Now Reading
Η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει το παιδί σας πιο κοντό, λέει μια μελέτη

Η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει το παιδί σας πιο κοντό, λέει μια μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης θα μπορούσε να αλλάξει την ανάπτυξη ενός παιδιού

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης θα μπορούσε να αλλάξει την ανάπτυξη ενός παιδιού

Είναι κυρίως αποδεκτό από τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου ότι η κατανάλωση λίγου καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά επί του παρόντος περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης σε λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι περίπου ενάμιση φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Φαίνεται εφικτό ακόμα και για τους πιο εθισμένους στον καφέ.

Και ενώ τα ποτά με καφεΐνη (ακόμα και τα τρόφιμα όπως η σοκολάτα) θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, νέα έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στα παιδιά.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η οποία αποτελούνταν από 1.116 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από την κοόρτη Eunice Kennedy Shriver NICHD Fetal Growth Studies–Singletons, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μικρές ποσότητες καφεΐνης πριν από τη γέννηση βρέθηκαν κατά μέσο όρο μικρότερα από τα παιδιά ατόμων που δεν κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα παιδιά των γονέων που κατανάλωναν καφεΐνη ενώ ήταν στη μήτρα αποδείχτηκε ότι είχαν πιο κοντό ανάστημα μέχρι την ηλικία των 4 ετών από εκείνα των οποίων οι γονείς δεν κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν ένα παιδί έφτανε στην ηλικία των 8 ετών, το χάσμα διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Dr. Jessica Gleason, περιγεννητική επιδημιολόγο.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για τεράστιες διαφορές ύψους, αλλά υπάρχουν αυτές οι μικρές διαφορές ύψους μεταξύ των παιδιών των εγκύων που κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Gleason.

Τα παιδιά δεν είχαν σημαντική αλλαγή στο βάρος ή στο ΔΜΣ λόγω της κατανάλωσης καφεΐνης της μαμάς τους. Η μελέτη προσαρμόστηκε για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, η ισοτιμία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η φυλή και η εθνικότητα, η οικογενειακή κατάσταση, η κατάσταση καπνίσματος και η τοποθεσία.

Οι διαφορές που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη βρέθηκαν ακόμη και σε παιδιά γονέων που έπιναν λιγότερο από μισό φλιτζάνι καφέ την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης — πολύ κάτω από τις τρέχουσες οδηγίες που είναι 200 mg ή λιγότερο.

Η μελέτη είναι συνεπής με προηγούμενη έρευνα που είχε συνδέσει την πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το μικρότερο ανάστημα των παιδιών – και άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης.

Λοιπόν, το να έχεις ένα μικρότερο παιδί είναι κάτι που πρέπει να σε απασχολεί πραγματικά;

Δείτε Επίσης

Φαίνεται ότι εάν οι διαφορές ύψους παρέμειναν στην ενήλικη ζωή, τότε θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας και θα υπήρχε πιθανότητα αυτά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κακών καρδιομεταβολικών εκβάσεων, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης, που σχετίζονται με μικρότερο ανάστημα.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία ότι αυτές οι διαφορές ύψους λόγω της κατανάλωσης καφεΐνης θα συνεχίζονταν και στην ενήλικη ζωή.

Εάν μια έγκυος θέλει να μειώσει το τελετουργικό του πρωινού καφέ, υπάρχουν μερικοί χρήσιμοι τρόποι. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins του 2016 διαπίστωσε ότι ήταν χρήσιμο όταν τα άτομα εντόπιζαν ορισμένες καταστάσεις ή διαθέσεις στις οποίες είναι πιο πιθανό να λαχταρούν την καφεΐνη.

Εάν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα ερεθίσματα, θα μπορούσαν να εργαστούν ενεργά για να αποφύγουν καταστάσεις που προκαλούν πόθο, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όσοι πίνουν καφεΐνη θα μπορούσαν επίσης να βρουν μια εναλλακτική λύση στη συνήθειά τους ως προς την καφεΐνη, όπως να γράφουν σε ένα ημερολόγιο, να πηγαίνουν μια βόλτα ή ακόμα και να έχουν ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top