Now Reading
Ποιο στιλ ανατροφής χρησιμοποιούν οι γονείς παιδιών που πετυχαίνουν αργότερα ως ενήλικες

Ποιο στιλ ανατροφής χρησιμοποιούν οι γονείς παιδιών που πετυχαίνουν αργότερα ως ενήλικες

Τι ακριβώς σημαίνει γονεϊκότητα στηριγμένη στον σεβασμό

Τι ακριβώς σημαίνει γονεϊκότητα στηριγμένη στον σεβασμό

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι είναι αυστηροί, ενώ άλλοι είναι επιεικείς. Πολλοί αναρωτιούνται πώς να βρουν τη σωστή ισορροπία.

Για το βιβλίο της, «Raising an Entrepreneur», η Margot Machol Bisnow πήρε συνέντευξη από 70 γονείς που μεγάλωσαν πολύ επιτυχημένους ενήλικες σχετικά με το πώς βοήθησαν τα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ήταν μια εξαιρετικά πολυποίκιλη ομάδα – διαφορετικών φυλών, θρησκειών, εισοδήματος, οικογενειακής δομής και εκπαίδευσης. Αλλά καθώς μιλούσε με τον καθένα, ανακάλυψε ένα κοινό θέμα: «γονεϊκότητα στηριγμένη στον σεβασμό».

Η γονική μέριμνα που στηρίζεται στον σεβασμό, που μερικές φορές αποκαλείται «σοφή γονική μέριμνα», περιλαμβάνει τον καθορισμό προτύπων και αυστηρών κανόνων (π.χ. να ξοδεύετε μόνο χρήματα που κερδίζετε), ενώ ταυτόχρονα σέβεται τις επιλογές των παιδιών (π.χ. αφήνοντάς τους να επιλέξουν τις δικές τους δραστηριότητες μετά το σχολείο).

Τι είναι η γονική μέριμνα που στηρίζεται στον σεβασμό;

Όταν λέω στους ανθρώπους τα πλεονεκτήματα της γονικής μέριμνας που στηρίζεται στον σεβασμό, το βρίσκουν περίεργο και αδιανόητο.

Γιατί κάποιος γονέας θα άφηνε ένα μικρό παιδί να κάνει τις επιλογές του; Είναι πολύ πιο εύκολο να παρέμβετε πριν το παιδί σας κάνει κάτι που ακούγεται σαν κακή ιδέα, όπως να φορέσει μια αποκριάτικη στολή στο σχολείο τον Ιανουάριο ή να διαλύσει ένα ραδιόφωνο.

Αλλά οι γονείς με σεβασμό εκτιμούν την ατομικότητα και δεν προσπαθούν να υπαγορεύσουν τι είναι περίεργο για τα παιδιά τους ή πώς εκφράζονται.

Σε αντίθεση με τα δημοφιλή στυλ γονικής μέριμνας όπως το «επιτρεπτικό», το οποίο υπερτερεί τα παιδιά για να αποφύγουν τη σύγκρουση ή το «αυταρχικό», όπου η επικοινωνία είναι μονόδρομη με ελάχιστη προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, η γονική μέριμνα που στηρίζεται στον σεβασμό είναι να βλέπει κανείς τα παιδιά ως ανεξάρτητα, λογικά όντα.

Στο βιβλίο της «Grit», η διάσημη ψυχολόγος Angela Duckworth συμφωνεί ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσεις παιδιά.

«[Οι γονείς που ασκούν γονική μέριμνα που στηρίζεται στον σεβασμό] κρίνουν με ακρίβεια τις ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών. Εκτιμούν ότι τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, όρια και περιθώρια για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», γράφει. «Η εξουσία τους βασίζεται στη γνώση και τη σοφία, παρά στη δύναμη».

Οι 3 πυλώνες της γονικής μέριμνας που στηρίζεται στον σεβασμό

Δομή

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές τους, αρκεί να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες.

Καθοδηγήστε τους ως προς το πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Περιμένετε να κάνουν πράγματα, ακόμα και όταν είναι δύσκολο.

Ο Thomas Vu μεγάλωσε με αυστηρούς κανόνες και πολλή δομή, αλλά οι γονείς του του έδωσαν απόλυτη ελευθερία να κυνηγήσει τους στόχους του.

«Αναμενόταν να πάρω σε όλα άριστα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά όσο το έκανα, η μαμά μου με άφηνε να παίξω όλα τα βιντεοπαιχνίδια που ήθελα. Θεωρούσα ότι ήταν μια δίκαιη ανταλλαγή», μου είπε.

Ο Vu ήταν ο τέταρτος από την αποφοίτησή του από το κολέγιο με πτυχίο βιομηχανικής, όταν είχε την ευκαιρία να ασκήσει πρακτική στην Electronic Arts, μια κορυφαία εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών.

Οι γονείς του δεν ενθουσιάστηκαν, αλλά τον άφησαν να κυνηγήσει το όνειρό του να δημιουργήσει βιντεοπαιχνίδια. Αργότερα έγινε ο κύριος παραγωγός στα Riot Games για το League of Legends, το οποίο σήμερα έχει 180 εκατομμύρια παίκτες.

Υποστήριξη

Δώστε στα παιδιά το δικαίωμα στη δική τους άποψη.

Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους.

Μην κάνετε συνεχείς διορθώσεις στις πράξεις ή στην ομιλία τους.

D.A. Ο Wallach είναι ένας επιτυχημένος επενδυτής τεχνολογίας. Μία από τις πρώτες του επενδύσεις ήταν το Spotify, όπου ήταν Artist-in-Residence.

Όταν ο Wallach ήταν οκτώ ετών, άρχισε να ενδιαφέρεται να επενδύσει, οπότε η μαμά του του έδωσε κάποια χρήματα και του άνοιξε λογαριασμό. Πέρασε ώρες ερευνώντας εταιρείες. Η μητέρα του έδωσε τη γνώμη της, αλλά εκείνος έπρεπε να αποφασίσει πού θα επενδύσει.

Δείτε Επίσης

Ο Wallach έχασε τα περισσότερα χρήματα μέσα σε έξι χρόνια, αλλά η μητέρα του του είπε ότι η ήττα ήταν μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να δώσουν στο παιδί τους χρήματα για να μάθει να επενδύει. Αλλά η μαμά του Wallach έθρεψε τα ταλέντα του με άλλους τρόπους που δεν κοστίζουν χρήματα: αναλύοντας και συζητώντας επιλογές μαζί του και δεν αγωνιούσε για την αποτυχία.

Ενσυναίσθηση

Ενημερώστε τα παιδιά ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς για βοήθεια.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Συμμετάσχετε σε συμπονετικές δραστηριότητες μαζί.

Η Breegan Jane είναι σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και παρουσιάστρια στο «Extreme Makeover» του HGTV. Είναι επίσης φιλάνθρωπος και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο του Single Moms Planet.

Οι γονείς της της έμαθαν για τη συμπόνια και της έδειξαν πώς να χειρίζεται τις αντιξοότητες με ανθεκτικότητα και δημιουργικότητα.

«Ήμουν 11 χρονών όταν πήγαμε για πρώτη φορά να βοηθήσουμε άλλους στο έργο της ιεραποστολής. Δώσαμε ρούχα σε ανθρώπους σε μια πόλη του Μεξικού όπου το καθαρό νερό δεν ήταν άφθονο», μου είπε. «Σοκαρίστηκα από τη φτώχεια».

Τώρα που η Breegan είναι μαμά, εκτιμά τη σημασία του να διδάσκεις στα παιδιά να ανταποδίδουν. Αυτή και οι δύο γιοι της προσφέρουν συχνά εθελοντικά μαζί σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας.

«Συνειδητοποιώ τώρα ότι οι περισσότεροι γονείς δεν εκθέτουν τα παιδιά τους σε θλιβερές αλήθειες, αλλά οι δικοί μου το έκαναν περιβάλλοντας τον πόνο με τόση ελπίδα», είπε. «Πάντα εστίαζαν σε ό,τι καλό μπορούσαμε να κάνουμε και να φέρουμε στους άλλους».

(Πηγή)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top