Now Reading
Με δύναμη από το Βέλγιο – το πρώτο παγκάκι θηλασμού

Με δύναμη από το Βέλγιο – το πρώτο παγκάκι θηλασμού

Που έχει σκοπό να ενθαρρύνει τον θηλασμό και σε εξωτερικούς χώρους

Ένα ειδικό παγκάκι που έχει στηθεί στο Grote Markt στο Kortrijk, στη Δυτική Φλάνδρα, έχει ως στόχο να σπάσει τα ταμπού για τις γυναίκες που θηλάζουν δημόσια.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα του θηλασμού στο Βέλγιο – σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Kind en Gezin – εξακολουθεί να υπάρχει ένα ταμπού γύρω από τις γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο σε σχέση με άλλες. Αυτή η αντίδραση μπορεί, με τη σειρά της, να τους δυσκολέψει να βρουν έναν ασφαλή χώρο για να θηλάσουν μόλις φύγουν από το σπίτι.

«Οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν και η σίτισή τους είναι σίγουρα μέρος αυτού. Όταν θηλάζετε, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής ενός παιδιού, αυτό μπορεί να πρέπει να γίνεται 12 φορές την ημέρα και μερικές φορές περισσότερες », δήλωσε η Nele Wouters, εκπρόσωπος του έργου Opgroeien που διαχειρίζεται το Kind en Gezin.

Παρόλο που ο θηλασμός δημόσια στο Βέλγιο προστατεύτηκε πρόσφατα από τον νόμο, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να προσφύγουν εάν αντιμετωπίσουν αρνητικές αντιδράσεις σχετικά με τον θηλασμό σε δημόσιο χώρο, όμως όλες οι μητέρες δεν νιώθουν απόλυτα άνετα να θηλάζουν το μωρό τους δημόσια, καθώς το βλέμμα άλλου ατόμου και οι πιθανές διαρροές γάλακτος μπορούν γρήγορα να δημιουργήσουν άγχος όταν ταΐζουν ένα παιδί.

«Είτε στον εμπορικό δρόμο, στο σπίτι, στη βιβλιοθήκη, στο τρένο ή σε ένα λούνα παρκ … εάν ένα παιδί πεινάει ή το στήθος μιας γυναίκας αισθάνεται πλήρες, θα πρέπει να είναι απολύτως φυσιολογικό η μητέρα αυτή να μπορεί να ταΐσει το παιδί της δημόσια», πρόσθεσε η Wouters.

Χωρίς κρίση ή περιορισμούς

Η Elvie, μια εταιρεία που δημιουργεί καινοτόμες τεχνολογίες αποκλειστικά για γυναίκες και μητέρες, δημιούργησε τον πρώτο πάγκο θηλασμού στο Βέλγιο, ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

«Πάντα πιστεύαμε ότι κάθε μητέρα, γονέας και οικογένεια θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν πώς και πού θα ταΐσουν το μωρό τους, χωρίς κρίση ή περιορισμό. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να έχουν πάντα την ελευθερία να βγαίνουν έξω χωρίς να ανησυχούν », δήλωσε η Τάνια Μπόλερ, ιδρύτρια της Elvie, σε δελτίο τύπου.

Ο πάγκος, που δημιουργήθηκε από τη σχεδιάστρια Leda Devoldere με έδρα τη Γάνδη, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι γυναίκες να μη χρειάζεται να είναι μόνες αν δεν θέλουν να είναι και έχουν μια θέση ανάμεσα στα δύο καθίσματα όπου το μωρό μπορεί να ξαπλώσει με ασφάλεια για ύπνο ή για αλλαγές πάνας.

Δείτε Επίσης
Ο Sean Williams, ο ιδρυτής της κοινότητας για πατέρες The Dad Gang στο Instagram, λέει ότι το να είσαι μπαμπάς κοριτσιών δεν είναι μόνο να βγάζεις φωτογραφίες και να παίζεις μαζί τους

 

Το σημείο θηλασμού δημιουργήθηκε σκόπιμα στο Kortrijk, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες στη Δυτική Φλάνδρα-74,7% των μητέρων το 2020 έναντι 69,7% το 2014-επιλέγουν να ταΐσουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης έναν χάρτη του Βελγίου, ο οποίος δείχνει τις «θέσεις στήθους» για θηλάζουσες γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν ή να αντλήσουν γάλα σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος χωρίς αδιάκριτα ή επικριτικά βλέμματα.

Belgium’s first breastfeeding bench hopes to break taboos (brusselstimes.com)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top