Now Reading
Ποιους κινδύνους κρύβει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός για ένα μωρό;

Ποιους κινδύνους κρύβει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός για ένα μωρό;

Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και όσοι έχουμε πολύ μικρά παιδιά στο σπίτι.

Τα μωρά και τα νήπια τρελαίνονται στη θέα ενός στολισμένου και φωτισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά εκεί που εμείς βλέπουμε ένα διακοσμητικό στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να αγγίζουμε, εκείνα βλέπουν… ένα λούνα παρκ.

Και σίγουρα δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια γιρλάντα, μια σειρά από φωτάκια ή ένα μικρό στολίδι. Γι’ αυτό και τα βρέφη, αλλά και τα νήπια, διατρέχουν τον κίνδυνο πνιγμού λόγω της τάσης τους να βάζουν στο στόμα τους όποιο αντικείμενο κινεί το ενδιαφέρον του (και ιδιαίτερα αν αυτό το αντικείμενο μοιάζει με καραμέλα ή ζαχαρωτό!).

«Ο κίνδυνος πνιγμού υφίσταται πάντα από τη γέννηση μέχρι τα τρία χρόνια ενός παιδιού», επισημαίνει η παιδίατρος Shelly Flais, συγγραφέας του βιβλίου «Raising Twins» (Ανατρέφοντας δίδυμα»).

Ιδιαίτερα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, κρύβουν διάφορους κινδύνους. Ίσως περιέχουν μικρές ποσότητες μολύβδου ή τραυματίσουν το μωρό αν σπάσουν, μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή ασφυξία, αν τυλιχτούν κατά λάθος γύρω από το λαιμό του μωρού.

Μια εναλλακτική λύση είναι να μη στολίσουμε δέντρο για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας ή να κατασκευάσουμε, για παράδειγμα, ένα επίπεδο χριστουγεννιάτικο δέντρο από χαρτόνι και γκλίτερ, που θα στερεώσουμε στον τοίχο. Μπορούμε επίσης να στολίσουμε ένα μικρό δεντράκι, που θα τοποθετήσουμε σε κάποιο ράφι όπου δεν έχει πρόσβαση το μωρό μας.

Δείτε Επίσης

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορούμε να φανταστούμε Χριστούγεννα χωρίς έλατο, έχουμε την επιλογή, αντί για φωτάκια και μπάλες, να το στολίσουμε με ακίνδυνα αντικείμενα όπως φιογκάκια.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα όμως ενέχουν και ένα ακόμα ρίσκο, για όλη την οικογένεια: να πάρουν φωτιά οι ξερές βελόνες. Για να το ελαχιστοποιήσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε ένα ψεύτικο, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν είναι φτιαγμένο από εύφλεκτο υλικό, ή ένα νεαρό δεντράκι σε γλάστρα και φυσικά να το τοποθετήσουμε μακριά από πηγές θερμότητας όπως το τζάκι ή η σόμπα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top