Μαθαίνοντας στα παιδιά τα συναισθήματα - Childit
Now Reading
Μαθαίνοντας στα παιδιά τα συναισθήματα

Μαθαίνοντας στα παιδιά τα συναισθήματα

Όταν το τηλεκοντρόλ εκτοξεύεται στον τοίχο και τα ουρλιαχτά πιάνουν ντεσιμπέλ σειρήνας, οι γονείς νιώθουν ανήμποροι και αναποτελεσματικοί. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του;

Κείμενο: Μάρθα Κορινθίου

1. Γίνετε πρότυπο συμπεριφοράς
Οι αντιδράσεις των παιδιών καθρεφτίζουν τη δική σας συμπεριφορά. Εσείς είστε το πρότυπό τους και εκείνα επιδεικνύουν υποδειγματική ικανότητα να αντιγράφουν και να μιμούνται την ανάρμοστη ή σωστή συμπεριφορά που βλέπουν γύρω τους. Δεν αρκεί το κήρυγμα περί διαχείρισης θυμού· πρέπει καθημερινά να αποδεικνύετε πόσο ήρεμοι και ψύχραιμοι παραμένετε σε κρίσιμες καταστάσεις. Όταν το παιδί έχει νεύρα και εκσφενδονίζει αυτοκινητάκια, η ψύχραιμη αντίδρασή σας θα του διδάξει ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να χειριστεί κανείς τις αντιξοότητες της καθημερινότητας.

2. Μιλήστε του για να τα συναισθήματα
Ποια είναι τα συναισθήματα; Τι σημαίνει απογοήτευση, σκυθρωπότητα, ευθυμία, αγάπη, ενθουσιασμός; Γιατί συμπεριφέρομαι έτσι; Πώς νιώθω όταν έχω σφιγμένες τις γροθιές μου; Όταν τρέμουν τα γόνατά μου; Τα παιδιά κατακλύζονται από συναισθήματα χωρίς να έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται. Δεν μπορούν να συνδέσουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά με ένα συναίσθημα, δεν γνωρίζουν αυτόματα ότι το κλάμα αντιστοιχεί στη λύπη. Για να κατακτήσει τον κόσμο των συναισθημάτων, το παιδί πρέπει πρώτα να μάθει να συσχετίζει αντιδράσεις και συμπεριφορές με συναισθήματα.Παρατηρήστε τις εκφράσεις σας μπροστά στον καθρέφτη, επισημάνετε τα συναισθήματα των άλλων γύρω σας ώστε να μάθει σταδιακά να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος (π.χ. στο πάρκο ένα παιδί πέταξε το ποδήλατό του κάτω γιατί πιθανόν είναι θυμωμένο, οργισμένο κλπ.). Μην επικεντρώνεστε μόνο στα αρνητικά συναισθήματα· δώστε έμφαση και στα θετικά – τη χαρά, την αγάπη, την υπερηφάνεια. Φροντίστε να δίνετε παραδείγματα μιας μεγάλης γκάμας συναισθημάτων, από την απογοήτευση, την ντροπή και τη ζήλια μέχρι την ικανοποίηση, την ανακούφιση και τον ενθουσιασμό. Αγοράστε παιδικά βιβλία που μιλούν για την αξία των συναισθημάτων. Μια έξυπνη ιδέα είναι να εκτυπώσετε ή να προμηθευτείτε από το διαδίκτυο κάρτες ή αφίσες συναισθημάτων που απεικονίζουν παιδιά ή κόμικς σε διάφορες συναισθηματικές φάσεις. Έτσι, κάθε φορά που θα ρωτάτε το παιδί σας πώς νιώθει, θα επιλέγει μόνο του την κάρτα που αντιστοιχεί στο συναίσθημά του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο 4ο τεύχος του περιοδικού OPEN LIFE που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής , στις 26 Ιανουαρίου!

Το 4ο τεύχος του OPEN LIFE είναι αφιερωμένο στη Δύναμη των Συναισθημάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=O6sj80zxKqo&feature=youtu.be

Αφιέρωμα στο Life Coaching: Επαγγελματίες και Σχολές γράφουν για τους λόγους που σήμερα το Life Coaching αποτελεί την τάση της εποχής. Τι είναι ένας Life Coach, ποιες είναι οι σπουδές που πρέπει να κάνει, οι ειδικότητες που υπάρχουν και και πως μπορεί να εξασκήσει την εργασία του. Ο ψυχολόγος Νίκος Βακόνδιος εξηγεί πως θα κάνετε τα αρνητικά συναισθήματα φίλους σας. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και ένα οδηγός ενίσχυσης της συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς και προτεινόμενα βιβλία για περαιτέρω μελέτη.

Σχέσεις: Η ψυχολόγος Χαρά Βλαχοδήμου εξηγεί τους κύριους λόγους που πολλοί άνθρωποι, πλέον, δεν βρίσκουν σύντροφο.

Διατροφή – Υγεία: Στο τέταρτο τεύχος του OPEN LIFE θα βρείτε αφιέρωμα στην σοκολάτα, την μακρά ιστορία της αλλά και μια αυθεντική συνταγή των Αζτέκων για ρόφημα. Τέλος, θα βρείτε μια αναλυτική λίστα με υποκατάστατα γάλακτος και τα πλεονεκτήματά τους.

See Also
Οι γονείς επιτυχημένων παιδιών δεν ανησυχούν για τον χρόνο οθόνης, διδάσκοντας αυτές τις 3 δεξιότητες

Θέματα: Η Ελίνα Γιαχαλή γράφει για το Νόμο της Έλξης και τη σπουδαιότητα των συναισθημάτων προκειμένου να τον κάνουμε να εργάζεται προς όφελός μας. Ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος γράφει για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία και πως να την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

Πρόσωπα: Συνέντευξη της Έλενας Ακρίτα για τα συναισθήματα, το καλό και το κακό και τη δύναμη των Social Media. Ο καρδιολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Χαριτάκης εξηγεί πως τα συναισθήματα έχουν τη δύναμη να μας θεραπεύσουν εάν τα αξιοποιήσουμε σωστά. Ακολουθήσαμε τον “Άλλο Άνθρωπο”, Κώστα Πολυχρονόπουλο σε μια από τις εξόδους του όπου μαγειρεύει για όσους έχουν ανάγκη.

Τέλος, όπως πάντα, οι αρθρογράφοι της Εναλλακτικής Δράσης γράφουν προσωπικές βιωματικές εμπειρίες ενώ φιλοξενούνται επίσης επιλεγμένα κείμενα που έστειλαν οι αναγνώστες της Εναλλακτικής Δράσης για τη δύναμη των συναισθημάτων.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top