Πολύτιμα μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά μέσα από δύσκολες καταστάσεις
Και η θετική επίδραση που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στη ζωή τους
Πώς να ζουν με αβεβαιότητα.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο κόσμος των παιδιών –και όχι μόνο– άλλαξε σημαντικά, απότομα και από τη μια στιγμή στην άλλη. Σταμάτησαν να πηγαίνουν σχολείο, να βλέπουν τους φίλους τους, μέχρι και να ανταλλάσσουν επισκέψεις με τους παππούδες τους. Και κανένας από τους ενήλικες στη ζωή τους δεν μπορούσε και δεν μπορεί να τους δώσει απαντήσεις σχετικά με το πώς ή πότε θα τελειώσουν όλα αυτά, επειδή όλα είναι αβέβαια.
Αλλά η εκμάθηση του να αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις και να ζεις με αβεβαιότητα είναι μέρος του να γίνεις «αναπτυξιακά υγιής» υποστηρίζουν οι παιδοψυχίατροι.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Αντί να προσπαθείτε να δώσετε στο παιδί σας μια σαφή απάντηση για το τι θα ακολουθήσει, να είστε ειλικρινείς για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε.
Πώς να καλλιεργήσουν την αντοχή
Παρόλο που θα χρειαστεί χρόνος και μελέτη για να πούμε με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της καραντίνας στον ψυχισμό των παιδιών αυτό που δεν πρέπει να απορριφθεί είναι ότι τα παιδιά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να το αξιοποιήσουν και να εκτιμήσουν τις ικανότητές τους να ανακάμπτουν από δύσκολες καταστάσεις.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Αφήστε τους χώρο και χρόνο να φέρουν τη νέα κατάσταση στα μέτρα τους. Να βρουν λύσεις σε αλλαγές που τους προβληματίζουν. Να απασχολήσουν τον εαυτό τους. Να μάθουν να περιμένουν.
Η ενίσχυση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων του παιδιού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Όταν το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ένα δίλημμα ή μια ερώτηση, αντί να του προσφέρετε εσείς την απάντηση, είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσετε από τα παιδιά να πουν τι σκέφτονται. Ίσως είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που είχατε το χρόνο να καθίσετε και να παρατηρήσετε πραγματικά τις διαδικασίες σκέψης των παιδιών και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Εάν το παιδί σας πει ότι είναι λυπημένο ή μοναχικό, ρωτήστε τι πιστεύουν ότι είναι μια καλή στρατηγική αντιμετώπισης, αντί να φροντίσετε αμέσως να του καλύψετε την ανάγκη.
Η απελευθέρωση του ελεύθερου χρόνου
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολλά εκείνα που δεν είχαν ιδέα πώς να περάσουν στον ελεύθερο χρόνο τους. Οι έφηβοι στις μέρες μας είναι υπερβολικά προγραμματισμένοι. Δεν έχουν ελεύθερο χρόνο.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Συζητήστε με το παιδί σας για το τι θα ήθελε να κάνει και, στη συνέχεια, να είστε έτοιμοι να πάρετε μέρος και να συμμετέχετε στα χόμπι που ίσως επιλέξουν- ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παίξετε μαζί τους κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Εάν δεν έχουν ιδέα τι θέλουν να κάνουν, σκεφτείτε μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί, όπως να παίξετε επιτραπέζιο παιχνίδι ή να φτιάξετε ένα γεύμα μαζί.
Σε κάθε περίπτωση τονίστε το πόσο χαρούμενοι είστε που έχετε το χρόνο για να περάσετε μαζί και πόσο εκτιμάτε τη σύνδεσή σας μαζί τους.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην οικογένειά σας
Όταν όλοι είναι απασχολημένοι με μια συγκεριμένη καθημερινότητα που αφορά πολλές ώρες εκτός σπιτιού, το παιδί μπορεί να χάσει τον ρόλο του στο νοικοκυριό. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταστήσετε σαφές ότι η οικογένειά σας – ό, τι σχήμα κι αν έχει- είναι μια ομάδα και ότι το παιδί είναι ουσιαστικό μέρος αυτής.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, ζητήστε τα να σας βοηθήσουν να συμμαζέψετε ή να ξεκαθαρίσετε παιχνίδια ή άλλες απλές δουλειές. Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβετε, αλλά φτιάχνετε μια νέα συνήθεια. Τους κάνετε να νιώσουν μέρος της ομάδας.
Εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τους δώσετε περισσότερες ευθύνες. Αφήστε τους να ρυθμίσουν τα δικό τους ξυπνητήρι. Δώστε τους ευκαιρίες να φτιάξουν τα δικά τους γεύματα. Βεβαιωθείτε ότι βγάζουν τα σκουπίδια ή καθαρίζουν γύρω από το σπίτι. Δώστε τους σημαντικούς ρόλους στο σπίτι.
Ενισχύστε το αίσθημα του πόσο χρήσιμα και σημαντικά είναι για την οικογένεια.