Τα παιδιά δεν χρωστάνε αγκαλιά σε κανέναν
Το πώς θα δείξουν τα παιδιά τρυφερότητα στους άλλους είναι δικό τους δικαίωμα
Οι γιορτές και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι μια εποχή για νόστιμες λιχουδιές, όμορφες παραδόσεις, αστείες ιστορίες, πολλά δώρα και πολλή αγάπη. Αλλά θα μπορούσαν, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, να είναι ίσως και μια εποχή όπου το παιδί σας μπορεί να πάρει λάθος μήνυμα για τη συναίνεση και τη σωματική αγάπη.
Έχετε επιμείνει ποτέ με φράσεις του τύπου «Ο θείος σου μόλις ήρθε σπίτι – πάμε να του δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά!» ή «Η θεία σου έδωσε αυτό το ωραίο παιχνίδι, πήγαινε να της δώσεις ένα φιλί», επειδή ανησυχούσατε ότι το παιδί σας ίσως να μην προσφέρει στοργή από μόνο του ως ανταπόδοση ή ότι δεν θα είναι όσο ευγενικό θα περίμεναν οι άλλοι; Εάν ναι, ίσως θελήσετε να επανεξετάσετε την επιθυμία να το κάνετε αυτό στο μέλλον.
Προσπαθήστε να σκεφτείτε με διαφορετική οπτική, λέγοντας στο παιδί σας ότι οφείλει σε κάποιον μια αγκαλιά είτε μόνο επειδή δεν έχει δει κάποιο πρόσωπο για ένα διάστημα, είτε επειδή του έδωσαν ένα δώρο, μπορεί να το βάλετε στη διαδικασία αργότερα στη ζωή του να δώσει λάθος απάντηση ως προς την ερώτηση του αν «οφείλει» κάποιο είδος σωματικής αγάπης όταν το κεράσουν κάτι ή του προσφέρουν κάτι άλλο φαινομενικά ωραίο. «Η έννοια της συγκατάθεσης μπορεί να φανεί ως υπόθεση των μεγάλων και σαν κάτι που δεν αφορά τα παιδιά», προειδοποιούν οι παιδοψυχολόγοι, «αλλά τα μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά όταν είναι μικρά πρόκειται να καθορίσουν τα μελλοντικά φυσικά όρια που θα βάζουν στους άλλους ως προς το πώς θέλουν να δείχνουν, να βιώνουν την τρυφερότητα και κυρίως ως προς το πώς να διαθέτουν το σώμα τους. Επιπλέον, δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι μερικοί ενήλικες εκμεταλλεύονται τα παιδιά – έτσι όταν ως γονείς διδάσκουμε σωστά στα παιδιά την έννοια της συγκατάθεση από νωρίς, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τα δικαιώματά τους, να γνωρίζουν πότε και από ποιους κινδυνεύουν όταν νιώσουν ότι κάποιοι είναι κοντά στο να ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια και πότε να πρέπει να έρθουν σε εσάς για βοήθεια.
Δώστε στο παιδί σας τον χώρο να αποφασίσει πότε και πώς θέλει να δείξει στοργή ή τρυφερότητα. Φυσικά, πολλά παιδιά μπορεί από μόνα τους να θέλουν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους γείτονές τους, και αυτό είναι υπέροχο – αλλά αν το παιδί σας νιώθει άβολα ή αμηχανία, σκεφτείτε να το αφήσετε να επιλέξει τι θέλει να κάνει. Φυσικά, αυτό δεν του δίνει την άδεια ως προς το να είναι αγενές! Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δείξουμε εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και αγάπη που δεν απαιτούν φυσική επαφή. Το να λέει πόσο του έχει λείψει κάποιος ή να ευχαριστήσει τον άλλον με ένα χαμόγελο, ένα «κόλλα πέντε» στον αέρα, ή ακόμα και ένα φιλί στον αέρα είναι κάποιοι από τους πολλούς τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του ένα παιδί και να δείξει καλούς τρόπους και είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί αισθάνεται πιο άνετα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει ότι σέβεστε τους τρόπους του, κάνοντάς το να νιώθει άνετα να μπορεί να σας πει όλες τις διαβαθμίσεις των συναισθημάτων του, χωρίς φόβο και χωρίς λογοκρισία. Το να αποδεχόμαστε το παιδί όπως είναι, δίνει από νωρίς τις σωστές βάσεις άδολης αγάπης και ειλικρινούς επαφής και ουσιαστικής επικοινωνίας.