Now Reading
Οι μπαμπάδες έχουν «μοναδική επίδραση» στα επιτεύγματα των παιδιών. Δείτε πώς

Οι μπαμπάδες έχουν «μοναδική επίδραση» στα επιτεύγματα των παιδιών. Δείτε πώς

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ποτέ, οι μπαμπάδες είναι εξίσου σημαντικοί στην ανατροφή των παιδιών

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ποτέ, οι μπαμπάδες είναι εξίσου σημαντικοί στην ανατροφή των παιδιών

Τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες διαβάζουν, τραγουδούν και ζωγραφίζουν μαζί τους μπορεί να έχουν ένα πλεονέκτημα μόλις ξεκινήσουν το σχολείο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η συμμετοχή των πατέρων στη φροντίδα των παιδιών έχει μια μοναδική και σημαντική επίδραση στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα των παιδιών, η οποία είναι πέρα ​​και πάνω από την επίδραση της συμμετοχής των μητέρων», βρήκε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το αποτέλεσμα φαίνεται να εκτείνεται σε όλα τα χρόνια του δημοτικού σχολείου των παιδιών.

Αυτά τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες εμπλέκονται συχνά σε «δομημένες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες», για παράδειγμα, στο διάβασμα, έχουν ένα πλεονέκτημα στο πρώτο έτος του δημοτικού σχολείου, σύμφωνα με την έκθεση.

Και συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο – εάν οι μπαμπάδες συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους όταν είναι περίπου τριών ετών, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο μέχρι τα πέντε τους χρόνια. Και τα επτάχρονα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες έκαναν δραστηριότητες μαζί τους όταν ήταν πέντε ετών τα πήγαν καλύτερα στις αποκαλούμενες αξιολογήσεις βασικών σταδίων, που είναι τεστ για το εθνικό πρόγραμμα σπουδών που κάνουν συχνά τα βρετανικά παιδιά.

Ο θετικός αντίκτυπος ισχύει ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού, την εθνικότητα ή το οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια έρευνα σε σχεδόν 5.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιελάμβανε μητέρα και πατέρα, η οποία συνδέθηκε με ακαδημαϊκά δεδομένα. Διευθύνθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με διάφορους ερευνητικούς οργανισμούς στο Η.Β.

Ο αντίκτυπος των μαμάδων vs. μπαμπάδες

Δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η αφήγηση, το τραγούδι ή άλλες μουσικές δραστηριότητες, το σχέδιο και οι χειροτεχνίες, καθώς και το παιχνίδι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ήταν μερικοί από τους παράγοντες που η έρευνα θεωρούσε ότι οι γονείς ασχολούνται με τα παιδιά τους.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μπαμπάδες έχουν τόσο σημαντικό αντίκτυπο, προτείνει η έκθεση.

Πρώτον, το να έχεις δύο εμπλεκόμενους γονείς αντί για έναν σημαίνει ότι τα παιδιά εκτίθενται σε διαφορετικά πράγματα που τα διεγείρουν με διάφορους τρόπους. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι μπαμπάδες και οι μαμάδες συμπεριφέρονται σε αντίθεση με τους άλλους, όταν χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα για να μιλήσουν στα παιδιά τους, και το ατομικό στυλ ανατροφής τους.

Οι μπαμπάδες επίσης «φέρνουν κάτι διαφορετικό», ανέφερε η έκθεση. Η συμμετοχή τους έχει μοναδικά οφέλη σε σύγκριση με τη συμμετοχή των μητέρων, καθώς συνήθως αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους με διαφορετικούς τρόπους.

Οι μητέρες που ασχολούνται και αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους εξακολουθούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτά – αλλά με διαφορετικό τρόπο, σημειώνει η έκθεση.

«Η συμμετοχή των πατέρων λειτουργεί διαφορετικά από τη συμμετοχή των μητέρων, επειδή συμβάλλει στην αύξηση του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών, ενώ η συμμετοχή των μητέρων ενισχύει τη γνωστική συμπεριφορά των παιδιών», ανέφερε.

«Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των μητέρων βοηθά στη μείωση της υπερκινητικότητας στα παιδιά και στη βελτίωση των δεξιοτήτων κοινωνικοποίησης των συνομηλίκων τους, καθώς και στη συναισθηματική, διαγωγή και προκοινωνική συμπεριφορά τους».

Τι μπορούν να κάνουν οι μπαμπάδες

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμμετέχουν και οι δύο γονείς στην ανατροφή των παιδιών, αν είναι δυνατόν, και η φροντίδα των παιδιών να μοιράζεται μεταξύ των γονέων αντί να είναι κυρίως η δουλειά της μαμάς, είπε σε δήλωση η Helen Norman, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Δείτε Επίσης

«Οι μητέρες εξακολουθούν να τείνουν να αναλαμβάνουν τον πρωταρχικό ρόλο φροντιστή και επομένως τείνουν να αναλαμβάνουν την περισσότερη φροντίδα των παιδιών, αλλά εάν οι πατέρες ασχολούνται ενεργά με τη φροντίδα των παιδιών, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα τα παιδιά να πάρουν καλύτερους βαθμούς στο δημοτικό σχολείο», είπε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των πατέρων να μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών με τη μητέρα, από ένα πρώιμο στάδιο στη ζωή του παιδιού, είναι κρίσιμης σημασίας».

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι μπαμπάδες για να μεγιστοποιήσουν πραγματικά τον θετικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στα παιδιά τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτό περιλαμβάνει τους γονείς που χωρίζουν τη ρουτίνα παιδικής μέριμνας για να διασφαλίσουν ότι και οι δύο γονείς μπορούν να περνούν χρόνο κάνοντας «τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες αφοσίωσης στη φροντίδα των παιδιών» και «να συνεργάζονται με τον άλλο γονέα του παιδιού ως «υποστηρικτής μάθησης»», αναφέρει η έκθεση.

Το να φροντίζουν οι μπαμπάδες να περνούν τακτικά χρόνο με το παιδί τους που είναι αποκλειστικά αφιερωμένος σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μπορεί επίσης να είναι καθοριστικής σημασίας. Όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται απλό ή ίσως χρονοβόρο – στην πραγματικότητα, ωστόσο, ακόμη και 10 λεπτά χρόνου μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αναφέρει η έκθεση.

Και τέλος, το να διασφαλίσετε ότι το σχολείο των παιδιών σας σας γνωρίζει ως μπαμπά τους, επικοινωνεί μαζί σας με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνεί με τη μαμά των παιδιών σας και έχει τα στοιχεία επικοινωνίας και των δύο γονέων, ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει με τον έναν από τους δύο γονέα ανά πάσα στιγμή, μπορεί να είναι χρήσιμο και βοηθήστε τους μπαμπάδες να συμμετέχουν, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top