Now Reading
Μήπως το μωρό σας είναι χαρισματικό;

Μήπως το μωρό σας είναι χαρισματικό;

Θα το καταλάβετε αν διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά

Μια κοινή λανθασμένη αντίληψη για τα χαρισματικά παιδιά είναι ότι η χαρισματικότητά τους δεν γίνεται εμφανής κι επομένως αντιληπτή παρά μόνο μετά την έναρξη του σχολείου. Τα χαρισματικά ωστόσο χαρακτηριστικά μπορούν, στην πραγματικότητα, να αναγνωριστούν σε νήπια και ακόμη και σε μωρά, αν αναγνωρίζετε τα σημάδια.
Μπορούν να περιλαμβάνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως:
Συνεχής αναζήτηση ερεθίσματος ενώ είναι ξύπνια

Πρόωρη ικανότητα μίμησης ήχων σε σχέση με άλλα μωρά

Ακραία εγρήγορση ή έντονη οπτική εξερεύνηση

Υπερευαισθησία στους ήχους, τις μυρωδιές, τις υφές και τις γεύσεις, καθώς και μια ασυνήθιστα έντονη αντίδραση σε δυσάρεστες (πρώιμες ενδείξεις των υπερ-ευαισθησιών του Dabrowski)

Μικρότερες ανάγκες ύπνου από άλλα μωρά

Ενώ ένα μωρό δεν χρειάζεται να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα περισσότερα χαρισματικά παιδιά θα εμφανίζουν περισσότερα από ένα.

Ανάγκη για διανοητική διέγερση

Ένα βασικό σημάδι της χαρισματικότητας στα βρέφη είναι η ανάγκη για διανοητική διέγερση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για τα χαρισματικά μωρά να γίνονται ιδιότροπα και ακόμη και να αρχίσουν να κλαίνε εάν δεν τους παρέχεται συνεχές ερέθισμα.

Οι γονείς μπορεί συχνά να απογοητευτούν όταν έχουν ταΐσει και αλλάξει το μωρό τους, αλλά εκείνο δεν λέει να σταματήσει να κλαίει ούτε να κάνει φασαρία. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να το θεωρήσουν αυτό ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας, δηλώνοντας το παιδί είτε «ιδιότροπο» είτε «απαιτητικό», θα μπορούσε κάλλιστα το μωρό να έχει απογοητευτεί από την απουσία διέγερσης.

Σκεφτείτε το εξής: τα βρέφη δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους και μπορούν να δουν μόνο ό,τι είναι ακριβώς μπροστά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει μόνο μια κενή οροφή. Ακόμα κι αν εγκαταστήσετε ένα κινητό στο παιχνίδι, το αμετάβλητο της εικόνας μπορεί να μην προσφέρει αρκετή διέγερση για ένα χαρισματικό παιδί που λαχταρά την καινοτομία και την ανακάλυψη.

Πώς να πείτε εάν ένα μωρό είναι χαρισματικό

Ενώ δεν υπάρχουν αυστηροί και σίγουροι κανόνες για τον εντοπισμό της χαρισματικότητας στα μωρά, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε.

Συχνά μπορείτε να πείτε ότι ένα μωρό είναι χαρισματικό όταν ένας νέος ήχος ή τραγούδι έχει άμεσο ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το ίδιο τραγούδι ή ήχος μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικό ή να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς. Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό είναι συχνά ενδεικτική της χαρισματικότητας.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένα μωρό θα παραμείνει ήρεμο εάν στραφεί προς διαφορετικές κατευθύνσεις ή εάν του δοθεί κάτι νέο. Οι γονείς των ταλαντούχων παιδιών θα θυμούνται συχνά ότι, όταν τα παιδιά τους ήταν μωρά, έπρεπε να τα μετακινούν συχνά κάθε 20 λεπτά για να τα αποσπάσουν από το κλάμα.

Δείτε Επίσης

Έρευνα για την χαρισματικότητα

Ορισμένες μελέτες προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν ορισμένα χαρακτηριστικά των βρεφών είναι ενδεικτικά της χαρισματικότητας. Πολλοί έχουν επικεντρωθεί στις έννοιες της συνηθισμένης κατάστασης, στις οποίες ένα μωρό αποκρίνεται λιγότερο σε γνωστά ερεθίσματα και στην προτίμηση για καινοτομία, όταν δηλαδή ένα μωρό αποκτά μεγαλύτερη ανταπόκριση σε νέα ερεθίσματα.

Μία τέτοια μελέτη, που θεωρείται θεμελιώδης στην έρευνα της χαρισματικότητας, διαπίστωσε ότι ορισμένα μωρά εξοικειώθηκαν με νέα ερεθίσματα γρηγορότερα από άλλα, υποδηλώνοντας ότι απορρόφησαν και διατήρησαν αισθητηριακές πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Τα μωρά έδειξαν επίσης μεγαλύτερη προτίμηση για άγνωστα ερεθίσματα σε αντίθεση με εκείνα που προσελκύονταν στο οικείο.

Από την άλλη πλευρά, τα ίδια μωρά απορροφήθηκαν από νέα και καινοτόμα ερεθίσματα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από άλλα που είτε άλλαξαν την εστίασή τους είτε δεν ήταν συνεπή στην αντίδρασή τους. Αυτό υποδηλώνει περαιτέρω ότι τα μωρά είχαν μεγαλύτερη ικανότητα να μεταφράζουν τις αισθήσεις σε γνώση (τη διανοητική διαδικασία απόκτησης γνώσης και κατανόησης μέσω της σκέψης, της εμπειρίας και των αισθήσεων).

Στην τελική αξιολόγησή τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν αυτά τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των οκτώ χρόνων, χαρακτηρίστηκαν ως προικισμένα μέσω τυπικών δοκιμών IQ.

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η βρεφική φασαρία είναι εγγενές σημάδι της χαρισματικότητας, μπορεί ωστόσο να διαμορφώσει ξανά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα μωρά που είναι λιγότερο ήρεμα ή πιο «απαιτητικά» από άλλα. Εξάλλου, η χαρισματικότητα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα εμπλουτισμένο οικιακό περιβάλλον. Μπορεί να είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό που πρέπει να αναγνωρίσουμε ενεργά, να καλλιεργήσουμε και να υποστηρίξουμε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top