Now Reading
Πώς η σχέση σας με το κινητό σας επηρεάζει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας

Πώς η σχέση σας με το κινητό σας επηρεάζει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας

Έρευνες έχουν συνδέσει τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τους γονείς με τη διαταραχή της γλωσσικής ανάπτυξης στα παιδιά

Έρευνες έχουν συνδέσει τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τους γονείς με τη διαταραχή της γλωσσικής ανάπτυξης στα παιδιά

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το τηλέφωνό σας περιέχει πλέον έναν ολόκληρο κόσμο: δουλειά, φίλους, ειδήσεις, παιχνίδια. Δεν είναι περίεργο που είναι τόσο εύκολο να κολλήσετε στην οθόνη σας!

Αλλά αν είστε συχνά συγκεντρωμένοι στο τηλέφωνό σας όταν είστε με το παιδί σας, αυτό μπορεί να επηρεάζει τη γλωσσική του ανάπτυξη και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι «κολλημένοι στο κινητό» γονείς αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, δίνοντας στα παιδιά λιγότερες ευκαιρίες να μάθουν.

Ως λογοθεραπευτής, η Leanne Sherred σε άρθρο της στο parents.com θέλει να τονίσει τη σημασία του να δίνετε στο παιδί σας αμέριστη προσοχή χωρίς να στέλνετε παράλληλα μηνύματα, ή να χαζεύετε στα social ή να χρησιμοποιείτε άλλες εφαρμογές.

Πώς επηρεάζουν οι γονείς τη γλωσσική ανάπτυξη;

Η βάση για την ομιλία και τη γλώσσα ξεκινά από το σπίτι, όταν το παιδί σας είναι απλώς μωρό. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι γονείς μιλούν συχνά με το βρέφος τους, εκείνα αναπτύσσουν ισχυρότερες λεκτικές ικανότητες καθώς μεγαλώνουν. Ακόμη και το «βάβισμα» ή το στυλ ομιλίας με υψηλότερο τόνο που χρησιμοποιείται συχνά όταν μιλάμε σε μωρά βελτιώνει τις γλωσσικές δεξιότητες και ενθαρρύνει την ομιλία – αν και η έκθεση στην ομιλία «ενήλικων» είναι εξίσου σημαντική.

Όταν οι γονείς αποσπώνται, όπως όταν χρησιμοποιούν μια φορητή συσκευή οθόνης, συνδέονται λιγότερο ουσιαστικά με το παιδί τους συνολικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη επικοινωνία, γεγονός που κάνει το παιδί να χάνει βασικές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από τις αλληλεπιδράσεις με τους φροντιστές τους.

Πώς επηρεάζει η γονική χρήση κινητού τηλεφώνου τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού;

Η απόσπαση της προσοχής του γονέα μέσω τηλεφώνου μπορεί να εμποδίσει την επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού μειώνοντας την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που αφορούσε την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ένας γονέας είναι στο τηλέφωνό του, έχει 20% λιγότερη λεκτική επικοινωνία με το παιδί του. Υπάρχει επίσης 39% λιγότερη μη λεκτική επικοινωνία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εκφράσεις του προσώπου, οπτική επαφή και γλώσσα του σώματος.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από τους γονείς συνδέεται με μειωμένη επίγνωση και ευαισθησία. Προκαλεί επίσης την αίσθηση ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο χρόνος που αφιερώνουν στο παιδί τους.

Επιπλέον, όταν οι γονείς διακόπτονται από τις συσκευές τους (που ονομάζεται technoference), επηρεάζεται ο τρόπος επικοινωνίας τους. Με τη σειρά τους, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες όπως η διατήρηση οπτικής επαφής, η εστίαση στο άτομο με το οποίο συνομιλούν και η ανταπόκριση – όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη στο μέλλον.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι οι αποσπασμένοι γονείς μπορεί να έχουν λιγότερη επιτυχία όταν διδάσκουν στα παιδιά τους νέα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας. Μια μελέτη επικεντρώθηκε σε 38 γονείς που μυούσαν τα νήπια τους σε νέες λέξεις. Όταν ο γονέας διακοπτόταν από το κινητό του, τα παιδιά δεν κατέληγαν να μάθουν τη λέξη – αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τη μάθουν όταν δεν υπήρχε διακοπή.

Μπορεί να θεωρείτε τη χρήση του smartphone σας ως κανονική, αλλά όλες οι χαμένες αλληλεπιδράσεις αθροίζονται, όπως υποδηλώνουν αυτά τα στοιχεία. Είναι καλύτερο να ρυθμίσετε τη χρήση του τηλεφώνου σας και να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες γύρω από τα παιδιά σας.

Συμβουλές για να αλλάξετε τις συνήθειες του τηλεφώνου σας

Δεν είναι εύκολο να πάρετε πίσω τη χρήση του smartphone. Φυσικά, θα εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας μπροστά στο παιδί σας, αλλά η λιγότερο αποσπασμένη προσοχή θα έχει μεγάλα οφέλη για τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αλλάξετε θετικά τις συνήθειές σας στη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου.

Προγραμματίστε χρόνο χωρίς τηλέφωνο για να εστιάσετε στο παιδί σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας ή αφήστε το σε άλλο δωμάτιο. Εστιάστε αποκλειστικά στην αλληλεπίδραση με το μικρό σας.

Δείτε Επίσης

Σίγαση των ειδοποιήσεών σας. Είναι δύσκολο να αγνοήσετε τα βουητά και τα μπιπ. Περάστε από το τηλέφωνό σας και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις σας για να περιορίσετε τους περισπασμούς. Μπορείτε επίσης να θέσετε το κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία «μην ενοχλείτε» ή σε λειτουργία αεροπλάνου.

Δημιουργήστε τοποθεσίες «χωρίς τηλέφωνο». Είτε πρόκειται για την αίθουσα παιχνιδιών είτε για την τραπεζαρία, ορισμένες περιοχές του σπιτιού σας μπορεί να είναι απαγορευμένες για χρήση κινητού τηλεφώνου.

Κάντε το τηλέφωνό σας λιγότερο ελκυστικό. Μετακινήστε τις εφαρμογές που σας αποσπούν την προσοχή, ώστε να μην είναι τόσο επιθυμητή η χρήση του.

Εξηγήστε τη χρήση του τηλεφώνου σας στο παιδί σας. Χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ενώ είστε με το παιδί σας; Φροντίστε να δώσετε έναν ισχυρό λόγο. Ίσως απαντάτε σε ένα σημαντικό μήνυμα εργασίας, προγραμματίζετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, τραβάτε μια φωτογραφία ή ελέγχετε ξανά την ώρα της ημερομηνίας του παιχνιδιού σας.

Αξιοποιήστε τον χρόνο οθόνης! Τα smartphone μπορούν να βελτιώσουν την αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού εάν χρησιμοποιηθούν σωστά. Για παράδειγμα, η βιντεοκλήση με τη γιαγιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε τις δεξιότητες επικοινωνίας ενώ συνδέεστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Και υπάρχουν πολλές ενεργές εφαρμογές εκμάθησης και ηλεκτρονικά βιβλία για παιδιά που βοηθούν στην ανάπτυξη της γλώσσας, ειδικά όταν τα χρησιμοποιείτε μαζί με το παιδί σας.

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε εντελώς να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας γύρω από τα παιδιά σας, αλλά μπορείτε να περιορίσετε το πόσο συχνά σας βλέπουν να χαζεύετε άσκοπα. Τα οφέλη θα είναι μακροχρόνια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top