Πώς θα πετάξετε ένα μωρό στον αέρα (και μετά θα το πιάσετε!)
Αυτό το παιχνίδι, που έχει αναδειχθεί σε ιεροτελεστία για κάθε μπαμπά, έχει τους δικούς του κανόνες ασφαλείας.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες ενός μπαμπά με το μωρό του είναι εκείνη που το πετάει ψηλά στον αέρα και το μωρό σκάει ένα χαμόγελο ευτυχίας. Κάπου όμως έξω από το πλάνο βρίσκεται μια μαμά που χαμογελά πιο συγκρατημένα, ανήσυχη κατά βάθος καθώς βλέπει το σύντροφό της να επιδίδεται σε αυτό το «extreme σπορ».
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κατεξοχήν πατρική χειρονομία που εκφράζει παιχνιδιάρικη διάθεση και αγάπη κρύβει τους κινδύνους της, αν δεν γίνει σωστά. Ποιους κανόνες ασφαλείας, λοιπόν, πρέπει να ακολουθήσετε οι μπαμπάδες για να προσγειωθεί το μωρό στα χέρια σας;
Η Αμερικανίδα εμψυχώτρια Amanda Johnson (που έχει εργαστεί με νήπια αλλά και μωρά), πιστεύει ότι το καλύτερο σημείο για να πιάσουμε το μωρό είναι πλάι στις μασχάλες μας, «με το προσωπάκι του προς το μέρος μας, τους αντίχειρές μας να κρατούν το μπροστινό μέρος του σώματός του και τα υπόλοιπα δάχτυλά μας την πλάτη του», εξηγεί η ίδια.
Είναι σημαντικό το πρόσωπο του μωρού να είναι στραμμένο προς το μέρος μας διαρκώς, ώστε να είμαστε σε θέση να βλέπουμε αν έχει πάρει έκφραση χαράς, έκπληξης ή φόβου. Φυσικά, το μοναδικό μας ζητούμενο δεν είναι να μην το τρομάξουμε, αλλά κυρίως να μην το τραυματίσουμε.
Έτσι, ένας κανόνας κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας είναι να μην πετάμε ψηλά ποτέ ένα μωρό μικρότερο των τριών μηνών, δεδομένου ότι τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τους μυς τους αρκετά καλά για να στηρίξουν το κεφαλάκι τους, με αποτέλεσμα η παραμικρή απότομη χειρονομία να τα απειλεί με τραυματισμούς στην περιοχή του λαιμού και του αυχένα.
Όμως, αυτό το παιχνίδι ενέχει παιχνίδι και για τους ενηλίκους, καθώς ο μπαμπάς κινδυνεύει, καθώς πιάνει το μωρό, να τραυματίσει τη μέση του, γι’ αυτό είναι καλό την ώρα που πιάνουμε το παιδί να λυγίζουμε τα γόνατα και να ερχόμαστε σε θέση «καθίσματος», μετατοπίζοντας έτσι το βάρος του σώματός μας σε λιγότερο ευαίσθητες περιοχές.
Τέλος, αν έχουμε υποστεί στο παρελθόν οποιονδήποτε τραυματισμό που υπονομεύει την ικανότητά μας να πιάσουμε με ασφάλεια το παιδί μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους παιχνιδιού με το μωρό μας, για παράδειγμα να το χορέψουμε κρατώντας το σφιχτά στα χέρια μας.