Now Reading
Πώς να ξεκλειδώσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών με 5 δωρεάν παιχνίδια

Πώς να ξεκλειδώσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών με 5 δωρεάν παιχνίδια

Τα παιδιά δεν χρειάζονται ούτε gadgets τελευταίας τεχνολογίας ούτε πολλά ή ακριβά παιχνίδια, δείτε πώς να εκμεταλλευτείτε τη φαντασία τους στο έπακρο (extra bonus: λιγότερη βαρεμάρα)

Με κίνδυνο να «μπούμε» στη μαύρη λίστα από εταιρείες παιχνιδιών, ακολουθούν πέντε τύποι «παιχνιδιών» που είναι άμεσα διαθέσιμα χωρίς επιπλέον χρέωση—δεν απαιτούνται μπαταρίες ή συναρμολόγηση. Ακολουθούν 5 είδη παιχνιδιών όπως τα αλιεύσαμε από άρθρο που δημοσίευσε στο psychologytoday.com ο Lawrence J. Cohen, Ph.D., ο οποίος διδάσκει γονικές δεξιότητες και εκπαιδεύει εκπαιδευτές γονέων σε όλο τον κόσμο. Είναι ο συγγραφέας του Παιχνιδιάρικου Parenting και συν-συγγραφέας του Unplug and Play: The Ultimate Illustrated Guide to Roughhousing with Your Kids.

Εσείς (οι ίδιοι)

Το καλύτερο παιχνίδι για την ανάπτυξη του νεογέννητου μωρού σας δεν κοστίζει απολύτως τίποτα και είναι πάντα διαθέσιμο. Εσείς! Τα μωρά λατρεύουν τα πρόσωπα. Το να κοιτάζουν το πρόσωπό σας θα είναι πιθανώς η πρώτη τους δραστηριότητα εκτός από τον ύπνο, το φαγητό και το κλάμα. Αργότερα, θα κάνουν γκριμάτσες που μπορείτε να αντιγράψετε, μετά θα αντιγράψουν ξανά τις δικές σας εκφράσεις σας. Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι του μωρού που απολαμβάνουν να παίζετε με τη σειρά.

Μετά από μερικούς μήνες, μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε κου-κου-τζα, ένα από τα πιο απλά και διασκεδαστικά παιχνίδια που εφευρέθηκαν ποτέ. Η σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για τα μωρά και το κου-κου-τζα είναι ένα παιχνίδι τέλειο για να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν ασφάλεια ενώ μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν μικρούς χωρισμούς. Το εκπληκτικό με το κου-κου-τζα είναι ότι οι περισσότεροι ενήλικες ενστικτωδώς έχουν τον σωστό χρόνο: Εάν η χρονική περίοδος είναι πολύ μικρή, δεν υπάρχει ενθουσιασμός ή συναίσθημα αιχμής κινδύνου που φέρνει το γέλιο ανακούφισης. Εάν ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος, το μωρό είτε θα χάσει το ενδιαφέρον του είτε θα πανικοβληθεί και η διασκέδαση χάνεται. Όταν το timing είναι σωστό, το γέλιο είναι αυθόρμητο και μεταδοτικό. Λίγα χρόνια αργότερα, οι ίδιες βασικές αρχές και θέματα επαναλαμβάνονται σε παιχνίδια κρυφτού. Πολύ λίγος χρόνος πριν το εύρημα είναι βαρετό – πολύς χρόνος και είναι τρομακτικό.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, η προσοχή και ο ενθουσιασμός σας είναι πιο πολύτιμα από οποιοδήποτε παιχνίδι.

Δέντρα, νερό, άμμος, κλαδιά

Το φυσικό περιβάλλον είναι μια απέραντη παιδική χαρά. Τα παιδιά μπορούν να βρουν το δικό τους επίπεδο κινδύνου με βάση το πόσο ψηλά επιλέγουν να σκαρφαλώσουν σε ένα δέντρο ή πόσο κοντά θα φτάσουν στην άκρη ενός κολπίσκου. Η έκχυση νερού πέρα δώθε, η οικοδόμηση με κλαδιά ή η κατασκευή προσωρινών φραγμάτων προσφέρει αισθητηριακή απόλαυση καθώς και φυσικά πειράματα στη φυσική και την αρχιτεκτονική.

Δυστυχώς, ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον δεν είναι προσβάσιμο σε όλους. Υπάρχει μεγάλος διαχωρισμός κατηγορίας στη διαθεσιμότητα ασφαλών υπαίθριων χώρων παιχνιδιού, ειδικά μη πλαστικών. Ποιες αλλαγές στην πολιτική και την πρακτική θα χρειάζονταν για να έχει πρόσβαση κάθε παιδί στη φύση;

Στο μεταξύ, το αστικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει και μια πλούσια παιδική χαρά, αν τη δούμε μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Υπάρχουν πολλές ασφαλείς ευκαιρίες για αναρρίχηση, άλμα, εξερεύνηση και ανακάλυψη.

Μαξιλάρια και κουβέρτες

Πιθανότατα έχετε αρκετά μαξιλάρια στο σπίτι για μια μεγάλης κλίμακας μαξιλαρομαχία—απλώς φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια με εξωτερικά φερμουάρ ή κουμπιά που μπορεί να πονέσουν. Μεγαλύτερα μαξιλάρια και μαξιλάρες κάνουν εξαιρετικές προσθήκες σε οχυρά κατασκευασμένα από σεντόνια και κουβέρτες πεταμένες πάνω από καρέκλες. Οι κουβέρτες είναι επίσης ιδανικές για να κάνετε βόλτα στα παιδιά, είτε σύροντάς τα κατά μήκος του δαπέδου είτε πετώντας τα στον αέρα, εάν έχετε ενήλικες ή μεγάλα παιδιά να κρατούν κάθε γωνία.

Δείτε Επίσης

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Το πρώτο παιχνίδι στροφής για πολλά μωρά είναι η αντιγραφή προσώπων. Όταν πλησιάζουν σε ένα έτος ή δεκαοκτώ μήνες, ένα νέο αγαπημένο παιχνίδι είναι να μοιράζουν αντικείμενα μπρος-πίσω – να παίρνουν και να δίνουν. Όπως και με το κου-κου-τζα, ο συγχρονισμός είναι σημαντικός. Εάν κρατάτε το κουτάλι ή το παιχνίδι πολλή ώρα, το παιδί θα αγανακτήσει δικαίως ή θα χάσει το ενδιαφέρον του. Ακολουθήστε το παράδειγμα του παιδιού και μην το πειράζετε κρατώντας το πίσω για να το ζητήσετε ή να το απαιτήσει. Παράδωσέ το γενναιόδωρα και αποδεχτείτε το πίσω ευγενικά.

Σε μια πρόσφατη διάλεξη «Playful Parenting», ένας πατέρας ζήτησε να μάθει γιατί ο μικρός γιος του προτιμούσε να ανάβει και να σβήνει το διακόπτη των φώτων αντί να παίζει με το ακριβό παιχνίδι που είχε φέρει ο μπαμπάς στο σπίτι από ένα επαγγελματικό ταξίδι. Το κοινό γέλασε ως αναγνώριση με αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο και το μόνο που μπορούσε να προσφέρει ο Lawrence J. Cohen ήταν η ενσυναίσθησή του. Τα περισσότερα παιχνίδια –ειδικά αυτά με πολλά κουδούνια και σφυρίχτρες που φαίνονται συναρπαστικά για τους μεγάλους στο κατάστημα– δεν είναι τόσο δελεαστικά όσο ένας διακόπτης φώτων ή το κουτί που μπήκε το παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά φανταχτερά παιχνίδια έχουν δύο προβλήματα.

Πρώτον, κάνουν όλη τη δουλειά. Ένα μικρό παιδί θέλει να κάνει τη μαγεία να συμβεί, όπως με το να κάνει το φως να ανάβει και να σβήνει μέσω της δύναμης της θέλησής του και των δακτύλων του. Δεύτερον, τα πιο ακριβά παιχνίδια μπορούν να κάνουν μόνο ένα πράγμα, ενώ το κουτί με το οποίο μπήκε το παιχνίδι μπορεί να είναι μια ντουζίνα διαφορετικά πράγματα, από ένα καπέλο μέχρι ένα αυτοκίνητο, ένα σεντούκι με θησαυρό και έναν δεινόσαυρο. Ένα υπέροχο παιχνίδι ενεργοποιεί τη φαντασία του παιδιού, αλλά πολλά παιχνίδια αναστέλλουν τη φαντασία συνταγογραφώντας έναν τρόπο παιχνιδιού. Εκτός αυτού, τα άδεια κουτιά, τα κορδόνια και άλλα καθημερινά αντικείμενα προσφέρουν εξαιρετικά ερεθίσματα. Έρχονται σε υφές και μεγέθη, και μπορείτε να τους φτιάξετε φανταστικές ιστορίες, όπως το μοναχικό κορδόνι που ψάχνει το παπούτσι του.

ιδιωτικός τοίχος γκράφιτι

Σχεδόν όλοι έχουν μια παρόρμηση να αφήσουν το στίγμα τους, να δηλώσουν «Ήμουν εδώ» με κάποιο τρόπο. Ένα αφιερωμένο μέρος για να το κάνετε αυτό, μέσα ή έξω, μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να διοχετεύσετε αυτήν την ανάγκη για αυτοέκφραση, για όλους στην οικογένεια. Μπορεί να είναι μεγάλα κομμάτια χαρτιού ή σκισμένες σακούλες παντοπωλείου κολλημένες σε τοίχο. Θα μπορούσε να είναι ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, μέρος ενός φράχτη ή ο τοίχος ενός υπόστεγου. Τα υλικά μπορεί να είναι μακράς διαρκείας, όπως το χρώμα, ή πιο προσωρινά, όπως η κιμωλία του πεζοδρομίου. Μην περιορίζεστε σε δύο διαστάσεις. Εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να κολλήσετε τυχαία αντικείμενα στον τοίχο του γκράφιτι, όπως φτερά, φύλλα ή πράγματα από το συρτάρι αποθήκης. Μην ανησυχείτε μήπως είναι «καλή» τέχνη. Αυτό είναι για διασκέδαση, για χαρά, για αυτοέκφραση. Είναι σαν να πηγαίνεις σε μια γκαλερί τέχνης ιδιωτικής χρήσης!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top