Now Reading
Πρέπει ή όχι οι γονείς να διαιωνίζουν τον μύθο του Άγιου Βασίλη;

Πρέπει ή όχι οι γονείς να διαιωνίζουν τον μύθο του Άγιου Βασίλη;

Η έρευνα ρίχνει φως στο εάν πρόκειται για παραβίαση της εμπιστοσύνης ή για ακίνδυνη διασκέδαση

Πρέπει να πείτε στα παιδιά σας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη; Πριν από χρόνια, η ψυχολόγος Susan Newman, αναρωτιόταν αν ναι, πότε;

Στο σπίτι της, την παραμονή των Χριστουγέννων, αφήνανε ένα γράμμα και μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη και λίγα καρότα για τους τάρανδους. Μόνο ψίχουλα έμεναν στο πιάτο το πρωί των Χριστουγέννων, τα δώρα στοιβαγμένα τακτοποιημένα κάτω από το δέντρο. Ναι, υποστήριζαν τον μύθο του Άγιου Βασίλη. Και, καθώς το παιδί τους μεγάλωνε, βάζανε κάποιον άλλο να γράψει ένα γρήγορο σημείωμα από τον Άγιο Βασίλη στον γιο τους, νομίζοντας ότι μπορεί να αναγνωρίσει τη γραφή τους.

Άλλοι γονείς προχωρούν παραπέρα: Μερικοί χρησιμοποιούν το Elf on the Shelf με περίτεχνους τρόπους. Κάθε παιδί έχει το δικό του ξωτικό. Τα παιδιά δεν μπορούν να αγγίξουν ή να «μιλήσουν» στο Ξωτικό, για παράδειγμα. Άλλοι πασπαλίζουν γκλίτερ και βρόμη στο γκαζόν, υποτίθεται ότι προσελκύουν τους τάρανδους και το έλκηθρο στο σπίτι.

Μια νέα μελέτη δύο μερών διερευνά το ερώτημα πόσο σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν οι γονείς στην προώθηση του Άγιου Βασίλη ή στην κατάργηση του μύθου. Το πρώτο μέρος της μελέτης ρώτησε 48 παιδιά και τους γονείς τους σχετικά με την εμπλοκή τους με τον μύθο και πότε και πώς τα παιδιά τους ανακάλυψαν την αλήθεια. Το δεύτερο μέρος ζήτησε από 383 ενήλικες να αναλογιστούν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους όταν ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη του Άγιου Βασίλη δεν είναι αληθινή.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Developmental Psychology τον Νοέμβριο, εγείρει ερωτήματα στους γονείς σήμερα σχετικά με το πόσο να προωθήσουν τον μύθο και πώς και σε ποια ηλικία τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι ο Άγιος Βασίλης, όπως η Νεράιδα των Δοντιών, είναι μια φαντασίωση. Πώς μαθαίνουν τα παιδιά την αλήθεια;

Είναι ενδιαφέρον ότι στις απαντήσεις των συμμετεχόντων και στα δύο μέρη της μελέτης, περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και οι μισοί ενήλικες που απάντησαν είχαν αρνητικά συναισθήματα για την ανακάλυψή τους όταν οι γονείς προωθούσαν έντονα τον μύθο.

Το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι, διαρκούν αυτά τα συναισθήματα και επηρεάζουν την εμπιστοσύνη γονέα-παιδιού;

Η αλήθεια βγαίνει στο φως

Αυτή η μελέτη και η σχετική έρευνα επιβεβαιώνουν ότι η δυσπιστία των παιδιών εμφανίζεται συνήθως γύρω στην ηλικία 7 ή 8 ετών, αν και η μελέτη υποδηλώνει ότι όσο μεγαλύτερη η γονική συγκάλυψη του Άγιου Βασίλη, τόσο αργότερα εμφανίζεται η πραγματικότητα.

Μόλις επικρατήσει ο σκεπτικισμός, τα παιδιά αναζητούν ενδείξεις και επιβεβαίωση ότι ο Άγιος Βασίλης είναι φτιαγμένος. Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται πώς μπορεί ο Άγιος Βασίλης να παραδώσει δώρα σε όλα τα παιδιά στον κόσμο σε μια νύχτα, πώς μπορεί να μπει σπίτι αν δεν έχετε καμινάδα ή γιατί οι Άγιοι Βασίληδες που βλέπει μοιάζουν διαφορετικοί μεταξύ τους; Η κοινή λογική, λίγη σκοπιμότητα και η λογική βοηθούν πολύ στο να ξετυλίξουν τον μύθο ανεξάρτητα. Αλλά υπάρχει επίσης ένας μεγαλύτερος αδερφός ή φίλος που αποκαλύπτει την αλήθεια ή απαντά με ειλικρίνεια στο παιδί που ρωτά: «Είναι αληθινός ο Άγιος Βασίλης;»

Συνήθως, περισσότερα από τα μισά παιδιά που έχουν αμφιβολίες το καταλαβαίνουν από μόνα τους. Σε κάποια το λένε οι γονείς ή λίγο και από τα δύο, σύμφωνα με τη μελέτη Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 76 τοις εκατό των παιδιών εμπιστεύονται τους γονείς τους το ίδιο από τότε που έμαθαν την αλήθεια. Μόνο το 21 τοις εκατό τους εμπιστεύονταν λιγότερο και το 2 τοις εκατό εμπιστεύονταν περισσότερο τους γονείς τους.

Δείτε Επίσης

Το μέλλον του Άγιου Βασίλη στο σπίτι σας

Ενώ ορισμένοι γονείς και παιδιά ανησυχούν ότι η διαιώνιση του Άγιου Βασίλη θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη, άλλοι πιστεύουν ότι η παραίτηση από τη χριστουγεννιάτικη παράδοση θα μπορούσε να αφαιρέσει μεγάλο μέρος της διασκέδασης από τις διακοπές.

Οι γονείς και στα δύο στρατόπεδα (μύθος υπέρ ή κατά του Αϊ-Βασίλη) μπορούν να πάρουν την απόφαση γνωρίζοντας ότι οι αρνητικές αντιδράσεις στο να μάθουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη ήταν βραχύβιες. Ακόμη και τα παιδιά και οι ενήλικες που ένιωσαν εξαπατημένοι από τους γονείς τους είπαν ότι θα διαιωνίσουν τον μύθο με τα δικά τους παιδιά.

Συνοψίζοντας ανακαλύπτοντας την αλήθεια, ένα νεαρό αγόρι στη μελέτη είπε στους γονείς του ότι ενώ ήταν λυπημένος και απογοητευμένος που «η μαγεία δεν ήταν αληθινή,… έμεινε έκπληκτος που “όλος ο κόσμος” μπόρεσε να κρατήσει αυτό το μυστικό και το λάτρεψε».

Περίπου το 44 τοις εκατό των παιδιών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι ήταν ευχαριστημένοι με την ανακάλυψή τους επειδή «θα έπαιρναν ακόμη δώρα και επειδή είχαν δίκιο για αυτό που πίστευαν [δυσπιστία] για τον Άγιο Βασίλη».

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top