Now Reading
Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητά του

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητά του

Για μία ακόμα φορά, η απάντηση είναι «μέσα από το παιχνίδι»

Λεπτή κινητικότητα είναι οι πιο λεπτές κινήσεις που κάνουν τα χέρια και τα δάχτυλα σε συντονισμό με τα μάτια. Αυτήν επιστρατεύουμε για παράδειγμα όταν τσιμπάμε ή δείχνουμε. Η συγκεκριμένη δεξιότητα απουσιάζει από ένα νεογέννητο και αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα στους επόμενους μήνες.

«Τα μωρά ανακαλύπτουν τα χέρια τους γύρω στο δεύτερο μήνα και τότε παρατηρούμε ότι συχνά παίζουν μαζί τους, ανοίγοντας και κλείνοντας τις γροθιές τους και ενώνοντάς τις» εξηγεί η Αμερικανίδα παιδίατρος Tiffany Fischman, MD. «Η λεπτή κινητικότητα αρχίζει να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο μαζί με την ικανότητα ενός μωρού να αισθάνεται πράγματα μέσα από την όραση και την ακοή. Ένα μωρό δεν είναι σε θέση να πλησιάσει και να αρπάξει κάτι συγκεκριμένο παρά μόνο αφού είναι σε θέση να το δει».

Γύρω στους τρεις μήνες η όραση, η ακοή και η μνήμη ενός βρέφους έχουν αναπτυχθεί αρκετά καλά ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν αντικείμενα και να προσπαθήσουν να τα πλησιάσουν σκόπιμα. Τότε ξεκινάει και η ραγδαία ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

Στους έξι μήνες

Οι επιφάνειες με κρεμαστά παιχνίδια είναι ένας ιδανικός τρόπος εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας ενός μωρού. Στους τρεις μήνες, τα περισσότερα είναι ήδη σε θέση να αναγνωρίσουν και να προσπαθήσουν να πιάσουν τα κρεμαστά παιχνίδια. Μέχρι τους τέσσερις μήνες, η πλειοψηφία τους καταφέρνει ήδη να πιάσει ένα παιχνίδι. Μέχρι τους έξι μήνες, το μωρό μπορεί συνήθως να το φέρει στο στόμα του – τότε πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα για τον κίνδυνο πνιγμού. Στην ίδια ηλικία κάνει τούμπες πάνω στην επιφάνεια και μπορεί να βρεθεί κάτω από το κρεβάτι. Τότε, πρέπει να δίνουμε στο μωρό μας όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες να εξερεύνηση, χωρίς όμως να το αφήνουμε καθόλου από τα μάτια μας.

Στους δώδεκα μήνες

Σταδιακά βελτιώνεται η ικανότητα ενός μωρού να φέρνει πράγματα στο στόμα του, χωρίς δυστυχώς να υποχωρεί ο κίνδυνος πνιγμού. Καθώς πλησιάζουν οι δώδεκα μήνες, το βρέφος αρχίζει να προσπαθεί να φάει κάτι μόνο του.

Δείτε Επίσης

«Ανάμεσα στους 8 και τους 12 μήνες το μωρό αρχίζει να αναπτύσσει την ικανότητα να πιάσουν μικρότερα αντικείμενα ανάμεσα στον αντίχειρα και τα ακροδάχτυλά τους» εξηγεί η Fischman. «Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν του δίνουμε ένα μικρό κομμάτι τροφής και το ενθαρρύνουμε να το δαγκώσει».

Τότε αρχίζουν τα μωρά να μαθαίνουν επίσης πώς να χρησιμοποιούν το κουτάλι και να πίνουν από κυπελάκι, αν και δεν μπορούν ακόμα να το κάνουν με ιδιαίτερη επιτυχία και τα «ατυχήματα» είναι αναπόφευκτα. Αξίζει όμως να αφήσουμε το μικρό μας να προσπαθήσει, κι ας χρειαστεί μετά να καθαρίσουμε σχολαστικά το καρεκλάκι του και το δάπεδο της κουζίνας.

Επιπλέον, ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των μωρών που πλησιάζουν τα πρώτα τους γενέθλια είναι να πετούν αντικείμενα στο πάτωμα. «Προς το παρόν όμως έχουν μικρό έλεγχο για το πού ακριβώς θα καταλήξουν αυτά τα αντικείμενα. Θα παρατηρήσετε ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό για αυτά, αν και αρκετά ενοχλητικό για το γονιό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό: δεν προσπαθούν να κάνουν το σπίτι χάλια – απλά εξερευνούν ό,τι βρίσκουν συναρπαστικό» καταλήγει η ειδικός.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top