Να μη μεγαλώσουμε τα παιδιά σε έναν κόσμο γεμάτο πλαστικά - Childit
Now Reading
Να μη μεγαλώσουμε τα παιδιά σε έναν κόσμο γεμάτο πλαστικά

Να μη μεγαλώσουμε τα παιδιά σε έναν κόσμο γεμάτο πλαστικά

Μερικές σκέψεις σχετικά με τα πράγματα που αγοράζουμε για το παιδί μας

Ποτέ πριν ξανά το «πλαστικό» δεν ήταν τόσο επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου αλλά και το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη μας. Κι ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να στραφούν στον περιορισμό του συγκεκριμένου υλικού και άλλες δίνουν βάρος στην κατασκευή συσκευασιών φιλικών προς το περιβάλλον – υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Τα θετικά βήματα είναι τα ολοένα αυξανόμενα προϊόντα που είτε ανακυκλώνονται είτε είναι αποτέλεσμα ανακύκλωσης είτε είναι βιοδιασπώμενα. Τα χάρτινα καλαμάκια, η απαγόρευση του να δίνονται δωρεάν πλαστικές σακούλες σε όλο και περισσότερα κράτη, ο περιορισμός των πλαστικών μπουκαλιών και ποτηριών μιας χρήσης είναι σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις αλλά πρέπει να αλλάξει ριζικά και η στάση και η πρακτική των περισσότερων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Γη.

Όταν η κλιματική αλλαγή αυτή τη στιγμή είναι μείζον θέμα με καθημερινές έκδηλες –κι απόλυτα ανησυχητικές– επιπτώσεις στα καιρικά φαινόμενα, όταν δημοσιεύονται μελέτες που αποκαλύπτουν πόσο πλαστικό καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση πλαστικών συσκευασιών στα προϊόντα, όταν στις ειδήσεις της επικαιρότητας πρώτο θέμα γίνεται ένα νησί στη Μεσόγειο που δημιουργείται από πλαστικά σκουπίδια που επιπλέουν, όταν ένας από τους κύριους λόγους θανάτου των θαλάσσιων ζώων είναι τα πλαστικά, καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας για το μέλλον είναι μεγάλος και δύσκολος.

Μεγάλες εκστρατείες οικολογικών οργανώσεων, παγκόσμιες καμπάνιες, κυβερνητικά μέτρα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη είναι το ένα μέτωπο. Επειδή όμως κάθε σπίτι είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και κάθε οικογένεια επίσης, κι επειδή το μέλλον αφορά πλέον τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από τον καθένα μας και πρέπει να έχουν αντίκρισμα στον τρόπο που μεγαλώνουμε και ανατρέφουμε τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

Μερικά απλά και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με μεγάλο όμως όφελος για τον πλανήτη  

  • Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε ένα πλαστικό παιχνίδι και απαντάμε στις εξής ερωτήσεις: Για πόσο χρόνο θα παίξει/ασχοληθεί το παιδί μαζί του, Πόσο πολύ το χρειαζόμαστε; Έχει ήδη το παιδί κάτι παρόμοιο ή αντίστοιχο στο σπίτι;
  • Αποφεύγουμε τις μινιατούρες παιχνίδια που δίνουν δώρο εταιρείες εστίασης ή που χρησιμοποιούνται για προώθηση: Δεν συνδέουμε την έννοια του φαγητού με υλικές ανταμοιβές – ειδικά όταν είναι φτιαγμένες από πλαστικό.
  • Αν έχουμε πάνω από ένα παιδί: δεν ξεχωρίζουμε τα παιχνίδια ανά φύλο, ηλικία, ενδιαφέρον.

See Also

  • Αν έχουμε ένα παιδί: δίνουμε έμφαση στα διαχρονικά παιχνίδια, στα ξύλινα και οικολογικά, στα πάνινα – και όταν το παιδί μεγαλώσει δίνουμε τα παλιά παιχνίδια σε ιδρύματα, τα χαρίζουμε σε άλλα παιδιά, τα ανακυκλώνουμε.
  • Αποφεύγουμε: τα πλαστικά είδη με τα οποία έρχεται άμεσα σε επαφή το παιδί, πιπίλες, πλαστικά κουταλάκια, πλαστικά μπουκάλια – χρησιμοποιούμε ανοξείδωτα σκεύη και σερβίτσια φτιαγμένα από μη πλαστικό υλικό.
  • Περιορίζουμε την αγορά/χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού: προτιμάμε τα λίγο πιο ακριβά αλλά πιο υγιεινά γυάλινα και για τη μεταφορά υγρών χρησιμοποιούμε ειδικά μεταλλικά.
  • Καταργούμε όσο μπορούμε τα είδη μιας χρήσης: γινόμαστε ωστόσο συνετοί και ως προς τη χρήση άλλων φυσικών πρώτων υλών όπως το νερό και το χαρτί και γενικά διδάσκουμε στα παιδιά τη συνετή χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων.
  • Δίνουμε έμφαση στην ουσία της χαράς: στην επαφή των ανθρώπων, στην επαφή με τη φύση, στην αγάπη των ζώων.

  • Στρεφόμαστε προς έναν πιο απλό τρόπο ζωής: περισσότερη κίνηση, περισσότερη διάδραση με τα παιδιά μας, περισσότερη απλότητα
  • Δεν συνδέουμε την αγάπη και τη σχέση μας με τα παιδιά αλλά και το νόημα της ζωής ή την έννοια της ευτυχίας με την απόκτηση υλικών αγαθών.
  • Ενημερώνουμε χωρίς να τρομοκρατούμε: Η γνώση και η πληροφόρηση είναι αναγκαίες, διαβάζουμε στα παιδιά παιδικά βιβλία που μιλάνε για το περιβάλλον, την προστασία του, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα.
  • Γινόμαστε καλό παράδειγμα ενεργού πολίτη με οικολογική συνείδηση: ανακυκλώνουμε, παίρνουμε μέρος σε εκστρατείες εθελοντισμού, προσέχουμε το αποτύπωμά μας…

Είναι σημαντικό να αλλάξουμε αντιλήψεις και πρακτικές που αφορούν την καθημερινότητά μας και να δείξουμε στα παιδιά έναν πιο ωφέλιμο και βιώσιμο για όλους τρόπο ζωής.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top