Now Reading
Τα οφέλη του καθοδηγούμενου κοινού παιχνιδιού για παιδιά και γονείς

Τα οφέλη του καθοδηγούμενου κοινού παιχνιδιού για παιδιά και γονείς

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι γονείς γνωρίζουν τη σημασία του παιχνιδιού, αλλά πρέπει να μάθουν για τη δύναμη της παιχνιδιάρικης μάθησης.

Στον κόσμο των ενηλίκων, το παιχνίδι και η παραγωγικότητα σπάνια ομαδοποιούνται μαζί. Δεν ακούμε συχνά κάποιον να περιγράφει το να πηγαίνεις στη δουλειά ή να κάνεις δουλειές ως διασκέδαση. Αλλά για όσους ανήκουν στον κόσμο των γονέων, το παιχνίδι είναι το παν. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Developmental Psychology υπογραμμίζει τη σημασία και τη δύναμη του παιχνιδιού για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ υπάρχει αυξανόμενη αποδοχή μεταξύ των γονέων ότι το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να μάθουν, οι γονείς τείνουν να έχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το ποια είδη παιχνιδιού είναι πιο ευνοϊκά για να βοηθήσουν τα παιδιά να επιτύχουν τους μαθησιακούς στόχους.

«Μέχρι πρόσφατα, οι άνθρωποι θεωρούσαν γενικά το παιχνίδι ως το αντίθετο της εργασίας και της μάθησης. Αυτό που βλέπουμε στη μελέτη μας είναι ότι αυτός ο χωρισμός δεν υπάρχει πλέον στα μάτια των γονιών – μια θετική εξέλιξη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Charlotte Wright, ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Temple University.

«Ενώ το ελεύθερο παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των παιδιών, πρόσφατη έρευνα τονίζει ότι το καθοδηγούμενο παιχνίδι είναι μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την υποστήριξη της μάθησης των παιδιών στην ανάγνωση, το STEM και τις μαθησιακές δεξιότητες όπως η προσοχή, η μνήμη και η ευέλικτη σκέψη», εξήγησε.

Τι ακριβώς είναι το καθοδηγούμενο παιχνίδι;

Σύμφωνα με έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Association for Psychological Science, το καθοδηγούμενο παιχνίδι αναφέρεται σε μαθησιακές εμπειρίες που συνδυάζουν τη φύση του ελεύθερου παιχνιδιού που απευθύνεται στα παιδιά με έμφαση στα μαθησιακά αποτελέσματα και την καθοδήγηση ενηλίκων.

Ευτυχώς για τους γονείς, υπάρχουν πολλά παραδείγματα καθοδηγούμενου παιχνιδιού που είναι εύκολο να εφαρμοστούν και που μπορεί ήδη να αποτελούν μέρος των οικογενειακών συνηθειών. Το καθοδηγούμενο παιχνίδι μπορεί να περιλαμβάνει αισθητηριακές, εποικοδομητικές, εξερευνητικές ή συναρπαστικές δραστηριότητες, όπως όταν οι οικογένειες κάνουν βόλτες στη φύση μαζί, χρησιμοποιούν ζύμη ή πλαστελίνη για να φτιάξουν γράμματα και αριθμούς ή κάνουν δραστηριότητες που ενσωματώνουν κίνηση και μουσική.

Για να «δουλέψει» το καθοδηγούμενο παιχνίδι, είναι απαραίτητη κάποια καθοδήγηση από ενήλικες, είτε αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες ξεκινούν συγκεκριμένες δραστηριότητες που παρέχουν στα παιδιά αυτονομία για εξερεύνηση, όπως να φέρει το παιδί σας κάτι για εσάς στο κατάστημα ή να αναζητήσει συγκεκριμένους χρωματιστούς βράχους στο πάρκο ή ενήλικες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απευθύνονται στα παιδιά κάνοντας ερωτήσεις ή προσφέροντας ενθάρρυνση. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή, καθώς οι ενήλικες πρέπει να βεβαιωθούν ότι η καθοδήγησή τους δεν είναι υπερβολική, καθώς πάρα πολλές οδηγίες θα εμποδίσουν τα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Πόσο διαφορετικό το καθοδηγούμενο παιχνίδι από το ελεύθερο παιχνίδι – και γιατί και τα δύο έχουν σημασία

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.172 γονέων και διαπίστωσαν ότι οι γονείς έτειναν να αξιολογούν το ελεύθερο παιχνίδι –όπου τα παιδιά έχουν απόλυτη ελευθερία να παίζουν όπως θέλουν– ως το καλύτερο για μάθηση, ακολουθούμενο από καθοδηγούμενο παιχνίδι, παιχνίδια και άμεση καθοδήγηση.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου εκπαίδευσης των γονέων και του εισοδήματος του νοικοκυριού με το πόσο πιθανό ήταν να θεωρήσουν το ελεύθερο παιχνίδι ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο μάθησης. Οι γονείς κοριτσιών ήταν πιο πιθανό από τους γονείς αγοριών να αξιολογήσουν το ελεύθερο παιχνίδι ως το πιο εκπαιδευτικό, και τόσο οι μαύροι όσο και οι Ισπανόφωνοι γονείς ήταν πιο πιθανό να κατατάξουν την άμεση καθοδήγηση υψηλότερα από όλες τις μορφές παιχνιδιού.

Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν αυτά τα ευρήματα στο γεγονός ότι η έρευνα σε διαφορετικά είδη παιχνιδιού είναι ακόμα νέα. Σημειώνουν επίσης ότι το καθοδηγούμενο παιχνίδι απαιτεί από τους γονείς να ασχολούνται με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια μιας εμπειρίας παιχνιδιού, κάτι που θα μπορούσε να τα οδηγήσει να εκτιμήσουν το ελεύθερο παιχνίδι έναντι του καθοδηγούμενου παιχνιδιού.

Δείτε Επίσης

Οι γονείς έδωσαν μεγαλύτερη αξία στο καθοδηγούμενο παιχνίδι όταν ήταν καλύτερα ενημερωμένοι για τις τρέχουσες αντιλήψεις για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

«Πρέπει να βοηθήσουμε να βελτιώσουμε τις γνώσεις των γονέων σχετικά με τη σημασία του παιχνιδιού, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν καθοδηγούμενες ευκαιρίες παιχνιδιού σε καθημερινές εμπειρίες όπως το πλύσιμο ρούχων, η βόλτα στο πάρκο ή το παιχνίδι με ένα παζλ. Καθώς οι γονείς βλέπουν αυτές τις στιγμές “μάθησης” στο καθημερινό παιχνίδι, τα παιδιά τους θα ευδοκιμούν, ενώ θα διασκεδάζουν περισσότερο ως γονείς», δήλωσε h Δρ. Κάθι Χιρς-Πάσεκ.

Και ενώ η προσοχή και η πρόθεση που απαιτούνται για το καθοδηγούμενο παιχνίδι μπορεί να κάνει τους ήδη κουρασμένους γονείς να κουράζονται περισσότερο, δεν είναι ότι οι ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών συνιστούν στους γονείς να κινούνται αποκλειστικά στο καθοδηγούμενο παιχνίδι. Οι ερευνητές απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του και να βοηθήσουν τους γονείς να εντοπίσουν εύκολους τρόπους για να ενσωματώσουν την πρακτική σε αυτό που θεωρούν ως ωφέλιμο για γονείς και παιδιά.

Για την ιστορία, ενώ οι γονείς θα μπορούσαν να εκτιμήσουν περισσότερο το καθοδηγούμενο παιχνίδι, το ελεύθερο παιχνίδι εξακολουθεί να είναι υπέροχο. Επομένως, μην αισθάνεστε ένοχοι εάν αποφασίσετε να υποχωρήσετε για λίγα λεπτά ή να απορρίψετε μια εργασία από τη λίστα υποχρεώσεων σας, όταν το παιδί σας είναι ικανοποιημένο να παίζει ανεξάρτητα για λίγα λεπτά, επειδή αυτές τείνουν να είναι πολύτιμες και φευγαλέες στιγμές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top