«Μα μα_δερ _ ντα ντά_ντι» μεγαλώνοντας μωρά σε… δύο γλώσσες
Το να εκτίθενται τα μωρά με το που γεννιούνται σε δίγλωσσο περιβάλλον τους κάνει καλό
Ακόμα και πριν ακόμα μιλήσουν, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα μωρά να ακούνε συστηματικά δύο γλώσσες και να μεγαλώνουν σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Αναπτυξιακή Επιστήμη αποκαλύπτει ότι τα βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών μπορούν να επωφεληθούν από την έκθεση σε μια δεύτερη γλώσσα στην οικογένειά τους.
Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου του York, εξέτασε στοιχεία από δύο προηγούμενες μελέτες. Η πρώτη μελέτη παρακολούθησε τα βρέφη ενώ βρίσκονταν σε βρεφικές κούνιες καθώς εμφανιζόταν μια σειρά εικόνων σε διάφορες θέσεις σε έναν προβολέα. Οι κινήσεις των ματιών καταγράφηκαν για να διαπιστωθεί σε ποιο μέρος στην οθόνη τα βρέφη επικέντρωναν το βλέμμα τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Τα μισά από τα βρέφη προέρχονταν από ένα δίγλωσσο σπίτι και τα μισά ήταν από ένα σπίτι στο οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο μία γλώσσα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα βρέφη, ανεξάρτητα από τις γλώσσες που μιλούσαν στο σπίτι, ήταν σε θέση να προβλέψουν αν κάποιες εικόνες θα εμφανιστούν στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Αυτό είχε ως συμπέρασμα ότι τα βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρότυπα και να προβλέψουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Η δεύτερη μελέτη ήταν ουσιαστικά η ίδια με την πρώτη με μια πολύ σημαντική διαφορά: Οι ερευνητές άλλαξαν το πρότυπο κατά το ήμισυ μέσα από το πείραμα. Παρατήρησαν ότι εκείνοι που μεγάλωναν σε ένα δίγλωσσο σπίτι ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στον νέο κανόνα και να προβλέψουν καλύτερα την επόμενη εικόνα από εκείνους που μεγάλωσαν σε οικογένεια με μία γλώσσα.
«Μελετώντας τα βρέφη –έναν πληθυσμό που δεν μιλάει ακόμα κάποια γλώσσα– ανακαλύψαμε ότι η πραγματική διαφορά ανάμεσα στα μονογλωσσικά και τα δίγλωσσα άτομα αργότερα στη ζωή δεν είναι στην ίδια τη γλώσσα, αλλά στο σύστημα προσοχής που επικεντρώνεται στη γλώσσα». Ο Bialystok, συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στην Science Daily: «Αυτή η μελέτη μας λέει ότι από το πολύ πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης, τα δίκτυα που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη προσοχής σχηματίζονται διαφορετικά στα βρέφη που μεγαλώνουν σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον». Αυτό μακροπρόθεσμα συντελεί στη γλωσσική και στη νοητική ανάπτυξη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γλωσσικές και οπτικές πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά αναπτύσσεται το σύστημα προσοχής του βρέφους. Αυτή είναι η περιοχή στον εγκέφαλο που τους επιτρέπει να λύσουν δύσκολα προβλήματα.
Εν κατακλείδι, με την έκθεση σε μια δεύτερη γλώσσα από ηλικία μικρότερη των έξι μηνών, ο εγκέφαλος του μωρού σας ενδέχεται να πάρει μια αρκετά βοηθητική «προπόνηση», που μπορεί μόνο να το ωφελήσει στο μέλλον.