Θυρεοειδής και παιδιά – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη διαχείριση της νόσου
Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός ενδοκρινικός αδένας (που παράγει ορμόνες) που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Οι ορμόνες που παράγει παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της ζωής. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο για σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματός μας από την ανάπτυξη έως την εφηβεία έως την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη δύναμη των οστών και το μεταβολισμό.
Μια ανώμαλη παραγωγή των ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα δέρματος και μαλλιών, πρώιμη εφηβεία, αύξηση ή απώλεια βάρους, επίδραση στο έντερο, τον εγκέφαλο και τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα, για να αναφέρουμε μερικά.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο ορμόνες: T3 (triiodothyronine) και T4 (θυροξίνη), που ελέγχονται από την υπόφυση στον εγκέφαλο, η οποία παράγει την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς. Δουλεύουν μαζί για να διατηρήσουν την ευαίσθητη ισορροπία παρέχοντας στο σώμα τη σωστή ποσότητα ορμονών: όχι πάρα πολύ ή πολύ λίγα.
Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σε αυτήν την ευαίσθητη ισορροπία που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών (υπέρ-θυρεοειδισμός) ή υποπαραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης (υπό-θυρεοειδισμός).
Συγγενής υποθυρεοειδισμός
Τα μωρά, τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, ελέγχονται για έναν συγκεκριμένο τύπο διαταραχής του θυρεοειδούς: συγγενή υποθυρεοειδισμό. Αυτό το τεστ γίνεται με ένα μικρό τσίμπημα στη φτέρνα του παιδιού λίγο πριν αποβληθεί από το νοσοκομείο. Η ορμόνη του θυρεοειδούς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών. Η ανίχνευση της υποπαραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών έγκαιρα οδηγεί σε έγκαιρη παρέμβαση και έναρξη της θεραπείας που αποτρέπει την κακή νευροαναπτυξιακή ανάπτυξη του μωρού.
Με όλο και περισσότερα μωρά να έχουν το τεστ ανίχνευσης κατά τη γέννηση, η ανίχνευση του συγγενή υποθυρεοειδισμού οδηγεί νωρίς σε εξαιρετικά αποτελέσματα στα προσβεβλημένα μωρά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και αν η αρχική δοκιμή νεογέννητου είναι φυσιολογική, ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει διαταραχή του θυρεοειδούς σε μεταγενέστερο στάδιο.
Υποθυρεοειδισμός
Αυτό συμβαίνει όταν η παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης δεν πληροί τις απαιτήσεις του σώματος του παιδιού.
Τα κοινά συμπτώματα είναι συνήθως:
- Κόπωση / κόπωση / υπερβολική υπνηλία
- Αύξηση βάρους παρά την κανονική ή κακή όρεξη
- Αλλαγή στα μαλλιά και το δέρμα: γίνεται χονδροειδές και ξηρό
- Αραίωση των άκρων των φρυδιών των ματιών
- Η πτώση των μαλλιών
- Φουσκωμένο πρόσωπο
- Δυσκοιλιότητα
- Αίσθημα πιο κρύο από το συνηθισμένο
- Επαναλαμβανόμενες μυϊκές κράμπες
- Πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού
- Εμμηνορροϊκές ανωμαλίες: υπερβολική αιμορραγία
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει υποθυρεοειδισμό:
Αυτοάνοσα: Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα και το καταστρέφουν.
Κεντρικά: Η σηματοδότηση της TSH από τον εγκέφαλο επηρεάζεται, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία του αδένα. Καθώς ο εγκέφαλος ελέγχει όλες τις ορμόνες από διάφορους αδένες, αυτός ο τύπος μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα ορμονικά προβλήματα.
Εάν υπάρχει υποψία ότι το παιδί σας έχει υποθυρεοειδισμό, ο παιδιατρικός ενδοκρινολόγος σας θα εξετάσει διεξοδικά το παιδί σας και θα ζητήσει μια ομάδα εξετάσεων αίματος που θα περιλαμβάνει μια δοκιμή λειτουργίας θυρεοειδούς. Μπορούν επίσης να ελέγξουν για τα αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να καταστρέψουν τον αδένα και μια σάρωση υπερήχων στον θυρεοειδή.
Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η θεραπεία αποτελείται από μια δόση αντικατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης που είναι ένα δισκίο. Η δόση θα προσαρμοστεί με τακτική παρακολούθηση και εξετάσεις αίματος ειδικά κατά τα αρχικά έτη σχηματισμού και ανάπτυξης.
Εάν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, το παιδί θα ζήσει μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Η συμμόρφωση είναι το κλειδί εδώ.
Υπερ-θυρεοειδισμός (υπερδραστικός θυρεοειδής):
Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολλές ορμόνες. Αυτό αναγκάζει το μεταβολικό σύστημα του οργανισμού να υπερβεί το κανονικό.
Τα παιδιά ως εκ τούτου παρουσιάζονται με:
- Άγχος, ανήσυχος
- Κακός ύπνος / διαταραγμένος ύπνος
- Απώλεια βάρους
- Διάρροια
- Αίσθημα ζέστης όλη την ώρα
- Ταχυπαλμία
- Οίδημα στο μπροστινό μέρος του λαιμού.
- Κυκλοθυμικότητα
- Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να γίνει υπερβολικός για πολλούς λόγους:
Η αυτοάνοση επίσης γνωστή ως νόσος του Grave που μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια.
Ένα οζίδιο στον θυρεοειδή αδένα που παράγει υπερβολική θυρεοειδή ορμόνη που διαχέεται στο αίμα
Μερικές φορές, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να δημιουργήσει περιστασιακή φλεγμονή μετά από μια λοίμωξη που προκαλεί προσωρινή αύξηση της παραγωγής της θυρεοειδικής ορμόνης η οποία γενικά αποκαθίσταται μόνη της.
Η διαχείριση ενός υπερδραστικού αδένα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη ενός αδρανούς αδένα. Ο παιδιατρικός ενδοκρινολόγος σας μετά από αξιολόγηση των επιπέδων ορμονών και σάρωση του αδένα. Σε περίπτωση οζιδίου, μπορεί επίσης να συνιστάται δοκιμή αναρρόφησης λεπτής βελόνας.
Μόλις ολοκληρωθεί η διάγνωση, θα ξεκινήσουν τα φάρμακα για τον έλεγχο της επίδρασης των υψηλών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Η δοσολογία του φαρμάκου θα βασίζεται στα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα και στην επίλυση των συμπτωμάτων. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν παρά τη φαρμακευτική αγωγή ή το παιδί εμφανίσει παρενέργειες ή όταν χρειάζεται μια πιο μόνιμη λύση, τότε ο γιατρός θα σας προτείνει είτε χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα είτε αφαίρεση στον αδένα χρησιμοποιώντας ραδιενεργό ιώδιο. Η επιλογή αυτών θα συζητηθεί με τον γονέα ανάλογα με την ηλικία και τα συμπτώματα του παιδιού.
Συνοπτικά, ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός από τον υπερθυρεοειδισμό. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και η διαχείριση οδηγούν σε καλά αποτελέσματα.