Πότε τα γαστρεντερικά προβλήματα του μωρού μας χρήζουν ιατρικής παρέμβασης; - Childit
Now Reading
Πότε τα γαστρεντερικά προβλήματα του μωρού μας χρήζουν ιατρικής παρέμβασης;

Πότε τα γαστρεντερικά προβλήματα του μωρού μας χρήζουν ιατρικής παρέμβασης;

Οι «γουλίτσες» και οι κολικοί είναι αναμενόμενοι, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια του παιδιάτρου.

«Γουλίτσες», κολικοί, κλάμα… οι πρώτες εβδομάδες είναι πάντα δύσκολες για τους γονείς και πολλά από τα ερωτήματα γύρω από ένα νεογέννητο περιστρέφονται γύρω από την πέψη και τις κενώσεις του.

Ευτυχώς, τα περισσότερα προβλήματα είναι αναμενόμενα και οφείλονται στην ανεπαρκή ακόμα ανάπτυξη του γαστρεντερικού του συστήματος, η οποία συνεχίζεται και μετά τη γέννα. Αυτό επισημαίνει και ο Αμερικανός παιδο-γαστρεντερολόγος Dr. Anthony Porto.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής ενός μωρού όλες οι δίοδοι του γαστρεντερικού του είναι μικρότερες και οι σφιγκτήρες πιο χαλαροί, με αποτέλεσμα, συχνά, να βλέπουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, «γουλίτσες» και κολικούς. Εφόσον το μωρό τρέφεται κανονικά, παίρνει βάρος και έχει φυσιολογικές κενώσεις, σπάνια συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Έστω κι αν ένα μωρό βγάζει γουλίτσες 7, 8 ή 9 φορές τη μέρα, αν αναπτύσσεται καλά οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι», υποστηρίζει ο Porto.

Πότε πρέπει όμως να απευθυνθείτε στον παιδίατρο; Αν το μωρό παρουσιάζει ενδείξεις πόνου, για παράδειγμα διπλώνεται στα δύο ή κλαίει στη διάρκεια ή μετά τα γεύματα. Ή/και αν δεν τρώει αρκετά ή παίρνει λιγότερο βάρος από το αναμενόμενο.

See Also

Τότε, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει εξετάσεις και, ενδεχομένως, κάποια θεραπεία σύμφωνη με την ηλικία του μωρού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα με δικά μας «γιατροσόφια», χωρίς προηγουμένως να έχουμε πάρει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top