Πώς θα φέρετε για πρώτη φορά σε επαφή το μεγαλύτερο παιδί με το μωρό - Childit
Now Reading
Πώς θα φέρετε για πρώτη φορά σε επαφή το μεγαλύτερο παιδί με το μωρό

Πώς θα φέρετε για πρώτη φορά σε επαφή το μεγαλύτερο παιδί με το μωρό

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί, για να θέσετε τις καλύτερες βάσεις για μια σχέση αγάπης ανάμεσα στα αδέρφια.

Η πρώτη συνάντηση του μωρού με το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας πάντα συνοδεύεται από στρες και ένα πλήθος ερωτημάτων, όπως: Να αγοράσω δώρο στο πρωτότοκο μετά τη γέννηση του μωρού; Πώς προετοιμάζω το μεγαλύτερο αδερφάκι για την άφιξη του μικρότερου στο σπίτι; Πώς το «αποζημιώνω» για το μερίδιο της προσοχής που θα στερηθεί μετά τον ερχομό του μωρού; Γιατί μπορεί αυτό το σπουδαίο για την οικογένεια γεγονός να παρουσιάζεται συνήθως μέσα από τρυφερές εικόνες, όπου για παράδειγμα το νήπιο φιλάει στο μέτωπο το νεογέννητο αδερφάκι του, ωστόσο η πραγματικότητα είναι λιγότερο ρομαντική.

«Μην τρέφετε υψηλές προσδοκίες», συμβουλεύει η Tovah Klein, καθηγήτρια Ψυχολογίας, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «How Toddlers Thrive» («Πώς γίνονται ευτυχισμένα τα νήπια»). «Κάποια παιδιά ενθουσιάζονται, άλλα αγνοούν εντελώς το αδερφάκι τους και μερικά παρουσιάζουν ακόμα χειρότερες συμπεριφορές».

Προσπαθήστε να θέσετε πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Μην περιμένετε από το μεγαλύτερο παιδί να αγκαλιάσει το αδερφάκι του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από την πρώτη μέρα. Ναι, η πρώτη τους συνάντηση είναι ένα κομβικό γεγονός, αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε τα πάντα από αυτήν. Τα παιδιά σας θα έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους για να χτίσουν μια σχέση αγάπης.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

«Αρχικά, φροντίστε να έχετε το μωρό σε μια καλαθούνα, όχι στην αγκαλιά σας, μόλις φτάσετε στο σπίτι. Συστήστε το ένα στο άλλο. Πείτε στο μεγαλύτερο: “Αυτός είναι ο μικρός αδερφός/η μικρή αδερφή σου”. Κάντε ένα δώρο στο μεγαλύτερο παιδί από το μωρό. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό. Συμπληρώστε του πως το μικρότερο αδερφάκι του ανυπομονεί να το γνωρίσει. Μπορείτε επίσης να έχετε μέσα στην καλαθούνα μια φωτογραφία του μεγαλύτερου παιδιού, στο οποίο θα πείτε: “Το μωρό ήθελε να σε δει αμέσως, γι’ αυτό του έδειξα μια φωτογραφία σου!”. Μετά στραφείτε προς το μωρό και πείτε του: “Αυτός είναι ο αδερφός/η αδερφή σου”».

Το ζητούμενο είναι το μεγαλύτερο παιδί να αισθανθεί ότι παραμένει ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας.

Μια άλλη ειδικός, η Alyson Schafer, οικογενειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Honey I Wrecked the Kids» («Αγάπη μου, κατάστρεψα τα παιδιά») συνιστά να εστιάσετε στο γεγονός πως η αγάπη που μπορείτε να δώσετε δεν έχει όρια. «Ένας τρόπος να το κάνετε εικόνα είναι ανάβοντας κεράκια σε μια τούρτα. Μπορείτε να πείτε στο μεγαλύτερο παιδί: “Όταν γνώρισα τον μπαμπά σου, του έδωσα όλη μου την αγάπη”. Τότε, χρησιμοποιείτε το ένα κεράκι που έχετε ήδη αναμμένο στην τούρτα για να ανάψετε ένα δεύτερο. “Μετά, αποκτήσαμε εσένα και η αγάπη πολλαπλασιάστηκε στην οικογένεια». Στη συνέχεια, ανάβετε ένα τρίτο κεράκι. “Τώρα αποκτήσαμε και το αδερφάκι σου και έχουμε ακόμα περισσότερη αγάπη”. Αμέσως μετά, ανάβετε και το τέταρτο κεράκι. “Κοίτα τώρα πόσο πολλή αγάπη έχουμε!”».

See Also
Για να τιμήσουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διαλέξαμε μερικά ποιήματα και τραγούδια και βίντεο για να γιορτάσετε τη μέρα μαζί με τα παιδιά!

Η Schafer συμβουλεύει να καθοδηγείτε με προσοχή τις πρώτες συναντήσεις ανάμεσα στα αδερφάκια. Να ρωτάμε το μεγαλύτερο: «Πού πιστεύεις ότι θα άρεσε στο μωρό να το χαϊδέψεις/φιλήσεις; Μήπως στα δαχτυλάκια του; Ή στο ποδαράκι του;». «Δεν θέλετε από την πρώτη συνάντηση να διορθώσετε το μεγαλύτερο αδερφάκι, λέγοντάς του: “Μην το κάνεις αυτό!”. Κατευθύνετέ το με θετική διάθεση», συμπληρώνει η ίδια.

Αποφύγετε, επίσης, στην προσπάθειά σας να μην αφήσετε το μεγαλύτερο να νιώσει αδικημένο, να του τονίζετε πόσο «μεγάλο» είναι. «Ξαφνικά στο σπίτι οτιδήποτε μικρό είναι και υπέροχο. Δες πόσο μικροσκοπικά χεράκια και ποδαράκια έχει το μωρό!», φέρνει ως παράδειγμα η Schafer. «Όταν το μικρό γίνεται το επιθυμητό, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τα πρωτότοκα είναι τα μεγαλύτερα παιδιά τα κάνουμε να νιώσουν σαν να τα αγαπάμε λιγότερο».

Μην πιέσετε, τέλος, το μεγαλύτερο αδερφάκι να αγαπήσει το μικρότερο. Τα δυο τους θα έχουν μια ζωή μπροστά τους να χτίσουν τη σχέση τους. Αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αφήστε τα να κυλήσουν ως έχουν. Ο χρόνος θα φέρει όλα τα υπόλοιπα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top