Τα κρινάκια της Παναγίας
Μαθαίνουμε στα παιδιά να προσέχουν, να σέβονται και να αγαπάνε τη φύση
Με επιστημονική ονομασία Pancratium maritimum ακούει ακόμα και στα ονόματα «Κρινάκι της Παναγίας», «Κρινάκι της άμμου», «Κρινάκι της θάλασσας» και «Θαλάσσιος ασφόδελος» και «Θαλασσόκρινο». Ξεχωρίζει όπως εμφανίζεται μέσα στην άμμο σχεδόν δίπλα στο κύμα και εκπλήσσει για την ικανότητα να αναπτύσσεται σε ένα άνυδρο περιβάλλον.
Εικονίζεται σε αρχαίες τοιχογραφίες σε παλάτια της Κνωσού και σε υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στη Σαντορίνη. Με έξι πέταλα που διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως των ασφόδελων, ανήκει στην κατηγορία των αμαρυλλίδων και είναι αυτοφυές και πολυετές φυτό. Φυτρώνει γύρω στον Ιούλιο ενώ το άνθος του φτάνει στο ζενίθ του γύρω στον Δεκαπενταύγουστο. Διατηρείται ανάλογα με τον καιρό ως τον Οκτώβριο.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του, προτείνει. 1. την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται. 2. την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους. 3. την απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο….