Now Reading
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Η Unicef κάνει πιο εύκολη τη συζήτηση για ένα δύσκολο και φλέγον θέμα

Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον ρατσισμό. Μερικοί γονείς ανησυχούν για την έκθεση των παιδιών τους σε ζητήματα όπως ο ρατσισμός και οι διακρίσεις σε νεαρή ηλικία. Άλλοι αποφεύγουν να μιλούν για κάτι που οι ίδιοι ίσως δεν καταλαβαίνουν πλήρως ή δεν αισθάνονται άνετα να συζητούν.

Οι συνομιλίες σχετικά με τον ρατσισμό και τις διακρίσεις θα φαίνονται διαφορετικές για κάθε οικογένεια. Παρόλο που δεν υπάρχει προσέγγιση ενός μεγέθους, η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: όσο προγενέστεροι γονείς ξεκινούν τη συζήτηση με τα παιδιά τους τόσο το καλύτερο.

Τα μωρά παρατηρούν φυσικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος του δέρματος, ήδη από 6 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι από ηλικία 5 ετών, τα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν σημάδια φυλετικής προκατάληψης, όπως η πιο ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων από μία φυλετική ομάδα σε σχέση με μια άλλη. Η παράβλεψη ή η αποφυγή του θέματος δεν προστατεύει τα παιδιά, αφήνει τα άτομα να εκτίθενται σε προκατάληψη που υπάρχει οπουδήποτε ζούμε.

Η σιωπή δεν μπορεί να είναι επιλογή.

 

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το ρατσισμό

Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά κατανοούν τον κόσμο εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουν, αλλά δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να τους μιλήσετε για ισότητα και ρατσισμό. Ακολουθούν ορισμένοι κατάλληλοι για κάθε ηλικία τρόποι για να ξεκινήσετε αυτήν τη συνομιλία:

 

Κάτω των 5 ετών

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να παρατηρούν και να επισημαίνουν τις διαφορές στα άτομα που βλέπουν γύρω τους. Ως γονέας, έχετε την ευκαιρία να βάλετε απαλά τα θεμέλια της κοσμοθεωρίας τους. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα που είναι κατάλληλη για την ηλικία τους και είναι εύκολο να κατανοήσουν.

Αναγνωρίστε και γιορτάστε τις διαφορές: Εάν το παιδί σας ρωτήσει για το χρώμα του δέρματος κάποιου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία να αναγνωρίσετε ότι οι άνθρωποι φαίνονται πράγματι διαφορετικοί, αλλά για να επισημάνουν τα πράγματα που έχουμε από κοινού. Θα μπορούσατε να πείτε, «Είμαστε όλοι άνθρωποι, αλλά είμαστε όλοι μοναδικοί, δεν είναι τόσο εκπληκτικό!».

Να είστε ανοιχτοί: Καταστήστε σαφές ότι είστε πάντα ανοιχτοί στις ερωτήσεις των παιδιών σας και ενθαρρύνετέ τα να έρχονται κοντά σας για τις απορίες τους. Εάν τα παιδιά σας επισημαίνουν άτομα που φαίνονται διαφορετικά – όπως τα μικρά παιδιά μπορούν συχνά να κάνουν από την περιέργεια – αποφύγετε να το παραβλέψετε ή αποσιωπήσετε καθώς θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι είναι θέμα ταμπού.

Χρήση δικαιοσύνης: Τα παιδιά, ειδικά εκείνα των 5, τείνουν να κατανοούν αρκετά καλά την έννοια της δικαιοσύνης. Μιλήστε για το ρατσισμό ως κάτι το άδικο και γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε για να το βελτιώσουμε.

Είναι εντάξει να μην έχετε όλες τις απαντήσεις.

 

6-11 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν πιο εύκολο να μιλούν για τα συναισθήματά τους και είναι ανυπόμονα για απαντήσεις. Γίνονται επίσης πιο εκτεθειμένοι σε πληροφορίες που μπορεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστούν. Ξεκινήστε προσπαθώντας να καταλάβετε ήδη τι ξέρουν.

Να είστε περίεργοι: το να ακούτε και να κάνετε ερωτήσεις είναι το πρώτο βήμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε τι ακούνε στο σχολείο, στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συζητήστε μαζί τους για όσα μαθαίνουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: Τα κοινωνικά μέσα και το Διαδίκτυο μπορεί να είναι μια από τις κύριες πηγές πληροφοριών των παιδιών σας. Δείξτε ενδιαφέρον για αυτά που διαβάζουν και για τις συνομιλίες που πραγματοποιούν στο διαδίκτυο. Βρείτε ευκαιρίες για να εξερευνήσετε παραδείγματα στερεοτύπων και φυλετικών προκαταλήψεων στα μέσα ενημέρωσης, όπως «Γιατί ορισμένα άτομα απεικονίζονται ως κακοποιοί ενώ ορισμένοι άλλοι δεν είναι;».

Μιλήστε ανοιχτά: Έχοντας ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τον ρατσισμό, την ποικιλομορφία και την ένταξη δημιουργείτε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας. Τους ενθαρρύνετε να έρθουν σε εσάς με ερωτήσεις και ανησυχίες. Εάν σας βλέπουν ως αξιόπιστη πηγή συμβουλών, είναι πιθανό να αλληλοεπιδράσουν μαζί σας σε αυτό το θέμα περισσότερο.

 

12+ χρόνια

Οι έφηβοι μπορούν να κατανοήσουν τις αφηρημένες έννοιες με μεγαλύτερη σαφήνεια και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα από ό,τι νομίζετε ότι ξέρουν και έχουν έντονα συναισθήματα για το θέμα. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς αισθάνονται και τι ξέρουν και συνεχίστε τη συνομιλία.

 

Μάθετε τι ξέρουν: Μάθετε τι γνωρίζουν τα παιδιά σας για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Τι έχουν ακούσει στα νέα, στο σχολείο, από φίλους;

Κάντε ερωτήσεις: Βρείτε ευκαιρίες όπως γεγονότα στις ειδήσεις για συνομιλίες με τα παιδιά σας σχετικά με τον ρατσισμό. Ρωτήστε τι σκέφτονται και εισαγάγετε τις σε διαφορετικές προοπτικές για να διευρύνετε την κατανόησή τους.

Ενθάρρυνση δράσης: Το να είσαι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικό για πολλούς εφήβους. Κάποιοι μπορεί να έχουν αρχίσει να σκέφτονται για συμμετοχή σε διαδικτυακό ακτιβισμό. Ενθαρρύνετέ τους να το κάνουν ως ενεργό τρόπο για να ανταποκριθούν και να ασχοληθούν με φυλετικά ζητήματα.

 

Δείτε Επίσης

Γιορτάστε την πολυμορφία

Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να εισαγάγετε το παιδί σας σε διαφορετικούς πολιτισμούς και άτομα από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες. Τέτοιες θετικές αλληλεπιδράσεις με άλλες φυλετικές και κοινωνικές ομάδες νωρίς βοηθούν στη μείωση της προκατάληψης και ενθαρρύνουν περισσότερες φιλίες μεταξύ ομάδων.

Μπορείτε επίσης να φέρετε τον εξωτερικό κόσμο στο σπίτι σας. Εξερευνήστε φαγητό από άλλους πολιτισμούς, διαβάστε τις ιστορίες τους και παρακολουθήστε τις ταινίες τους.

Να έχετε επίγνωση της φυλετικής προκατάληψης στα βιβλία και τις ταινίες και να αναζητάτε θετικά πρότυπα ανθρώπων από διαφορετικές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Εξερευνήστε το παρελθόν μαζί για να κατανοήσετε καλύτερα το παρόν.

 

Δεν υπάρχουν άλλοι, μόνο άλλοι άνθρωποι.

Είστε το παράδειγμα που ακολουθεί το παιδί σας

Οι γονείς είναι η εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο. Αυτό που βλέπουν να κάνετε είναι εξίσου σημαντικό με αυτά που σας ακούνε να λέτε.

Όπως η γλώσσα, η προκατάληψη μαθαίνεται με την πάροδο του χρόνου. Βοηθώντας το παιδί σας να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει φυλετικές προκαταλήψεις, πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη τη δική σας.

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να αμφισβητήσετε τον ρατσισμό, να επιδείξετε καλοσύνη και να υπερασπιστείτε το δικαίωμα κάθε ατόμου να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

 

(Το άρθρο γράφτηκε με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τους Michael Sidwell και Supreet Mahanti, UNICEF.)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top