Μην αφήσετε τα παραπανίσια κιλά του παιδιού σας να του γίνουν ψυχικό βάρος
Το να μαλώνετε ή να μιλάτε άσχημα για το βάρος ενός παιδιού έχει το αντίθετο αποτέλεσμα
Το σχολείο, αλλά καμιά φορά και η οικογένεια ή και οι φίλοι μπορεί να αποτελέσουν πηγή δυσκολιών και δυσαρέσκειας για τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παρουσιάζουν θέματα παχυσαρκίας. Πέφτουν συχνά θύματα κοροϊδίας και λεκτικού εκφοβισμού. Και αυτό το είδος εκφοβισμού μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Παιδιατρική Παχυσαρκία.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Bethesda, και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, διαπίστωσε ότι η κοροϊδία των παιδιών για το βάρος τους συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και στην ενηλικίωση – και όσο περισσότερα πειράγματα τα παιδιά δέχονται στην εφηβεία, τόσο περισσότερο βάρος μπορούν να πάρουν μεγαλώνοντας.
Στο παρελθόν υπήρχε αυτή η φιλοσοφία που πίστευε ότι τα πειράγματα μεταξύ συνομηλίκων μπορεί να αποτελούσαν κίνητρο για αδυνάτισμα, σύμφωνα ωστόσο με τη νέα αυτή μελέτη αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά ότι η κοροϊδία θα μπορούσε να είναι παράγοντας αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ πειράγματος και αύξησης βάρους, οι μελετητές στρατολόγησαν 110 παιδιά και νέους έφηβους (μέση ηλικία ήταν περίπου 12 ετών) που είτε ήταν υπέρβαροι είτε είχαν δύο γονείς με υπερβολικό βάρος. Το να έχει ένα παιδί γονείς με υπερβολικό βάρος το κατατάσσει σε υψηλή βαθμίδα κινδύνου για να επηρεαστεί από το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία αργότερα στη ζωή του.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής τους, ζητήθηκε από τα παιδιά να αναφέρουν εάν έχουν υποστεί πειράγματα εξαιτίας του βάρους ή του μεγέθους τους. Μεταξύ των συμμετεχόντων με υπερβολικό βάρος, το 62% ανέφερε ότι είχαν δεχτεί πειράγματα για το βάρος τους τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 21% των συμμετεχόντων που ανήκαν σε υψηλή βαθμίδα κινδύνου να εμφανίσουν παχυσαρκία απάντησαν επίσης ότι είχαν δεχτεί πειράγματα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτά τα παιδιά κατά μέσο όρο 8,5 χρόνια, ενώ κάποια και για διάστημα έως 15 ετών. Είτε ήταν υπέρβαρα στο ξεκίνημα της μελέτης είτε όχι, όσα δήλωσαν ότι είχαν δεχτεί πειράγματα συχνά για το βάρος τους, κέρδισαν κατά 33% περισσότερη σωματική μάζα κατά μέσο όρο και 91% περισσότερο λίπος ετησίως από ό,τι οι συνομήλικοι τους που δεν είχαν πέσει θύματα λεκτικού εκφοβισμού ή κάποιου είδους κοροϊδίας.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το στίγμα που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία συμβάλλει ουσιαστικά στις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης δυσαρέσκειας του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
Ως γονείς είναι σημαντικό να προσέχουμε τις διατροφικές επιλογές των παιδιών μας, αλλά και το διατροφικό παράδειγμα που εμείς δίνουμε. Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι να μην ακολουθούμε στο σπίτι και μέσα στην ίδια οικογένεια του παιδιού τακτικές πειράγματος ή λεκτικού εκφοβισμού καθώς όχι μόνο φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα αλλά δημιουργούν την απαρχή αρκετών ψυχικών δυσκολιών. Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το σώμα τους και την αυτοεικόνα, διδάσκουμε τοn σεβασμό, την αποδοχή, αφού πρώτοι εμείς τα αποδείξουμε στην πράξη και εισάγουμε στα παιδιά υγιείς συνήθειες που μπορούν να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος. Λέμε ναι στην άθληση, προσφέρουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς και συνεχίζουμε να δείχνουμε στα παιδιά την αγάπη και την υποστήριξή μας.