Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μητέρες επηρεάζει τα επίπεδα ωκυτοκίνης στα βρέφη - Childit
Now Reading
Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μητέρες επηρεάζει τα επίπεδα ωκυτοκίνης στα βρέφη

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μητέρες επηρεάζει τα επίπεδα ωκυτοκίνης στα βρέφη

Τα βρέφη των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούν τακτικά τη γλώσσα για να περιγράψουν τι σκέφτεται ή αισθάνεται το παιδί τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του UCL διαπιστώνει ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούν τακτικά τη γλώσσα για να περιγράψουν τι σκέφτεται ή αισθάνεται το παιδί τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης.

Η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που εμπλέκεται σε μια σειρά από ψυχολογικές διεργασίες, παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις, όπως η ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ ενός γονέα και του παιδιού, και ο σχηματισμός εμπιστοσύνης και κοινωνικής κατανόησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Development and Psychopathology, 62 νέες μητέρες ηλικίας μεταξύ 23 και 44 ετών και που είχαν ένα βρέφος μεταξύ τριών και εννέα μηνών, μαγνητοσκοπήθηκαν να αλληλοεπιδρούν φυσικά με το μωρό τους για πέντε λεπτά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα βίντεο για να δουν πόσο καλά αναφέρθηκε η μητέρα στην εσωτερική εμπειρία του βρέφους της (π.χ. τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις αντιλήψεις του) κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης.

Συνέλεξαν επίσης δείγματα σάλιου από το βρέφος και μέτρησαν το επίπεδο της ορμόνης ωκυτοκίνης.

Όταν αναλύθηκε η σχέση μεταξύ αυτών των δύο μέτρων, οι ερευνητές βρήκαν μια θετική συσχέτιση.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr Kate Lindley Baron-Cohen (UCL Psychology & Language Sciences), δήλωσε: «Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ορμόνη ωκυτοκίνη εμπλέκεται σε στενές κοινωνικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του δεσμού προσκόλλησης μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της. Είναι επίσης γνωστό ότι το πόσο καλά μια μητέρα είναι συντονισμένη με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του βρέφους της τον πρώτο χρόνο της ζωής είναι ένας μακροπρόθεσμος προγνωστικός παράγοντας της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού. Αλλά οι οδοί στις οποίες βασίζονται αυτές οι επιπτώσεις ήταν ασαφείς.

Ανακαλύψαμε, για πρώτη φορά, ότι η ποσότητα που μια μητέρα μιλά στο βρέφος της για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του βρέφους της σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα ωκυτοκίνης του βρέφους της. Αυτό υποδηλώνει ότι η ωκυτοκίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση της πρώιμης κοινωνικής εμπειρίας των παιδιών και αυτό καθαυτό διαμορφώνεται από τον τρόπο με τον οποίο ένας γονέας αλληλοεπιδρά με το βρέφος του».

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί εκδηλώνει ενδιαφέρον για ένα παιχνίδι, ένας γονέας που δείχνει κατανόηση της εσωτερικής κατάστασης του παιδιού του μπορεί να πει «Α, σου αρέσει αυτό το παιχνίδι» ή «Είσαι ενθουσιασμένο» και μπορεί να μιμηθεί τις ενέργειες ή την έκφραση του προσώπου του παιδιού του. Με αυτόν τον τρόπο ο γονέας αντικατοπτρίζει την εσωτερική εμπειρία του παιδιού και τα νέα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τώρα ότι αυτό επηρεάζει και το σύστημα ωκυτοκίνης του βρέφους.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες που βίωναν μεταγεννητική κατάθλιψη αναφέρονταν λιγότερο στις εσωτερικές καταστάσεις του βρέφους τους από τις μητέρες που δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Η Δρ Lindley Baron-Cohen είπε: «Αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια νέα ψυχοβιολογική σχέση μεταξύ των μητέρων και του βρέφους τους, στην οποία η συναισθηματικά ευαίσθητη ομιλία της μητέρας αντανακλάται στα επίπεδα ορμονών του βρέφους της.

Αυτό υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μητέρες στην πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού τους και υποδεικνύει πώς οι μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη θα μπορούσαν να υποστηριχθούν για να διευκολύνουν την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού τους».

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top