Πώς θα ενθαρρύνετε το μωρό σας να γυρίσει, να μπουσουλήσει, να περπατήσει - Childit
Now Reading
Πώς θα ενθαρρύνετε το μωρό σας να γυρίσει, να μπουσουλήσει, να περπατήσει

Πώς θα ενθαρρύνετε το μωρό σας να γυρίσει, να μπουσουλήσει, να περπατήσει

Ακολουθήστε τις συμβουλές μιας ειδικού και παρακολουθήστε το μικρό σας να κάνει το επόμενο βήμα του – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού μας, το παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα να κάνει την επόμενή του κίνηση. Ή να μην την κάνει. Γιατί κάθε παιδί ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα συχνά να απογοητευόμαστε που δεν μπουσούλησε, δεν στάθηκε όρθιο ή δεν περπάτησε παράλληλα με το συνομήλικο παιδάκι της κολλητής μας.

Ακολουθώντας όμως κάποιες στρατηγικές, όπως μας διαβεβαιώνει η dr Karen Adolph, ψυχολόγος και ειδικός στην κινητική ανάπτυξη των βρεφών, μπορούμε να ενθαρρύνουμε το μωρό μας να κάνει λίγο νωρίτερα το επόμενο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βήμα του, χωρίς φυσικά να το πιέσουμε.

Ναι στο καρότο, όχι στο μαστίγιο.

Όπως συμβαίνει και με εμάς, έτσι και τα μωρά χρειάζονται ένα κίνητρο για να προσπαθήσουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι ή μια λιχουδιά, όπως εξηγεί η ειδικός. Και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουν… άλματα ως διά μαγείας, παρά μόνο μικρές προόδους κάθε φορά.

Πώς θα το παρακινήσουμε να γυρίσει: Το ιδανικό «καρότο» μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση ένα παιχνίδι με μουσική και φως. Αφού ακουμπήσουμε το μωρό μας ανάσκελα, μπορούμε να τοποθετήσουμε το παιχνίδι στο πλάι του κεφαλιού του και ελαφρώς διαγώνια, ώστε να το ενθαρρύνουμε να γυρίσει το κεφάλι του προς το μέρος του παιχνιδιού, να στρέψει τον κορμό του και στη συνέχεια να φέρει το ένα ποδαράκι πάνω από την κοιλιά του έτσι ώστε να κάνει την πρώτη του τούμπα στο κρεβάτι.

Πώς θα το δελεάσουμε να μπουσουλήσει: Και εδώ πρέπει να δώσουμε έμφαση στη θέση και την απόσταση του παιχνιδιού. «Αν θέλετε το μωρό σας να προχωρήσει, δεν πρέπει να σταθείτε στην άλλη άκρη του δωματίου κρατώντας ένα παιχνίδι και χτυπώντας παλαμάκια», φέρνει ως παράδειγμα η Adolph και προσθέτει: «Αλλά αν τοποθετήσετε το παιχνίδι λίγα βήματα πιο μακριά από το μωρό, στο πάτωμα, εκείνο θα κινηθεί προς το μέρος του».

See Also

Πώς θα το ενθαρρύνουμε να περπατήσει: Σε αυτή την περίπτωση ο ένας γονιός μπορεί να κρατήσει το μωρό και ο άλλος να σταθεί σε απόσταση 2-3 βημάτων, ανοίγοντας την αγκαλιά του για να το υποδεχτεί. Έτσι, το παιδάκι που είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα, ίσως ξεπεράσει το φόβο του και το τολμήσει.

Η φράση «είναι έτοιμο» παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια. Γιατί όπως καταλήγει η ειδικός, «όσα κόλπα κι αν δοκιμάσουμε, το μωρό μας πρέπει να είναι έτοιμο ώστε να κάνει το επόμενο βήμα. Με αυτή την προϋπόθεση, αρκεί να του δώσουμε ένα κίνητρο και θα το κάνει».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top