Now Reading
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά μια νέα προσέγγιση για την παιδική παχυσαρκία

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά μια νέα προσέγγιση για την παιδική παχυσαρκία

Νέα προσέγγιση αντιμετωπίζει την πάθηση ως σύνθετη ασθένεια και συνιστά έντονη συμπεριφορική θεραπεία

Είκοσι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ στην παιδική υγεία ανέπτυξαν νέες κατευθυντήριες γραμμές αφού εξέτασαν το σύνολο των στοιχείων για την παιδική παχυσαρκία. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που η ομάδα ασχολείται με το θέμα.

Περίπου ένας στους πέντε νέους στις ΗΠΑ –περισσότεροι από 14 εκατομμύρια συνολικά– θεωρούνται παχύσαρκοι σύμφωνα με τις οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά μπορούν να είναι υγιή σε οποιοδήποτε βάρος εάν είναι αρκετά δραστήρια, η παχυσαρκία στα παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Και αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια νόσο στην ενήλικη ζωή.

Οι οδηγίες ταξινομούν την παχυσαρκία ως ασθένεια πολύπλοκων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, όχι μόνο ως πρόβλημα κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης. Παροτρύνουν τους παιδίατρους να εξετάσουν τους νέους που είναι παχύσαρκοι για επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και ανωμαλίες στα λιπίδια, τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τη λειτουργία του ήπατος. Τους ενθαρρύνει επίσης να αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές και να αντιμετωπίζουν ειδικά την παχυσαρκία.

Για τους νέους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι οδηγίες συνιστούν εντατική θεραπεία συμπεριφοράς και τρόπου ζωής – τα παιδιά και οι οικογένειές τους συναντώνται με μια σειρά ειδικών, συμπεριλαμβανομένων διατροφολόγων, φυσιολόγων άσκησης και κοινωνικών λειτουργών για να αναπτύξουν νέες συνήθειες. Οι οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 26 ώρες πρόσωπο με πρόσωπο συμβουλευτικής για αυτό το είδος θεραπείας. Αυτή η υποστήριξη πρέπει να είναι μη επικριτική και να αναγνωρίζει τους δομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν επίσης ότι υπάρχουν εμπόδια στην εγγραφή των νέων στη συμπεριφορική θεραπεία. Πρώτον, δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα όπως αυτό διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Πολλά από αυτά δεν καλύπτονται από ασφάλιση και απαιτούν σημαντική χρονική δέσμευση για να συμμετάσχουν. Εάν αυτό το είδος προγράμματος δεν είναι διαθέσιμο, η έκθεση ενθαρρύνει τους πρωτοβάθμιους παιδιάτρους να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη και συμβουλευτική στους νέους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Για τους νέους που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, οι οδηγίες συνιστούν φάρμακα για την απώλεια βάρους, ακόμη και βαριατρική χειρουργική για εφήβους.

Δείτε Επίσης

«Η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική και θεραπεύσιμη ασθένεια», αναφέρει η έκθεση. «Τα στοιχεία για επιτυχή θεραπεία, παρά τα δηλωμένα κενά και τις πολυπλοκότητες, δίνουν ελπίδα σε ασθενείς και τις οικογένειές τους ότι οι παιδίατροι και οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορούν να αξιολογήσουν επιτυχώς και να αντιμετωπίσουν την ασθένεια της παχυσαρκίας με μια εξατομικευμένη και συμπονετική προσέγγιση».

Η έκθεση επισημαίνει προσεκτικά ότι οι παιδίατροι θα πρέπει να εξετάσουν τη στάση και τις προκαταλήψεις τους απέναντι στα άτομα που είναι παχύσαρκα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην αισθάνονται ότι στοχοποιούνται ή ότι τους φέρονται άδικα επειδή είναι υπέρβαρα. Η έκθεση προτείνει μια τεχνική που ονομάζεται παρακινητική συνέντευξη, μια αποδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδος για τη συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων και την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς.

Το μήνυμα: Μια σαρωτική, τεκμηριωμένη έκθεση συνιστά στους παιδίατρους να αντιμετωπίζουν την παιδική παχυσαρκία ως μια πολύπλοκη ασθένεια και να προσφέρουν θεραπεία με προγράμματα συμπεριφοράς υγείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα για την απώλεια βάρους ή βαριατρική χειρουργική.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top