Ναι, το «μπαμπάλισμα» είναι η πρώτη μορφή λεκτικής επικοινωνίας - Childit
Now Reading
Ναι, το «μπαμπάλισμα» είναι η πρώτη μορφή λεκτικής επικοινωνίας

Ναι, το «μπαμπάλισμα» είναι η πρώτη μορφή λεκτικής επικοινωνίας

Ακόμα και αν οι ήχοι που βγάζει το μωρό σας δεν βγάζουν νόημα, γιορτάστε τους ως την πρώτη του προσπάθεια να μιλήσει, σύμφωνα με έρευνες.

Μη διστάζετε να δείχνετε στο μωρό σας αντικείμενα ονοματίζοντάς τα. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ακόμα και από την ηλικία των εννέα μηνών είναι σε θέση να μάθουν λεξούλες, έστω και αν δεν μπορούν, προς το παρόν, να τις επαναλάβουν πιστά.

«Ναι, τα παιδιά σας μαθαίνουν όταν τους ονοματίζετε αντικείμενα», έγραψε στο περιοδικό Scientific American μια από τις συγγραφείς της έρευνας, η Rachel Albert του Lebanon Valley College (Πενσιλβάνια, ΗΠΑ), προσθέτοντας: «Γνωρίζοντάς το, έχετε την ευκαιρία να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά με το αναπτυσσόμενο παιδί σας».

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι η «συζήτηση» με το μωρό μας που ακόμα «μπαμπαλίζει» του δίνει ένα προβάδισμα στη γλωσσική ανάπτυξή του αργότερα στη ζωή. Μέχρι τώρα όμως δεν γνωρίζαμε γιατί ένα μωρό «μπαμπαλίζει» ή πώς ακριβώς το «μπαμπάλισμα» οδηγεί στις πρώτες του λέξεις.

Για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, η Albert και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν μαμάδες να αλληλεπιδρούν με τα 9 μηνών μωρά τους και, όπως παρατήρησαν, ο λόγος που τα βρέφη «μπαμπαλίζουν» είναι για προκαλέσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις στους γονείς τους. Για παράδειγμα, αν ένα μωρό που κρατάει μια μπάλα πει τη συλλαβή «μπα», η μαμά του θα ενθουσιαστεί (γιατί θα νομίσει ότι προσπαθεί να πει «μπάλα») και το μωρό, ενθαρρυμένο από τη θετική ανταπόκριση της μαμάς, θα το επαναλάβει.

Επομένως, το «μπαμπάλισμα», όσο αδέξιο κι αν είναι, είναι η πρώτη προσπάθεια του μωρού να επικοινωνήσει λεκτικά, πυροδοτώντας αντιδράσεις στους γονείς του.

«Το πιο εντυπωσιακό σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις είναι ότι, ουσιαστικά, τα μωρά καθοδηγούν τους γονείς τους ώστε οι τελευταίοι να τα διευκολύνουν να μάθουν το όνομα ενός αντικειμένου», σχολιάζει η Albert.

See Also

H ίδια ειδικός προτείνει να αφιερώνουμε μερικές ώρες στη διάρκεια των οποίων θα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με το μωρό μας απερίσπαστοι από άλλα ερεθίσματα, όπως οι δουλειές του σπιτιού ή το κινητό μας. Ακόμα και αν κάποιες στιγμές νιώθουμε σαν να μιλάμε μόνοι, κάποια στιγμή θα αποζημιωθούμε για τις προσπάθειές μας.

Είναι σημαντικό, όπως προσθέτει η Albert, να απαντάμε άμεσα στο «μπαμπάλισμα» του μωρού μας, γιατί σε εκείνη τη φάση είναι περισσότερο δεκτικό σε νέα ερεθίσματα. «Όταν διοχετεύουμε κι εμείς την προσοχή μας στο αντικείμενο που προσπαθεί να περιγράψει “μπαμπαλίζοντας”, τότε είναι ευκολότερο να του διδάξουμε το αληθινό όνομα του αντικειμένου».

Έτσι, ακόμα και αν το μωρό μας δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμο για τη μετάβαση από τη συλλαβή «μπα» στη λέξη «μπαμπά», έχουμε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top