Now Reading
Η Γαλλία θέλει να διπλασιάσει το διάστημα αμειβόμενης άδειας πατρότητας

Η Γαλλία θέλει να διπλασιάσει το διάστημα αμειβόμενης άδειας πατρότητας

Και μάλιστα να την κάνει υποχρεωτική με νέο νόμο

«Όταν ένα μωρό φτάνει στον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος να το φροντίζει μόνο η μητέρα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα στην κατανομή ευθυνών», υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν.

Η υποχρεωτική άδεια πατρότητας θα είναι το νέο φυσιολογικό καθεστώς στη Γαλλία στο εγγύς μέλλον. Αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος Emmanuel Macron μοιράστηκε το επερχόμενο σχέδιό του που θα επιτρέψει στους μπαμπάδες να παρατείνουν το χρόνο τους σε ένα μήνα με ένα μέρος αυτής της χρονικής περιόδου να είναι υποχρεωτικό.

Μέχρι στιγμής, οι μαπμπάδες – ή ένας δεύτερος γονέας σε ζευγάρια του ιδίου φύλου – επιτρέπεται να πάρουν έως και 14 ημέρες από τη δουλειά μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Ο Macron ελπίζει να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό, παρατείνοντας την άδεια πατρότητας σε 28 ημέρες. Επιπλέον, οι μπαμπάδες θα λαμβάνουν ημερήσια επιδόματα τα οποία θα καταβάλλονται από το κρατικό σύστημα ασφάλισης υγείας της Γαλλίας. Αυτή η άδεια θα γίνει υποχρεωτική για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Σύμφωνα με τον Macron, οι εταιρείες που δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να λάβουν μια εβδομάδα άδειας πατρότητας επί πληρωμή θα τους επιβληθεί πρόστιμο 7.500 € (8.750,00 $) «Ο χρόνος είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για τη δημιουργία ενός σημαντικού δεσμού μεταξύ του παιδιού και των γονέων», πρόσθεσε ο Macron στην ανακοίνωσή του στο Instagram. «Η τρέχουσα περίοδος 14 ημερών είναι πολύ μικρή».

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι μπαμπάδες στη Γαλλία μπορούν να πάρουν άδεια πατρότητας από το 2002, αλλά σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε ο νευροψυχίατρος Boris Cyrulnik, εκτιμάται ότι μόνο το 70% των πατέρων κάνουν πράγματι χρήση αυτού του δικαιώματος.

Επί του παρόντος, οι μαμάδες για πρώτη φορά στη Γαλλία επιτρέπεται να λάβουν τουλάχιστον 16 εβδομάδες άδειας μητρότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της άδειας, οι μητέρες λαμβάνουν ημερήσια επιδόματα από το κράτος. Μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού τους, οι μητέρες δικαιούνται 26 εβδομάδων άδειας μητρότητας. Για όλες τις μητέρες, οκτώ εβδομάδες άδειας μητρότητας είναι υποχρεωτικές.

Το σχέδιο της Macron για παρατεταμένη άδεια πατρότητας πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2021.

Ελπίζουμε σύντομα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας.

Τι ισχύει στη χώρα μας ως μέλος της ΕΕ

Δείτε Επίσης

άδεια πατρότητας – πατέρες ή δεύτεροι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες άδειας περί το χρόνο γέννησης του παιδιού, για τις οποίες θα αμείβονται με ποσό ίσο με αυτό που ήδη ισχύει στην ΕΕ για την άδεια μητρότητας (σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας 92/85/ΕΟΚ του Συμβουλίου). Το δικαίωμα για άδεια πατρότητας θα παρέχεται χωρίς απαίτηση προϋπηρεσίας. Ωστόσο, για την καταβολή της αμοιβής μπορεί να απαιτείται προϋπηρεσία έξι μηνών. Τα κράτη μέλη με πιο γενναιόδωρα συστήματα γονικής άδειας θα μπορούν να διατηρήσουν τις ισχύουσες εθνικές τους ρυθμίσεις

γονική άδεια – ατομικό δικαίωμα για έως 4 μήνες γονικής άδειας, εκ των οποίων 2 μήνες είναι μη μεταβιβάσιμοι μεταξύ γονέων και αμείβονται. Το επίπεδο αμοιβής και το όριο ηλικίας του παιδιού θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη

άδεια φροντίδας – μια νέα έννοια σε επίπεδο ΕΕ για εργαζόμενους οι οποίοι φροντίζουν συγγενείς που έχουν ανάγκη φροντίδας ή στήριξης εκ σοβαρών ιατρικών λόγων. Οι φροντιστές θα μπορούν να πάρουν άδεια 5 εργάσιμες ημέρες ανά έτος. Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετική περίοδο αναφοράς, να χορηγούν άδεια για κάθε περίπτωση χωριστά και να θεσπίσουν πρόσθετους όρους για την άσκηση αυτού του δικαιώματος

ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας – το δικαίωμα των γονέων να ζητούν αυτές τις ρυθμίσεις διευρύνεται ώστε να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους φροντιστές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top