Οι 3 και μοναδικές φορές που πρέπει να συμβουλεύσετε μια άλλη μαμά.
Πότε η προσπάθειά σας να βοηθήσετε πραγματικά θα πιάσει τόπο – και δεν θα παρεξηγηθεί.
Ίσως μπαίνετε συχνά στον πειρασμό να δώσετε συμβουλές σε άλλες μαμάδες, βασισμένες στην πολύτιμη εμπειρία σας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αυτή η κίνηση μπορεί να παρεξηγηθεί, δημιουργώντας την εντύπωση ότι παρεμβαίνετε σε «ξένες» υποθέσεις χωρίς να σας ζητηθεί ή ότι το παίζετε «ξερόλες». Πότε όμως η συμβουλή σας όχι μόνο θα εκτιμηθεί δεόντως, αλλά μπορεί ακόμα και να αποδειχθεί σωτήρια;
1. Όταν μια μαμά σάς ζητάει να τη συμβουλεύσετε. Κάθε μαμά και κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, οπότε η μέθοδος που χρησιμοποιείτε π.χ. για να κοιμήσετε το δικό σας μωρό μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα στο παιδάκι της συναδέλφου σας. Αν όμως μια άλλη μαμά σάς ζητήσει να μοιραστείτε μαζί της, για παράδειγμα, την εμπειρία σας από την εκπαίδευση τουαλέτας ή τις πρώτες μέρες του δικού σας παιδιού στον παιδικό σταθμό, μη διστάσετε να ανταποκριθείτε. Διευκρινίστε της, ωστόσο, πως ό,τι είχε αποτέλεσμα στο δικό σας παιδί δεν είναι, απαραίτητα, αποτελεσματικό σε όλα.
2. Μια μαμά σάς παραπονιέται για κάτι συγκεκριμένο κι εσείς έχετε τη λύση. Ακόμα και αν αυτή η γυναίκα δεν είναι η κολλητή σας αλλά η μαμά ενός συμμαθητή του παιδιού σας, αν μοιραστεί μαζί σας ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει κι εσείς έχετε περάσει ακριβώς το ίδιο, μπορείτε να της πείτε πώς καταφέρατε να το επιλύσετε. Μπορεί η δική σας λύση να μην αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική και στην περίπτωσή της, σίγουρα όμως η κουβέντα που θα κάνετε θα τη στηρίξει ψυχολογικά, καθώς θα τη βοηθήσει να αισθανθεί ότι δεν έχει περάσει μόνο εκείνη αυτή την κατάσταση.
3. Βλέπετε ένα παιδί να εκτίθεται σε κίνδυνο. Αν παρατηρήσετε ξαφνικά ότι ένα νήπιο είναι έτοιμο να πέσει από το καροτσάκι του σουπερμάρκετ ή από την κούνια στην παιδική χαρά, μη διστάσετε να μιλήσετε. Το πιθανότερο είναι η μαμά του να αναγνωρίσει την αξία της παρέμβασής σας αλλά ακόμα και αν δεν το κάνει, θα ξέρετε ότι έχετε κάνει το καθήκον σας.