Now Reading
Παιδίατρος -και μαμά- μοιράζεται 5 πράγματα που δεν κάνει ποτέ όταν τα «δικά της παιδιά» είναι άρρωστα

Παιδίατρος -και μαμά- μοιράζεται 5 πράγματα που δεν κάνει ποτέ όταν τα «δικά της παιδιά» είναι άρρωστα

Πριν αρχίσουν οι ιώσεις, καλό είναι να έχετε μερικά tips στο νου σας

Πριν αρχίσουν οι ιώσεις, καλό είναι να έχετε μερικά tips στον νου σας

Όπως κάθε γονιός, ξέρω πόσο δύσκολο είναι να φροντίζεις ένα άρρωστο παιδί, περιλαμβάνει ένα μεθυστικό μείγμα συναισθημάτων: φόβο, αγάπη, σύγχυση, ανησυχία και θλίψη, τονίζει η Kelly Fradin, MD παιδίατρος και μητέρα δύο παιδιών.

Και όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να κατακλύζεστε από αντικρουόμενες πληροφορίες ή ανεπιθύμητες συμβουλές. Θέλεις μόνο να γίνουν καλύτερα.

Ως παιδίατρος σύνθετης φροντίδας που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ και μητέρα δύο παιδιών, ακολουθούν πέντε πράγματα που η Kelly Fradin δεν κάνει ποτέ όταν τα δικά της παιδιά είναι άρρωστα:

Αν έχουν πυρετό αλλά κοιμούνται, δεν τα ξυπνάει ποτέ για να πάρουν φάρμακα.

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την επούλωση, την ανάρρωση και την ανάπτυξη και μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν το παιδί σας έχει βήχα ή συμφόρηση που το κρατά ξύπνιο.

Αν και μπορεί να είναι τρομακτικό όταν το παιδί σας έχει πυρετό, αν είναι άνετο και ξεκουράζεται, δεν είναι επείγουσα κατάσταση που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή αυτή τη στιγμή.

Επιτρέποντάς του να ξεκουραστεί, είναι πιθανό το ανοσοποιητικό του σύστημα να είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να κάνει τη δουλειά του και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ιών.

Ποτέ δεν διστάζει να δώσει φάρμακα για τον έλεγχο του πυρετού εάν το χρειάζονται.

Εάν το παιδί σας έχει πυρετό και αναπνέει γρηγορότερα ή δυσκολότερα, πίνει λιγότερα υγρά ή δυσκολεύεται να ξεκουραστεί, δεν θα δίσταζα να δώσω ευρέως χρησιμοποιούμενο, ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη για να προάγω την ανακούφιση.

Αλλά αν διαπιστώσετε ότι δίνετε αυτά τα φάρμακα τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, για περισσότερες από τρεις ημέρες, μάλλον ήρθε η ώρα να δείτε το γιατρό.

Ποτέ δεν εστιάζει μόνο στη θερμοκρασία αλλά και στο πώς φαίνονται.

Τα θερμόμετρα δεν είναι τα πιο ακριβή όργανα. Έχει λάβει πολλά τηλεφωνήματα πανικού από γονείς που βλέπουν έναν υψηλό αριθμό όπως το 40+.

Αλλά κοιτάξτε το παιδί σας πριν πανικοβληθείτε.

Εάν δείχνουν να είναι ο εαυτός τους, αναπνέουν κανονικά και είναι καλά ενυδατωμένα, μάλλον δεν είναι επείγουσα ανάγκη. Ωστόσο, και στην περίπτωση που φαίνονται πολύ άρρωστα και το θερμόμετρο σας λέει ότι δεν υπάρχει πυρετός, μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Ποτέ δεν χρησιμοποιεί τίποτα άλλο εκτός από μέλι για να αντιμετωπίσει τον βήχα.

Τα φάρμακα για τον βήχα, όπως η κωδεΐνη ή η δεξτρομεθορφάνη, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να τα απαγορεύσετε.

Τα σιρόπια για τον βήχα με πολλά φάρμακα σε ένα προϊόν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο λάθους στη φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, εάν δώσατε σε ένα παιδί Tylenol και μετά το αντιβηχικό του φάρμακο είχε επίσης ακεταμινοφαίνη ως βασικό συστατικό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική δόση.

Η προσθήκη επιπλέον συστατικών όπως η μελατονίνη ή το σαμπούκο δεν έχει πάντα νόημα και δεν αποδεικνύεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα πιο απλά σιρόπια για τον βήχα.

Δείτε Επίσης

Για παιδιά άνω του ενός έτους, χρησιμοποιεί αποκλειστικά μέλι ή σιρόπι για τον βήχα με κύριο συστατικό το μέλι. Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν εξίσου καλά με άλλα φάρμακα, αλλά με λιγότερους κινδύνους.

Δεν μετρά ποτέ το φάρμακο σε κουταλάκια του γλυκού.

Σχεδόν 700.000 παιδιά αντιμετωπίζουν λάθη στη φαρμακευτική αγωγή κάθε χρόνο. Τα μικρά παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, καθώς συχνά έχουν πολλούς φροντιστές που μπορεί να μην ελέγχουν ποιος τους έδωσε τι και πότε, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους.

Υπάρχει επίσης η πολυπλοκότητα της χρήσης υγρών φαρμάκων. Οι δόσεις των παιδιών ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος. Τα κουταλάκια του γλυκού είναι διαφορετικά μεγέθη, και τα κουταλάκια του γλυκού και τα κουταλάκια της σούπας μπερδεύονται επίσης στη δοσοληψία.

Για ασφάλεια, δίνει πάντα πληροφορίες δοσολογίας σε χιλιοστόλιτρα για να βελτιώσει την ακρίβεια και να αποτρέψει σφάλματα.

 

Η Kelly Fradin, MD είναι παιδίατρος, μητέρα δύο παιδιών και συγγραφέας του βιβλίου «Advanced Parenting: Advice for Helping Kids Through Diagnostics, Differences, and Mental Health Challenges». Μοιράζεται συμβουλές για τους γονείς στο Instagram και στο ενημερωτικό δελτίο Substack της.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top