Μήπως ήρθε η ώρα να μάθει ποδήλατο; - Childit
Now Reading
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθει ποδήλατο;

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθει ποδήλατο;

Παγκόσμια Μέρα Ποδηλάτου κι ετοιμάσαμε έναν οδηγό για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μικροί ποδηλάτες

Το ποδήλατο είναι διαχρονική αξία και σταθερή αγάπη, που μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή. Για να έχει ωστόσο διάρκεια θα πρέπει αυτή η «σχέση» να αρχίσει με το μαλακό και να μάθουμε από την αρχή στους μελλοντικούς αναβάτες να σέβονται όλους τους κανόνες που αφορούν τόσο τη δική τους ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των άλλων. Το ποδήλατο είναι συνυφασμένο με την ξενοιασιά του καλοκαιριού και των διακοπών. Επίσης τονώνει εξαιρετικά την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού και την αυτονομία και την ανεξαρτησία του. Αλλά θέλει προσοχή, για μην το πάρει με κακό μάτι.

Πώς να ξεκινήσετε

Τα ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες συνήθως είναι το πρώτο στάδιο με το οποίο επιλέγουν να ξεκινήσουν οι περισσότεροι γονείς. Στις μέρες μας ωστόσο ακόμα πιο χρήσιμα τείνουν να αποδειχθούν τα ποδήλατα ισορροπίας, αυτά δηλαδή που δεν έχουν πετάλι και το παιδί χρησιμοποιεί για να μάθει να ισορροπεί. Ακόμα πάντως κι αν προτιμήσετε ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο το οποίο αφού τις αφαιρέσετε να μπορεί να ευχαριστηθεί το παιδί για καιρό ακόμα.

Ποιο είναι το κατάλληλο ποδήλατο

Το σωστό μέγεθος παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Τα πόδια του παιδιού πρέπει να πατάνε στο έδαφος όταν τα έχει τεντωμένα ενώ κάθεται στη σέλα. Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμήσετε αυτά με ελαφρύτερο σκελετό, που απαιτούν να ασκηθεί λιγότερο πετάλι κι επίσης συμβουλεύουν να έχει φρένο στην πίσω κίνηση του πεταλιού – καθώς τα παιδιά δίνουν σημασία στα φρένα και δεν δίνουν έμφαση στο πώς να μάθουν ποδήλατο.

Στις δύο ρόδες

Για να κάνετε με ομαλό τρόπο τη μετάβαση στις δύο ρόδες, επιλέξτε ένα μέρος ασφαλές χωρίς κίνηση. Έναν απομονωμένο δρόμο, έναν ανοιχτό χώρο ή ένα μεγάλο οικόπεδο – ιδανικότερος χώρος είναι τα ειδικά πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής.

Ready, set, go  

Κρατήστε το κάθισμα ποδηλάτου ή ακουμπήστε το χέρι σας στο πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού για να τον σταθεροποιήσετε, στη συνέχεια απομακρύνετε το χέρι σας για να ξεκινήσει το πεντάλ. Θα πρέπει να μάθετε στο παιδί να κοιτάζει μπροστά και όχι στο έδαφος, το να κρατάει το βλέμμα του σταθερό θα το βοηθήσει να πηγαίνει ευθεία. Τρέξτε παράλληλα μαζί του μέχρι να καταφέρει να ισορροπήσει απόλυτα. Αν πέσει –κάτι που είναι στο πρόγραμμα– να μην αποθαρρυνθεί αλλά να συνεχίσει τις προσπάθειες.

See Also

Αφού κατακτήσει την ισορροπία, του μαθαίνουμε να έχει τον πλήρη έλεγχο του ποδηλάτου και να μάθει πώς στρίβουν… Θέλει υπομονή να μάθουμε να μη στρίβουμε όλο το σώμα αλλά μόνο το τιμόνι…

Δεν το αφήνουμε να επιταχύνει και δεν αναπτύσσουμε μεγάλη ταχύτητα παρά μόνο μετά από αρκετές επαναλήψεις και αφού έχει πετύχει να κρατά σταθερή πορεία.

Ασφάλεια πάνω απ’ όλα

Δεν ανεβαίνουμε ποτέ στο ποδήλατο χωρίς να φοράμε το κράνος μας! Ούτε για να πάμε απέναντι. Το κράνος πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος για το κεφάλι του παιδιού, οι ιμάντες σφιχτοί και να χωράνε μόλις δύο δάχτυλα μπροστά από το κούτελό του. Ιδανικά, καλό θα ήταν να φοράει επιγονατίδες και ειδικά προστατευτικά για τους αγκώνες. Αν κάνετε οικογενειακώς ποδηλασία, φροντίζετε ή να είστε δίπλα ή ακριβώς πίσω του.  Το ποδήλατο να είναι εξοπλισμένο με κουδούνι και οπωσδήποτε με φώτα και ανακλαστικά νύχτας. Τα γάντια για να μη γλιστράει το τιμόνι είναι επίσης ωφέλιμα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top