Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα: Ποια είναι η σύνδεση; - Childit
Now Reading
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα: Ποια είναι η σύνδεση;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα: Ποια είναι η σύνδεση;

Από την πρόληψη, τη διάγνωση μέχρι τις επιπλοκές που δημιουργεί στη γονιμότητα, όλα όσα θες να ξέρεις για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που επηρεάζει τις γυναίκες και είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας. Έχει επίσης άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Μάθετε εδώ περισσότερα σχετικά με το PCOS και τον τρόπο διαχείρισής του.

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει μεταξύ 6% και 12% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Η ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών δημιουργεί προβλήματα στις ωοθήκες, οι οποίες παράγουν τα ωάρια. Εάν έχετε PCOS, τα ωάρια μπορεί να μην αναπτυχθούν όπως θα έπρεπε ή μπορεί να μην απελευθερωθούν σωστά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Το PCOS μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους που μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα και ανάπτυξη κυστών στις ωοθήκες.

Τι προκαλεί το PCOS;

Οι ακριβείς αιτίες του PCOS δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξή του. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων

Τα ανδρογόνα θεωρούνται συνήθως ως «ανδρικές» ορμόνες, αλλά και οι γυναίκες παράγουν μικρές ποσότητες. Οι γυναίκες με PCOS έχουν περισσότερα ανδρογόνα από το συνηθισμένο, και αυτό μπορεί να εμποδίσει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων. Η περίσσεια ανδρογόνων μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον τριχοφυΐα και ακμή.

Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης.

Πολλές γυναίκες με PCOS είναι ανθεκτικές στην ινσουλίνη, ειδικά εάν είναι υπέρβαρες ή παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, καθώς και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις.

Φλεγμονές

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με PCOS έχουν υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ή CRP, η οποία είναι σημάδι φλεγμονής. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα σημάδια φλεγμονής, όπως υψηλά επίπεδα ορισμένων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων και κυτοκινών. Τα υψηλά επίπεδα CRP συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Οικογενειακό ιστορικό

Το PCOS μπορεί να εμφανιστεί στην οικογένεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες με μητέρα, αδερφή ή θεία που έχουν PCOS κινδυνεύουν να το αναπτύξουν οι ίδιες.

Ποιος παθαίνει PCOS;

Το Γραφείο του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ για την Υγεία των Γυναικών μοιράζεται ότι «Μεταξύ 5% και 10% των γυναικών μεταξύ 15 και 44 ετών ή κατά τη διάρκεια των ετών που μπορούν να τεκνοποιήσουν, έχουν PCOS». Το PCOS μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία, αλλά συνήθως διαγιγνώσκεται όταν οι γυναίκες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυοι. Το PCOS επηρεάζει γυναίκες όλων των φυλών και εθνοτήτων.

Ποια προβλήματα υγείας συνδέονται με το PCOS;

Το PCOS μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως:

Διαβήτης τύπου 2 (περισσότερες από τις μισές γυναίκες με PCOS αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 έως την ηλικία των 40 ετών)

Διαβήτης κύησης

Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή χοληστερόλη

Καρδιακή ασθένεια

Εγκεφαλικό

Καρκίνος του ενδομητρίου

Απνοια ύπνου

Κατάθλιψη και άγχος

Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του PCOS;

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του PCOS μπορεί να αναπτυχθούν κατά την περίοδο της εφηβείας, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Μερικές γυναίκες μπορεί να σταματήσουν να έχουν περίοδο εντελώς.

Ακμή.

Υπερτρίχωση, που είναι η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο πηγούνι ή σε μέρη του σώματος όπου συνήθως οι άνδρες έχουν τρίχες.

Τριχόπτωση ή αραίωση μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής (φαλάκρα ανδρικού τύπου).

Acanthosis nigricans, που είναι σκούρες κηλίδες δέρματος στις πτυχές του λαιμού, κάτω από τους μαστούς και στη βουβωνική χώρα. Αυτή η δερματική πάθηση είναι κοινή με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ετικέτες δέρματος (μικρά πτερύγια δέρματος) στις μασχάλες ή στο λαιμό.

Αύξηση βάρους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Πώς γίνεται η διάγνωση του PCOS;

Δεν υπάρχει ούτε μία εξέταση για τη διάγνωση του PCOS. Ωστόσο, ένας γιατρός θα εξετάσει συνήθως το βάρος και το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της εμμήνου ρύσεώς σας, θα κάνει μια φυσική εξέταση για να ελέγξει για υπερβολική τριχοφυΐα, μέλαινα ακάνθωση και ακμή, και πιθανώς θα παραγγείλει άλλες εξετάσεις, όπως:

Υπερηχογράφημα πυέλου για έλεγχο των ωοθηκών για κύστες και το πάχος της επένδυσης της μήτρας

See Also

Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων ανδρογόνων, γλυκόζης και χοληστερόλης και πιθανώς και των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών

Το PCOS διαγιγνώσκεται εάν έχετε τουλάχιστον δύο από αυτά τα συμπτώματα:

Ακανόνιστες περιόδους

Σημάδια περίσσειας ανδρογόνων, όπως η ακμή και η υπερβολική τριχοφυΐα

Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων

Πολλαπλές κύστεις σε μία ή και στις δύο ωοθήκες

Πώς αντιμετωπίζεται το PCOS;

Το PCOS δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να έχετε ωορρηξία, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συχνά για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να ξαναρχίσει την ωορρηξία.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά χάπια ή ένα διαδερμικό έμπλαστρο ή κολπικό δακτύλιο που περιέχει οιστρογόνα και προγεστίνη βοηθούν στη μείωση της παραγωγής ανδρογόνων, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν την υπερβολική τριχοφυΐα και την ακμή. Το αντισυλλυπτικό που περιέχει προγεστίνη βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του ενδομητρίου.

Άλλα φάρμακα, όπως η σπιρονολακτόνη ή η εφλορνιθίνη μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ακμής ή της υπερβολικής τριχοφυΐας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένα μεγάλο – και σημαντικό – μέρος του διαχείριση PCOS. Εδώ δείτε τι μπορεί να βοηθήσει:

Η κατανάλωση τροφών που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να διατηρήσουν σταθερά τα σάκχαρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, φρούτων, μη επεξεργασμένων δημητριακών, λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών, σπόρων και αβοκάντο.

Διαχωρίστε ομοιόμορφα τα τρόφιμα με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιδιώξτε περίπου το ένα τέταρτο του πιάτου σας να είναι γεμάτο με τροφή με υδατάνθρακες.

Να είστε δραστήριοι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, συνολικά για τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα.

Κοιμηθείτε αρκετά.

Διαχείριση του άγχους.

Αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους (η απώλεια βάρους βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη), στη μείωση της φλεγμονής και στον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με το PCOS, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δείτε περισσότερα: Αναζητήσατε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – Γλυκούλι (glykouli.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top