Now Reading
Μελέτη δείχνει ότι η προγεννητική διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στον αυτισμό

Μελέτη δείχνει ότι η προγεννητική διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στον αυτισμό

Νέα έρευνα συσχετίζει την ανάπτυξη αυτισμού με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μια μικρή ομάδα ειδικών δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρει μια πιθανή σχέση μεταξύ ορισμένων περιπτώσεων αυτισμού και της προγεννητικής δίαιτας.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η ομάδα ανέλυσε πληροφορίες σε δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων ιατρικών πληροφοριών για χιλιάδες μητέρες και κόρες στη Νορβηγία και την Αγγλία.

Προηγούμενη έρευνα έχει υποδείξει ότι φαίνεται ότι υπάρχουν παράγοντες διατροφής, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του αυτισμού στα παιδιά ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα, αν και η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη. Για αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πιο προσεκτικά τον ρόλο της διατροφής στην ανάπτυξή του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες ασθενών από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων: τη Διαχρονική Μελέτη Γονέων και Παιδιών Avon και τη Νορβηγική Μελέτη κοόρτης για τη μητέρα, τον πατέρα και το παιδί. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για τα έτη 2002 έως 2008 και 1990 έως 1992, τα οποία περιελάμβαναν δεδομένα για παιδιά ηλικίας έως 8 ετών. Συνολικά, ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 95.000 ζευγάρια μητέρας/κόρης.

Ως μέρος της ανάλυσής τους, οι ερευνητές βρήκαν ένα μοτίβο: οι γυναίκες που ακολουθούν μια «υγιεινή διατροφή» έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα παιδί με αυτισμό από τις γυναίκες που έκαναν μια λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Στην εργασία τους, όρισαν μια υγιεινή διατροφή ως αυτή που περιελάμβανε τακτικές μερίδες λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, ψαριών και δημητριακών ολικής αλέσεως και απέκλειε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Δείτε Επίσης

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν τακτικά μια υγιεινή διατροφή ενώ ήταν έγκυοι είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινωνικά ή/και προβλήματα επικοινωνίας ανεξάρτητα από τον αυτισμό. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο συσχετισμός και στις δύο περιπτώσεις ήταν ισχυρότερος στα ζευγάρια μητέρας/κόρης παρά στα ζευγάρια μητέρας/γιου.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η μελέτη δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες που τρώνε μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί, αν και θεωρούν ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το DNA ή τη διαδικασία του ανοσοποιητικού. Σημειώνουν επίσης ότι τα δεδομένα τους δεν ήταν σε θέση να δείξουν εάν ο αντίκτυπος της διατροφής ήταν αιτιώδης φύσης ή οφειλόταν σε άλλους παράγοντες.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top