Now Reading
Ποιες φράσεις προτείνει μαμά και οικογενειακή θεραπεύτρια αντί του «πρόσεχε» κατά τη διάρκεια ριψοκίνδυνου παιχνιδιού

Ποιες φράσεις προτείνει μαμά και οικογενειακή θεραπεύτρια αντί του «πρόσεχε» κατά τη διάρκεια ριψοκίνδυνου παιχνιδιού

Η αυτόματη αντίδρασή μας είναι να φωνάξουμε στα παιδιά μας «πρόσεξε!» – αλλά υπάρχουν πιο ενδυναμωτικές φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι ασφαλές και μερικές φορές μπορεί να καταλήγουμε υπερπροστατευτικοί προκειμένου να μην πάθουν κάτι κακό. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή το να δείτε το παιδί σας να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο για πρώτη φορά ή να ισορροπεί στην άκρη κάποιου σημείου αρκετά ψηλά πάνω από το έδαφος. Θέλετε το παιδί σας να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του, αλλά δεν θέλετε να πληγωθεί, οπότε τι κάνετε; Για πολλούς από εμάς, η απάντηση είναι να φωνάξουμε «Πρόσεχε!». Είναι το φαινομενικά λογικό να το πούμε, αλλά δεν είναι μια ενθαρρυντική φράση για χρήση, και η οικογενειακή θεραπεύτρια Emily De La Torre (@mindful_madre στο Instagram) εξηγεί το γιατί σε ένα οξυδερκή ποστ της στο Instagram.

Το βίντεο δείχνει τις αγαπημένες της εναλλακτικές στη θέση του να φωνάζει «Πρόσεχε!». Οι φράσεις «Ποιο είναι το σχέδιο σου εδώ;» «Ξέρεις πόσο απότομο γίνεται;» «Θα είμαι εδώ μέχρι να το καταλάβεις», «Νιώθεις σταθερό;» και το «πάρε τον χρόνο σου» αναβοσβήνουν στην οθόνη κατά τη διάρκεια πλάνων όπου τα παιδιά της παίζουν με «ριψοκίνδυνους» τρόπους. Η De La Torre εξήγησε γιατί αυτές οι φράσεις είναι πιο κατάλληλες στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση.

«Το να παίρνεις ρίσκα είναι ένα σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά το χρειάζονται για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στο σώμα, ανθεκτικότητα, αυτοπεποίθηση και αυτορρύθμιση», έγραψε. «Όταν προβλέπουμε πιθανά ζητήματα, θέλουμε να επιλέγουμε φράσεις που ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ την κριτική σκέψη ή/και δίνουν συγκεκριμένα πράγματα για να *παρατηρήσουν* ή να κάνουν».

Στη συνέχεια, δίνει ακόμη περισσότερα παραδείγματα φράσεων για χρήση: «Παρατηρείς πόσο γλιστράει αυτή η πλευρά;» «Βλέπεις πόσο αδύναμο είναι αυτό το κλαδί;» «Πρόσεξες πόσο κοντά είσαι στην άκρη;».

Δείτε Επίσης

«Το να φωνάζεις “ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ!” μπορεί να είναι μια σπασμωδική απάντηση, αλλά συχνά ακούγεται σαν απλός θόρυβος. Είναι τόσο υπερβολικό και δεν δίνει καμία πληροφορία για το *πώς* να προχωρήσουν, επομένως έχει μικρή βαρύτητα», συνέχισε ο De La Torre. «Οι παραπάνω φράσεις εμβαθύνουν στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και ενισχύουν την αίσθηση του παιδιού για αυτοέλεγχο. Όσο περισσότερο τα επιτρέπουμε να λύνουν προβλήματα, τόσο περισσότερο μπορούν να κατανοήσουν τα όρια του σώματός τους”.

 

Φυσικά αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Μην αισθάνεστε άσχημα αν εξακολουθείτε να λέτε στο παιδί σας να είναι προσεκτικό όταν κάνει κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα –όλοι το κάνουμε!– αλλά να έχετε υπόψη σας αυτές τις φράσεις για να το βοηθήσετε να αισθάνεται σίγουρο για τη φυσική του κατάσταση και τις ικανότητές του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top