Now Reading
Αγαπημένε μας, Eric Carle, σε ευχαριστούμε για όλα!

Αγαπημένε μας, Eric Carle, σε ευχαριστούμε για όλα!

Ο συγγραφέας του «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Eric Carle, ο Αμερικανός συγγραφέας του παιδικού βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη», πέθανε σε ηλικία 91 ετών στις 23 Μαΐου στο Νορθάμπτον.

Ο Eric Carle γεννήθηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης το 1929. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Γερμανία και, το 1935, η οικογένεια επέστρεψε στη Στουτγάρδη. Στα μαθητικά του χρόνια, ο δάσκαλός του των εικαστικών, στην προσπάθειά του να εναντιωθεί στη ναζιστική προπαγάνδα για την τέχνη, του μίλησε για «έκφυλους» απαγορευμένους καλλιτέχνες όπως o Πικάσο, ο Κλε, ο Μπρακ ανοίγοντάς του δρόμους για τα δικά του καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Στα 16 του, ο Έρικ έγινε δεκτός στην Akademie der bildenden Kunste, εμπειρία που του άνοιξε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο. Στα 22 του χρόνια επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως γραφίστας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 συνεργάστηκε με τον σπουδαίο παιδαγωγό και συγγραφέα Bill Martin Jr και η συνεργασία τους στην εικονογράφηση άνοιξε το δρόμο για την πραγματική καριέρα του Carle.

To 2002, μαζί με τη σύζυγό του Barbara, ίδρυσε το Eric Carle Picture Museum of Picture Book Art στη Μασσαχουσέτη, εμπνευσμένος από αντίστοιχα μουσεία στην Ιαπωνία, όπου είδε τον τρόπο και τον σεβασμό με τον οποίο παρουσιαζόταν εκεί αυτό το είδος τέχνης.

Αυτό που κάνει τα βιβλία του Eric Carle τόσο ιδιαίτερα από αισθητικής άποψης, είναι ο μοναδικός τρόπος που δημιουργεί τις εικόνες του, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά χαρτιά που ζωγραφίζει στο χέρι. Στη συνέχεια κόβοντας ή σκίζοντας τα χαρτιά αυτά δημιουργεί σχήματα ή μοτίβα τα οποία κολλάει πάνω σε μεγάλες επιφάνειες. Αυτό προσδίδει στα έργα μια διαφάνεια που τα κάνει να μοιάζουν με χρωματιστό γυαλί.

ΜΙΑ ΚΑΜΠΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ

Μια ηλιόλουστη Κυριακή, βγήκε η κάμπια από ένα μικροσκοπικό αυγό. Πεινούσε φοβερά. Τη Δευτέρα, έφαγε ένα μήλο την Τρίτη, έφαγε δύο αχλάδια την Τετάρτη, έφαγε τρία δαμάσκηνα – κι ακόμη πεινούσε. Η εικονογράφηση -με τολμηρά, έντονα χρώματα- και το απλό κείμενο, που είναι τυπωμένο με μεγάλα, ευανάγνωστα στοιχεία, αφηγούνται την ιστορία της μικρής πεινασμένης κάμπιας που μεγαλώνει τρώγοντας… λίγο απ’ όλα! Χορτάτη πια, φτιάχνει το κουκούλι της κι αποκοιμιέται. Θα βγει δυο βδομάδες μετά, μεταμορφωμένη σε μια πανέμορφη πεταλούδα.

ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ

Το βιβλίο αυτό, που σχεδίασε ο μοναδικός Eric Carle, βοηθά τα πολύ μικρά παιδιά να γνωρίσουν το σώμα τους απ’ την κορφή ως τα νύχια και τα ενθαρρύνει να ασκηθούν παίζοντας, καθώς μιμούνται κινήσεις ζώων.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΖΩΩΝ

Διάλεξε ένα σπίτι από τις επάνω σελίδες.
Ψάξε στις κάτω σελίδες να βρεις ποιο ζώο το κατοικεί.
Έλα να προσπαθήσουμε μαζί!
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΕΝΑ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ

Στο βιβλίο αυτό ένα παιδί ζωγραφίζει ένα γαλάζιο άλογο. Έπειτα, με όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ο μικρός καλλιτέχνης ζωγραφίζει με ζήλο διάφορα ζώα σε τολμηρές φόρμες και χρώματα. Οι νεαροί αναγνώστες σίγουρα θα συμμεριστούν τη χαρά του στο τέλος, όταν θαυμάζει το έργο του.
Με ζωγραφιές που μιλούν από μόνες τους κι ένα σχεδόν ανύπαρκτο κείμενο, ο Έρικ Καρλ εμπνέει τους μικρούς καλλιτέχνες σ’ όλον τον κόσμο να εκφράζονται ελεύθερα. Δεν υπάρχει λόγος να εγκλωβίζονται σε συμβατικούς κανόνες, και σίγουρα δεν υπάρχουν “λάθος” χρώματα.
Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει τα παιδιά να εμπιστεύονται τη φαντασία τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δείτε ΕΔΩ την επίσημη ιστοσελίδα του Eric Carle

Δείτε όλα τα βιβλία του Eric Carle στις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Το δυσκολότερο είναι η ανάπτυξη της ιδέας και αυτό μπορεί να διαρκέσει χρόνια».

 

Δείτε Επίσης

«Έχουμε μάτια και κοιτάζουμε πράγματα όλη την ώρα, όλη την ημέρα. Και νομίζω ότι ό,τι αγγίζουν τα μάτια μας πρέπει να είναι όμορφο, καλαίσθητο, ελκυστικό και σημαντικό».

 

«Ας το θέσουμε έτσι: αν είστε μυθιστοριογράφος, νομίζω ότι ξεκινάτε με μια ιδέα 20 λέξεων, και εργάζεστε σε αυτήν και καταλήγετε με ένα μυθιστόρημα 200.000 λέξεων. Εμείς, οι άνθρωποι των εικονογραφημάτων, ή τουλάχιστον εγώ, ξεκινάω με 200.000 λέξεις και το μειώνω σε 20».

 

«Αυτό έμαθα στη σχολή τέχνης. Σπούδασα γραφιστική στη Γερμανία και ο καθηγητής μου τόνισε την ευθύνη που έχουν οι σχεδιαστές και οι εικονογράφοι απέναντι στους ανθρώπους για τους οποίους δημιουργούν πράγματα».

https://www.youtube.com/watch?v=_XrPyF4Mpl4

«Είναι απατηλά απλό. Το παραδέχομαι αυτό. Αλλά για μένα, όλη μου τη ζωή προσπαθώ να απλοποιήσω τα πράγματα. Ως παιδί στο σχολείο, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να τα καταλάβω συχνά και νομίζω ότι ανέπτυξα μια ικανότητα. Ανέπτυξα μια διαδικασία για να απλοποιώ τα πράγματα ώστε να τα καταλαβαίνω».

 

 

«Μια μέρα νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη ιδέα που δουλεύω ποτέ. Την επόμενη μέρα νομίζω ότι είναι το χειρότερο που έχω δουλέψει ποτέ – και το κάνω συχνά. Κάποιες μέρες είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που κάνω και την επόμενη μέρα είμαι απελπισμένος – δεν λειτουργεί!»

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top