Πώς η πίεση των συνομηλίκων επηρεάζει το παιδί σας - Childit
Now Reading
Πώς η πίεση των συνομηλίκων επηρεάζει το παιδί σας

Πώς η πίεση των συνομηλίκων επηρεάζει το παιδί σας

Η πίεση των συνομηλίκων μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού σας με θετικούς και αρνητικούς τρόπους. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να το πλοηγηθεί.

Η πίεση των συνομηλίκων είναι η επιρροή που ασκείται από άτομα που είναι μέλη της ίδιας κοινωνικής ομάδας. Είναι επίσης ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επίδραση που έχει αυτή η επιρροή σε ένα άτομο να συμμορφωθεί προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την ομάδα. Συχνά, οι συνομήλικοι θεωρούνται φίλοι. Και ενώ οι φίλοι του παιδιού σας είναι συνομήλικοί του, συνομήλικοι μπορεί επίσης να είναι οποιοσδήποτε παρόμοιας θέσης, όπως άτομα που έχουν την ίδια ηλικία, έχουν τις ίδιες ικανότητες ή μοιράζονται μια κοινωνική θέση.

Οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται την πίεση των συνομηλίκων με αρνητικό πρίσμα, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι πάντα κάτι κακό. Μερικές φορές η πίεση των συνομηλίκων χρησιμοποιείται για να επηρεάσει θετικά τους ανθρώπους, όπως όταν οι έφηβοι εργάζονται για κοινούς στόχους, όπως να τα πάνε καλά στο σχολείο ή να βοηθήσουν στην κοινότητά τους. Η εκμάθηση σχετικά με τους αποδεκτούς ομαδικούς κανόνες μπορεί να είναι ένα θετικό μέρος της εκμάθησης πώς να ζεις και να συναναστρέφεσαι με άλλους.

Το πώς ανταποκρίνεται ένα παιδί στην πίεση των συνομηλίκων μπορεί να τονίσει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι φυσικοί ηγέτες τείνουν να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αρνητικές μορφές πίεσης από τους συνομηλίκους, ενώ οι ακόλουθοι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αντισταθούν σε αυτήν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα σημάδια, τους τύπους και τον αντίκτυπο της πίεσης των συνομηλίκων και πώς να τη χειριστείτε όταν το παιδί σας το βιώσει.

Σημάδια πίεσης ομοτίμων

Μερικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να βιώνει πίεση από συνομηλίκους περιλαμβάνουν:

Αποφυγή σχολικών ή άλλων κοινωνικών καταστάσεων

Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εικόνα τους

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Εκφράζοντας την αίσθηση ότι δεν ταιριάζουν

Χαμηλή διάθεση, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης

Κάνοντας κοινωνικές συγκρίσεις

Δυσκολία στον ύπνο

Δοκιμάζοντας νέα στυλ μαλλιών ή ρούχων

Η έρευνα έχει βρει ότι τα παιδιά με χαμηλή αυτοαντίληψη είναι πιο ευαίσθητα στην επιρροή των συνομηλίκων και στην επιθυμία να συμμορφωθούν.

Είναι η πίεση των συνομηλίκων ή κάτι άλλο;

Πολλά από τα σημάδια της πίεσης από τους συνομηλίκους μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων πραγμάτων, όπως ο εκφοβισμός ή ανησυχίες για την ψυχική υγεία. Οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη διάθεση στα παιδιά αξίζει να διερευνηθούν.

Τύποι πίεσης συνομηλίκων

Τα περισσότερα παιδιά επιθυμούν έντονα να ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο να τα στιγματίζουν, να τα κοροϊδεύουν ή να τα εξοστρακίζουν. Κατά συνέπεια, είναι συχνά πρόθυμα να κάνουν τα πράγματα που τους λένε οι συνομήλικοί τους να κάνουν.

Η έρευνα δείχνει ότι οι συνομήλικοι και η θετική πίεση των συνομηλίκων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον επηρεασμό των προκοινωνικών συμπεριφορών. Είναι τόσο ισχυρό που όταν οι συνομήλικοι υποστηρίζουν τη θετική και αλτρουιστική συμπεριφορά, οι νέοι είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε αυτές τις συμπεριφορές -ακόμα και όταν οι συνομήλικοι τους δεν παρακολουθούν.

Θετική πίεση των συνομηλίκων

Η θετική πίεση των συνομηλίκων είναι όταν οι συνομήλικοι ενθαρρύνουν θετικές δραστηριότητες ή ωθούν τους άλλους να αναπτυχθούν με ευεργετικό τρόπο.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα θετικής πίεσης:

Πιέζοντας έναν φίλο να μελετήσει σκληρότερα για να πάρει καλύτερους βαθμούς

Βρίσκοντας δουλειά μετά το σχολείο και να πείσεις και φίλους να βρουν δουλειά

Εξοικονόμηση χρημάτων για μια μεγάλη αγορά όπως ένα αυτοκίνητο και ενθαρρύνοντας τους φίλους να κάνουν το ίδιο

Αποδοκιμασία πικρόχολων αστείων ή κουτσομπολιού

Αποθάρρυνση της παράνομης ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, όπως το ποτό ή το κάπνισμα ανηλίκων

Αρνητική πίεση των συνομηλίκων

Η αρνητική πίεση των συνομηλίκων, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει κοινωνική πίεση να κάνουν κάτι επικίνδυνο ή επιζήμιο για τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα αρνητικής πίεσης:

Να πείσεις έναν φίλο να παραλείψει το σχολείο

Ενθάρρυνση ενός συνομήλικου να μαλώσει ή να εκφοβίσει κάποιον

Κάνοντας φίλους να ασχοληθούν με το sexting

Πίεση ενός φίλου να πιει ή να δοκιμάσει ναρκωτικά

Σπρώχνοντας κάποιον να δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα

Επίδραση της πίεσης των συνομηλίκων

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, οι συνομήλικοί του θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή του. Οι φίλοι μπορούν να επηρεάσουν πολλά πράγματα, όπως:

Τι είδους μουσική ακούνε τα παιδιά

Ποια είναι τα χόμπι τους

Τι φορούν

Πώς περνούν τον χρόνο τους

Πώς μιλάνε

Η κοινωνικοποίηση του φύλου μπορεί να επηρεάσει το πόσο δεκτικός είναι ένας νέος στην πίεση των συνομηλίκων. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα έφηβα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στην πίεση για συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου από τα κορίτσια. Από την άλλη πλευρά, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να υποστούν πίεση για το πώς φαίνονται.

Φυσικά, η πίεση των συνομηλίκων δεν περιορίζεται από το φύλο. Όλα τα παιδιά μπορούν να βιώσουν την πίεση των συνομηλίκων σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και πεποιθήσεων, όπως τι να φορέσουν, πώς να ενεργήσουν και ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Και αυτή η πίεση από τους συνομηλίκους μπορεί να έχει αρνητικές και θετικές επιπτώσεις.

Οφέλη από την πίεση των συνομηλίκων

Μερικά από τα πιθανά οφέλη της πίεσης από ομοτίμους περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Συμβουλεύοντας: Οι φίλοι μπορούν να είναι μια μεγάλη υποστήριξη καθώς τα παιδιά δοκιμάζουν νέα πράγματα, εξερευνούν νέες ιδέες ή χρειάζονται κάποιον να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο πρόβλημα.

Ενθάρρυνση: Οι συνομήλικοι μπορούν να ωθήσουν ο ένας τον άλλον να κάνουν νέα πράγματα, όπως να δοκιμάσουν για την ομάδα ποδοσφαίρου ή το σχολικό παιχνίδι.

See Also

Φιλία και υποστήριξη: Το να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται από κάποιον που τον αποδέχεται για αυτό που είναι μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση.

Απόκτηση νέων εμπειριών: Μερικές φορές, τα παιδιά χρειάζονται μια μικρή ώθηση για να κάνουν κάτι που θέλουν να κάνουν, αλλά δεν έχουν το θάρρος να κάνουν.

Δημιουργία καλών παραδειγμάτων: Οι φίλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον να είναι καλύτεροι άνθρωποι όταν συνοφρυώνονται αρνητικές συμπεριφορές όπως κουτσομπολιά ή αστεία και αντ’ αυτού ενθαρρύνουν θετικές συμπεριφορές.

Εξάσκηση στην κοινωνικοποίηση: Η εκμάθηση διαφορετικών κοινωνικών κανόνων βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καταστάσεις και να αποφασίσουν με ποιες ομάδες θέλουν να περάσουν χρόνο και με ποιες όχι.

Αν και η πίεση των συνομηλίκων μπορεί να είναι δύσκολη, δεν είναι πάντα κακή. Η θετική πίεση των συνομηλίκων μπορεί να είναι ένα πολύτιμο μέρος της εκμάθησης πώς να κοινωνικοποιηθεί και να αναπτυχθεί. Το είδος της πίεσης από τους συνομηλίκους που βιώνει το παιδί σας εξαρτάται από την ομάδα συνομηλίκων με την οποία συναναστρέφεται και τις μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες με τις οποίες αλληλοεπιδρά — τόσο προσωπικά όσο και διαδικτυακά.

Κίνδυνοι πίεσης των συνομηλίκων

Πιθανές αρνητικές πτυχές της πίεσης από ομοτίμους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Άγχος και κατάθλιψη: Το να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που πιέζουν τα παιδιά να κάνουν πράγματα με τα οποία δεν αισθάνονται άνετα μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη.3

Καβγάδες ή απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους: Η αρνητική πίεση των συνομηλίκων τείνει να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους και αυτό μπορεί να τα κάνει να αποσυρθούν από άτομα που τους ενδιαφέρουν.

Αποσπάσεις της προσοχής από τους εκπαιδευτικούς στόχους: Η πίεση των συνομηλίκων μπορεί μερικές φορές να αναγκάσει τα παιδιά να απομακρύνουν την εστίασή τους από τις προτεραιότητές τους επειδή ασχολούνται με πράγματα που συνήθως δεν θα έκαναν ή αποσπούν την προσοχή τους από σκέψεις για την πίεση των συνομηλίκων.

Πίεση για επικίνδυνη συμπεριφορά: Οι φίλοι μπορεί να πιέζουν ο ένας τον άλλον να κάνουν πράγματα όπως ποτό, να δοκιμάζουν παράνομα ναρκωτικά, να συμμετέχουν σε μη ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα ή να οδηγούν αλόγιστα.

Προβλήματα με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση: Το να νιώθουν συνεχώς πίεση να κάνουν πράγματα που αντιβαίνουν στις αξίες τους μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους.

Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά: Η προσπάθεια συμμόρφωσης με τους κανόνες ενός συνομηλίκου μπορεί να ωθήσει ένα άτομο να αρχίσει να ενεργεί και να μοιάζει με κάποιον άλλο.

Δυσαρέσκεια με την εμφάνιση: Εάν οι συνομήλικοί μας προσηλώνονται στην εμφάνιση, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ανεπαρκή και να θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που φαίνονται για να ταιριάζουν.

Εάν υποψιάζεστε ότι τα παιδιά σας παλεύουν με την αρνητική πίεση των συνομηλίκων, ενθαρρύνετέ τα να σας μιλήσουν. Μερικές φορές, τα παιδιά δεν θέλουν να μιλήσουν στους γονείς τους για την πίεση των συνομηλίκων τους. Αν είναι έτσι, μην το πάρετε προσωπικά. Ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν γι’ αυτό με έναν άλλο ενήλικα έμπιστο, όπως έναν δάσκαλο, έναν σχολικό σύμβουλο, έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την πίεση των συνομηλίκων

Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε για την αντιμετώπιση της πίεσης των συνομηλίκων. Εντοπίζοντας σημάδια πίεσης από συνομηλίκους θα σας επιτρέψει να παρέμβετε όταν αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας κατευθύνεται σε έναν ανθυγιεινό δρόμο.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την αρνητική πίεση των συνομηλίκων:

Βοηθήστε τα να σκεφτούν εκ των προτέρων: Βάλτε το παιδί σας να σκεφτεί τι μπορεί να το πιέσουν οι συνομήλικοι να κάνει κάτι που δεν θέλουν να κάνει. Σχεδιάστε τρόπους αντιμετώπισης της πίεσης. Ζητήστε τους να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να φύγουν από μια κατάσταση εάν τους κάνει να νιώσουν άβολα. Προσδιορίστε ένα άτομο υποστήριξης που θα μπορούσε να καλέσει.

Βοηθήστε τους να προετοιμάσουν μια δικαιολογία ή να βγουν έξω: Ζητήστε τους να αναπτύξουν μια δικαιολογία για το γιατί δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κάτι που δεν θέλουν να κάνουν. Για παράδειγμα, ορισμένες οικογένειες έχουν μια συμφωνία όπου αν τα παιδιά στέλνουν μήνυμα στους γονείς τους μια συγκεκριμένη προσχεδιασμένη λέξη ή φράση, ο γονέας θα τηλεφωνήσει για να πει ότι κάτι έχει προκύψει και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι.

Ενθαρρύνετέ τα να δημιουργήσουν φιλίες με τους κατάλληλους ανθρώπους: Οι άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες του παιδιού σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι εκείνοι που θα το πιέσουν να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν.

Βοηθήστε τους να αναγνωρίσουν έμπιστους ενήλικες: Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει ποιοι ενήλικες στη ζωή τους είναι ασφαλείς και προσβάσιμοι όταν χρειάζεται να μιλήσουν ή να το βοηθήσουν να ξεφύγει από μια δύσκολη κατάσταση.

Τελικά, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την αρνητική πίεση των συνομηλίκων σας είναι να του μιλήσετε για αυτό. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να λέει όχι, βοηθήστε το να αναπτύξει τις δεξιότητες να σκέφτεται ανεξάρτητα και ενθαρρύνετε την αυτοπεποίθηση. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας επηρεάζεται αρνητικά από την πίεση των συνομηλίκων, ενημερώστε το ότι είστε κάποιος που μπορεί να εμπιστευτεί και προσφερθείτε να κάνετε ένα σχέδιο για να βγείτε από μια κακή κατάσταση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top