Now Reading
Το μικροβίωμα του εντέρου της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαμορφώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού

Το μικροβίωμα του εντέρου της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαμορφώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού

Μελέτη δείχνει ότι παρέχοντας καλά βακτήρια στη μητέρα ενώ είναι έγκυος μπορεί να βελτιωθεί η ανάπτυξη του μωρού

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το βακτήριο Bifidobacterium breve στο έντερο της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Molecular Metabolism.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου σε ποντίκια των οποίων οι μητέρες δεν είχαν βακτήρια στο έντερό τους, με εκείνα των οποίων οι μητέρες έλαβαν Bifidobacterium breve από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν είχαν άλλα βακτήρια στο έντερό τους.

Η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο αυξήθηκε σε έμβρυα μητέρων που έλαβαν Bifidobacterium breve και ευεργετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες κυτταρικές διεργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Το Bifidobacterium breve είναι ένα «καλό βακτήριο» που εμφανίζεται φυσικά στο έντερό μας και διατίθεται ως συμπλήρωμα σε προβιοτικά ποτά και δισκία.

Η παχυσαρκία ή το χρόνιο στρες μπορεί να μεταβάλει το μικροβίωμα του εντέρου των εγκύων γυναικών, με αποτέλεσμα συχνά ανωμαλίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Τα μωρά έως και 10% των γυναικώς που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά έχουν χαμηλό βάρος γέννησης ή περιορισμό στην ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν ένα μωρό δεν έχει μεγαλώσει σωστά στη μήτρα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καταστάσεων όπως η εγκεφαλική παράλυση στα βρέφη και το άγχος, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια στη μετέπειτα ζωή.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της εμβρυϊκής ανάπτυξης —ειδικά του μεταβολισμού του εγκεφάλου του εμβρύου— με τη λήψη συμπληρωμάτων Bifidobacterium breve κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός υγιούς μωρού.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι παρέχοντας καλά βακτήρια στη μητέρα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού της ενώ είναι έγκυος», δήλωσε ο Δρ. Jorge Lopez-Tello, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Τροφοβλαστών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ συγγραφέας της έκθεσης.

Πρόσθεσε, «Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές θεραπείες για τον περιορισμό της εμβρυϊκής ανάπτυξης θα μπορούσαν ενδεχομένως να επικεντρωθούν στην αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου μέσω προβιοτικών, αντί να προσφέρουν φαρμακευτικές θεραπείες – με κίνδυνο παρενεργειών – σε εγκύους γυναίκες».

«Ο σχεδιασμός των θεραπειών για τον περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου επικεντρώνεται στη βελτίωση των μονοπατιών της ροής του αίματος στη μητέρα, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι το σκεφτόμασταν με λάθος τρόπο — ίσως θα έπρεπε να επικεντρωθούμε περισσότερο στη βελτίωση της υγείας του εντέρου της μητέρας», δήλωσε ο καθηγητής. Η Amanda Sferruzzi-Perri, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας Τροφοβλάστης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και ανώτερη συγγραφέας της έκθεσης, η οποία είναι επίσης Μέλος του Κολλεγίου St John’s, Cambridge πρόσθεσε, «Γνωρίζουμε ότι η καλή υγεία του εντέρου –που καθορίζεται από τους τύπους μικροβίων στο έντερο– βοηθά το σώμα να απορροφά θρεπτικά συστατικά και να προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες».

Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, η οποία επέτρεψε την αξιολόγηση των επιδράσεων του Bifidobacterium breve με τρόπο που δεν θα ήταν δυνατό στους ανθρώπους – οι ερευνητές μπορούσαν να ελέγξουν με ακρίβεια τη γενετική, άλλους μικροοργανισμούς και το περιβάλλον των ποντικών. Αλλά λένε ότι τα αποτελέσματα που μέτρησαν είναι πιθανό να είναι παρόμοια στους ανθρώπους.

Δείτε Επίσης

Τώρα σχεδιάζουν περαιτέρω εργασία για να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των απογόνων μετά τη γέννηση και να κατανοήσουν πώς αλληλοεπιδρά το Bifidobacterium breve με τα άλλα βακτήρια του εντέρου που υπάρχουν σε φυσικές καταστάσεις.

Προηγούμενη εργασία της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι η θεραπεία εγκύων ποντικών με Bifidobacterium breve βελτιώνει τη δομή και τη λειτουργία του πλακούντα. Αυτό επιτρέπει επίσης την καλύτερη παροχή γλυκόζης και άλλων θρεπτικών συστατικών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και βελτιώνει την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς μεταφράζονται αυτές οι επιπτώσεις στον άνθρωπο, αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικές κλινικές μελέτες που θα διερευνήσουν τον κρίσιμο ρόλο του μητρικού μικροβιώματος στην υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου πριν από τη γέννηση», δήλωσε η καθηγήτρια Lindsay Hall στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που συμμετείχε επίσης στην έρευνα.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι η υγεία μιας εγκύου μητέρας είναι σημαντική για ένα υγιές μωρό, η επίδραση των βακτηρίων του εντέρου της στην ανάπτυξη του μωρού έχει λάβει ελάχιστη προσοχή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top