Now Reading
Πώς να υιοθετήσετε μια ανατροφή παιδιών με ενσυναίσθηση

Πώς να υιοθετήσετε μια ανατροφή παιδιών με ενσυναίσθηση

Μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι η ενσυναίσθηση μεταδίδεται από τη μια γενιά στην άλλη.

Η ενσυναίσθηση, ή η ικανότητα κατανόησης και κοινής χρήσης της εμπειρίας των συναισθημάτων με τους άλλους, είναι ουσιαστικό στοιχείο όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Η έρευνα υποστηρίζει επίσης τη σημασία της ενσυναίσθησης, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση έχουν καλύτερης ποιότητας φιλίες, βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους — για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα οφέλη.

Σε έναν κόσμο που φαίνεται ολοένα και πιο διχασμένος και ψυχρός, πολλοί από εμάς τους γονείς θέλουμε να μεγαλώσουμε πιο καλόκαρδα παιδιά, αλλά πώς ακριβώς καλλιεργούν οι γονείς την ενσυναίσθηση; Αν έχουμε ενσυναίσθηση με τα παιδιά μας, θα δείξουν το ίδιο και στους άλλους; Και η ενσυναίσθηση που τους δείχνουμε θα τους βοηθήσει τελικά να γίνουν ενήλικες με ενσυναίσθηση;

Η πιο πρόσφατη έρευνα για την ενσυναίσθηση

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε πώς η ενσυναίσθηση μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά και στη συνέχεια στα παιδιά αυτών των παιδιών. Αυτή η μελέτη εξέτασε την ενσυναίσθηση μιας μητέρας για το παιδί της στην ηλικία των 13 ετών και πώς σχετίζεται με την ενσυναίσθηση του παιδιού για τους φίλους τους κατά την εφηβεία (από 13 έως 19 ετών). Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εφήβους μέχρι την ενηλικίωση (μέσα δεκαετίας του ’30) και εξέτασαν πόσο συμπονετικοί ήταν με τα δικά τους παιδιά (τρίτη γενιά).

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα παιδιά έχουν γονείς που είναι πιο ενσυναίσθητοι στην ηλικία των 13, είναι πιο ενσυναίσθητοι με τους φίλους τους κατά την εφηβεία (ηλικίες 13 έως 19). Το να είναι πιο ενσυναίσθητοι με τους φίλους τους στα εφηβικά τους χρόνια συνδέθηκε τότε με το να είναι πιο ενσυναίσθητοι με τα δικά τους παιδιά ως ενήλικες (δηλαδή, να δείχνουν πιο υποστηρικτικές αντιδράσεις στα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους). Η υποστηρικτική, με ενσυναίσθηση γονική μέριμνα για τα δικά τους παιδιά στη συνέχεια προέβλεψε την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των παιδιών τους (δηλαδή των παιδιών της τρίτης γενιάς).

Πώς «μεταβιβάζεται» με αυτόν τον τρόπο η ενσυναίσθηση;

Όταν οι γονείς ανταποκρίνονται στη στενοχώρια των παιδιών με υποστηρικτικό και ενσυναίσθητο τρόπο, δίνουν στα παιδιά ένα μοντέλο για το πώς να ανταποκρίνονται στην αγωνία των άλλων. Οι φιλίες στα εφηβικά χρόνια μπορεί στη συνέχεια να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες ενσυναίσθησης που έμαθαν από τους γονείς τους στην παιδική τους ηλικία. Οι ερευνητές περιγράφουν αυτές τις φιλίες ως «έδαφος εκπαίδευσης» για την εκμάθηση της ενσυναίσθησης. Με άλλα λόγια, όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν δεξιότητες όπως η επικύρωση των συναισθημάτων και η παροχή άνεσης σε άλλους ανθρώπους στις εφηβικές τους φιλίες, αυτές οι δεξιότητες γίνονται ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές.

Αυτή η μελέτη ήταν περιορισμένη και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για αυτό το θέμα. Ήταν μια σχετικά μικρή και συσχετιστική μελέτη (που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν η ενσυναίσθηση των γονέων συμβάλλει πράγματι στην ενσυναίσθηση στα παιδιά, αλλά μόνο ότι συνδέονται). Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε επίσης μόνο στις αλληλεπιδράσεις μητέρας-παιδιού, επομένως η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους πατέρες. Τέλος, αυτή η μελέτη δεν εξέτασε τον βαθμό στον οποίο η ενσυναίσθηση μεταδίδεται λόγω γενετικής ή μοντελοποίησης της ενσυναίσθησης που δείχνουν οι γονείς σας (πιθανότατα είναι συνδυασμός και των δύο).

Ωστόσο, ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς, αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά επειδή υποδηλώνουν ότι η ενσυναίσθηση μπορεί να μεταδοθεί σε τρεις γενιές: από τον γονέα στον έφηβο και στη συνέχεια στην τρίτη γενιά των παιδιών. Υποδηλώνει επίσης ότι οι φιλίες στα εφηβικά χρόνια μπορεί να παρέχουν πρακτική για να είμαστε συμπονετικοί στις σχέσεις ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης γονέα-παιδιού.

Η μεγάλη εικόνα της ενσυναίσθησης

Το μεγάλο μήνυμα εδώ είναι ότι η ενσυναίσθηση που δείχνετε στο παιδί σας μπορεί τελικά να βοηθήσει το παιδί σας να εξελιχθεί σε έναν ενσυναίσθητο ενήλικα, ο οποίος είναι στη συνέχεια πιο ενσυναίσθητος με τα εγγόνια σας. Πώς ακριβώς δείχνετε ενσυναίσθηση στο παιδί σας; Αυτή η μελέτη χωρίζει την ενσυναίσθηση σε τρεις συνιστώσες και η κατανόηση καθενός από αυτά τα συστατικά μπορεί να παρέχει συγκεκριμένη καθοδήγηση για να δείξετε ενσυναίσθηση στα παιδιά σας:

Δείτε Επίσης

Συναισθηματική δέσμευση: Δώστε προσοχή στο τι αισθάνεται και/ή δείχνει το παιδί σας με το σώμα του, αφήστε του χρόνο να μιλήσει ή να δείξει τα συναισθήματά του, κάντε επακόλουθες ερωτήσεις για να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά του και χρησιμοποιήστε ενεργητική ακρόαση (μετάφραση: αναλογιστείτε τι τους ακούς να λένε ή να δείχνουν με τις πράξεις τους, όπως: «Φαίνεται ότι είσαι θυμωμένος γιατί ο αδερφός σου δεν θα σου δώσει τη σειρά του»). Γυρίστε το σώμα σας προς το παιδί σας και κάντε οπτική επαφή. Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για τα συναισθήματά του.

Κατανόηση του προβλήματος: Αναγνωρίστε ότι είναι πρόβλημα (αντί να το ελαχιστοποιήσετε λέγοντας κάτι σαν «αυτό δεν είναι μεγάλο θέμα), βοηθήστε το παιδί σας να ασχοληθεί με την επίλυση προβλημάτων, μιλήστε για το πρόβλημα και προσπαθήστε να βρείτε μια λύση για το πρόβλημα μαζί, δείξτε του ότι έχετε δεσμευτεί να βρείτε μια λύση και λάβετε υπόψη τις ανάγκες του όταν βρίσκετε λύσεις.

Συναισθηματική υποστήριξη: Αναγνωρίστε ότι το παιδί σας είναι στενοχωρημένο, πείτε στο παιδί σας ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του, ονομάστε τα συναισθήματά του, κάντε ερωτήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετα συναισθήματα, δείξτε ξεκάθαρα ζεστασιά, ανησυχία και συμπάθεια όταν συζητάτε για τα συναισθήματα του παιδιού.

Η συμμετοχή σε αυτές τις συμπεριφορές που εκφράζουν ενσυναίσθηση θα διδάξει στα παιδιά σας πώς να δείχνουν το ίδιο στους άλλους. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η ενσυναίσθηση είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνολο συμπεριφορών. Για να αναφέρω τη συγγραφέα Brené Brown από το βιβλίο της Daring Greatly: «Η ενσυναίσθηση είναι ένα παράξενο και ισχυρό πράγμα. Η ενσυναίσθηση δεν έχει σενάριο. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να το κάνεις. Είναι απλά να ακούς, να κρατάς χώρο, να μην κρίνεις, να συνδέεις συναισθηματικά και να επικοινωνείς αυτό το απίστευτα θεραπευτικό μήνυμα του “Δεν είσαι μόνος”».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top