για τα παιδιά 3-5 ετών 10-13 ώρες (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου). Σύμφωνα με νέες έρευνες, ωστόσο, σημασία δεν έχει μόνο η διάρκεια του ύπνου αλλά και το ωράριό του.
Ενδεικτικά σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Journal of Pediatrics», οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1.000 παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι την εφηβεία τους, καταγράφοντας τη σωματική ανάπτυξή τους. Όπως διαπίστωσαν, το 39% των παιδιών που πήγαιναν για ύπνο μετά τις 8 το βράδυ ήταν παχύσαρκο στην εφηβεία, ποσοστό που έπεφτε στο 10% για τους συνομηλίκους τους που κοιμούνταν νωρίτερα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν ο νυχτερινός ύπνος συμπληρώνεται με «σιέστες» στη διάρκεια της ημέρας δεν αρκεί για να λειτουργήσει προστατευτικά από την παχυσαρκία.
«Ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας που γίνεται για να αναπληρώσει για το βραδινό ύπνο είναι ένδειξη ότι το παιδί είναι εξαντλημένο. Αυτό το παιδί στερείται τον καλό, συνεχόμενο νυχτερινό ύπνο» σχολιάζει ο παιδίατρος.
Οι βάσεις για ένα ικανοποιητικό ωράριο ύπνου τίθενται από μικρή ηλικία, προσθέτει ο ειδικός, και όσο περνούν τα χρόνια είναι πιο δύσκολο να καθιερώσουμε υγιεινές συνήθειες. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της ρουτίνα ύπνου, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν, όπως να τους δώσουμε ένα αντικείμενο παρηγοριάς (π.χ. το αγαπημένο τους λούτρινο αρκουδάκι), να τους διαβάσουμε ένα παραμύθι, και να αρχίσουμε σταδιακά να περνάμε λιγότερο χρόνο στο ίδιο κρεβάτι μαζί τους, ενθαρρύνοντάς τα έτσι να αρχίσουν να αποκοιμούνται μόνα τους. Το ιδανικό, σύμφωνα με τον παραπάνω ειδικό, είναι να αρχίζουμε αυτή τη ρουτίνα γύρω στις 7μιση το απόγευμα.
Η αλήθεια είναι ότι οι συμβουλές του Dr Bernstein ακούγονται λίγο δύσκολες στην εφαρμογή, όχι μόνο για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και για τον υπόλοιπο χρόνο, όταν πολλοί από εμάς επιστρέφουμε από τη δουλειά καθημερινά στις 6 και τις 7 το βράδυ. Αν προσπαθήσουμε όμως να βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο έστω και λίγο νωρίτερα από ό,τι μέχρι σήμερα, το όφελος θα είναι διπλό: και θα εξασφαλίσουμε περισσότερο χρόνο ξεκούρασης για τον εαυτό μας και θα δημιουργήσουμε τις βάσεις για τη δική τους ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη.