Now Reading
Πώς να μειώσετε τα ξεσπάσματα μέσα από το παιχνίδι!

Πώς να μειώσετε τα ξεσπάσματα μέσα από το παιχνίδι!

Δείτε πώς να αναπτύξετε 5 κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζεται το παιδί σας για να μπορέσει να ελέγξει τις εκρήξεις θυμού. 

Ας το παραδεχτούμε, οι εκρήξεις είναι δύσκολες για όλους τους εμπλεκόμενους. Ως γονείς μικρών παιδιών οι περισσότεροι, πρέπει να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Όταν χτυπούν τα ξεσπάσματα, μπορεί να νιώθετε αβοήθητοι καθώς ποτέ δεν ξέρετε πότε θα ξεσπάσει η επόμενη καταιγίδα, αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχουν λύσεις για τη μείωση των θυμού στα νήπιά σας. Θα μπορούσε να είναι είδηση ​​για πολλούς γονείς που μπορεί να πίστευαν ότι δεν υπάρχει σωτηρία σε καταστάσεις οργής των μικρών τους. Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν ένα σύνολο από 5 δεξιότητες που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να βιώνουν μεγάλα συναισθήματα και να τα αντιμετωπίζουν με επιτυχία. Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν τις δεξιότητες για να αναγνωρίζουν, να κατανοούν, να επισημαίνουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους προτού αρχίσουν να κατακτούν την τέχνη της αυτορρύθμισης. Λοιπόν, γονείς πάμε να βάλουμε γερά θεμέλια και μεγαλώσουμε συναισθηματικά έξυπνα παιδιά που θα έχουν υγιείς σχέσεις με άλλους. 

Πότε όμως είναι καλά να διδάξετε αυτές τις 5 δεξιότητες στα παιδιά σας; Ο χρόνος έχει σημασία. Είναι δύσκολο να διδάξετε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια εκρήξεων.

Όταν το μικρό σας βρίσκεται στη μέση ενός tantrum μέσα σε δάκρυα, και μπόλικη απογοήτευση, δεν είναι η ιδανική στιγμή για να του κάνετε μαθήματα ζωής. Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, ο εγκέφαλος των παιδιών κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα και ξεσπάει. Αυτή δεν είναι μια ιδανική κατάσταση για διδασκαλία και μάθηση.

Η λύση λοιπόν είναι παιχνιδιάρικη μάθηση! Το να διδάξετε το παιδί σας μέσα από παιχνίδια, ιστορίες και δραστηριότητες σε στιγμές ηρεμίας είναι το κλειδί για την οικοδόμηση αυτών των ζωτικών απαραίτητων κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων. Τα παιδιά είναι πιο δεκτικά ενώ είναι ήρεμα και παίζουν. Είναι έτοιμα να μάθουν και πραγματικά απορροφούν αυτό που τους διδάσκετε. Χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτές τις στιγμές για να εξερευνήσετε τα συναισθήματα, να συζητήσετε αιτίες και αποτελέσματα, να παίξετε σενάρια, να βρείτε λύσεις και να εξασκηθείτε μέχρι την επόμενη φορά που μια έκρηξη θα έρθει στο προσκήνιο και τους τρόπους να τη διαχειριστείτε. 

1. Αναγνώριση συναισθημάτων

Παίξτε και αναγνωρίστε συναισθήματα, όπου εσείς και το παιδί σας κάνετε διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου και κινήσεις της γλώσσας του σώματος για να μεταδώσετε ένα συναίσθημα, ενώ ο άλλος προσπαθεί να αναγνωρίσει ποιο είναι.

2. Κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών των συναισθημάτων

Όταν διαβάζετε ιστορίες με το παιδί σας το βράδυ, μιλήστε για τυχόν χαρακτήρες που βιώνουν μεγάλα συναισθήματα. Εξετάστε το ρωτώντας το παιδί σας μια στιγμή που ένιωθε το ίδιο με τον χαρακτήρα, τι προκάλεσε το συναίσθημα και ποιο ήταν το αποτέλεσμα του συναισθήματος. 

3.Ονομασία συναισθημάτων

Δημιουργήστε διαφορετικά συναισθήματα από φρούτα και λαχανικά στο πιάτο σας και ζητήστε από το παιδί σας να ονομάσει το καθένα. 

Δείτε Επίσης

4. Εκφράζοντας σωστά τα συναισθήματα

Χρησιμοποιήστε δραματικό παιχνίδι ρόλων δημιουργώντας ένα μαγαζί που επισκέπτονται πελάτες που βιώνουν διάφορα συναισθήματα. Μιλήστε για το πώς να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα με τρόπους που είναι ασφαλείς για εσάς και τους γύρω σας.

5. Ρύθμιση συναισθημάτων

Σκεφτείτε τρόπους ηρεμίας για το παιδί σας μαζί με το παιδί σας. Αφήστε τα να βρουν μόνα τους όσα μπορούν να κάνουν μέχρι να ηρεμήσουν και διδάξτε τους πώς να χρησιμοποιούν μια ποικιλία από διαφορετικές στρατηγικές ηρεμίας. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα μεγάλο συναίσθημα, θα ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να νιώσουν καλύτερα. 

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια περιπέτεια και οι εκρήξεις είναι μόνο ένα μέρος του ταξιδιού. Αλλά διδάσκοντας το παιδί σας τρόπους να κατανοήσουν και να βρουν λύσεις μέσω της μαγείας του παιχνιδιού, θα εξοπλίσετε τα παιδιά σας με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να κινηθούν μέσα από τα συναισθήματά τους χωρίς να τα φοβούνται. 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top