Η Αγγελική Δαρλάση μάς ταξιδεύει στην παιδική ηλικία σημαντικών προσωπικοτήτων - Childit
Now Reading
Η Αγγελική Δαρλάση μάς ταξιδεύει στην παιδική ηλικία σημαντικών προσωπικοτήτων

Η Αγγελική Δαρλάση μάς ταξιδεύει στην παιδική ηλικία σημαντικών προσωπικοτήτων

Μέσα από τα βιβλία της σειράς «Οι Μεγάλοι… μικροί» τα παιδιά γνωρίζουν και εμπνέονται από επιστήμονες, καλλιτέχνες και αγωνιστές που έγραψαν ιστορία

Όσο σπουδαία και αν είναι κάποια κατορθώματα, όσο σημαντικές κι αν φαίνονται στα παιδιά κάποιες προσωπικότητες, το να καθίσουν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο τους ίσως τους θυμίσει κάτι από σχολικό μάθημα. Αν όμως οι προσωπικότητες αυτές ζωντάνευαν σε ένα παιδικό βιβλίο όπως οι υπόλοιποι ήρωες βιβλίων, αυτό δεν θα ήταν πιο δελεαστικό; Αν μάλιστα, αντί να τους δούμε να ζωντανεύουν ήδη μεγάλοι, τους παρακολουθήσουμε στην παιδική τους ηλικία, κάτι τέτοιο δεν θα έκανε τα παιδιά να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περιέργεια;

Η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Αγγελική Δαρλάση μάς παρουσιάζει τη σειρά «Οι Μεγάλοι… μικροί» των εκδόσεων Μεταίχμιο, που μας συστήνει το έργο και τη ζωή σημαντικών προσωπικοτήτων της χώρας μας, αντρών και γυναικών, πιάνοντας τον μίτο της αφήγησης της ιστορίας τους από την παιδική τους ηλικία, που δεν ήταν πάντα εύκολη ή ανέμελη. Η σειρά περιλαμβάνει τρεις τίτλους: «Οι αγωνιστές του 1821», «Οι καλλιτέχνες» και το πιο πρόσφατο «Οι επιστήμονες».

«Εάν θέλεις να φτάσεις έως το άπειρο, γνώρισε το πεπερασμένο σε όλες του τις εκφράσεις». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον οποίο συναντάμε ως Κόστια στο βιβλίο «Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι επιστήμονες». Βλέπουμε τις παιδικές του ανησυχίες, ασχολίες του, αλλά και τα όνειρα που τον οδήγησαν στη μετέπειτα λαμπρή του καριέρα στον τομέα των μαθηματικών.

«Η παιδεία πρέπει να προπαρασκευάζει αγόρια και κορίτσια, με απόλυτη, οργανικά εκφρασμένη αμεροληψία και ισότητα, και αντίστοιχα με τις φυσικές ικανότητές τους για τη ζωή και με τη ζωή». Η φράση αυτή του Δημήτρη Γληνού, του σημαντικού εκπαιδευτικού, δεν θα είχε ειπωθεί αν ο μικρός Δημήτρης δεν είχε συναντήσει έναν άλλο σπουδαίο δάσκαλο στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, όταν έδινε την εντύπωση ότι μικρός μπορεί να μην έπαιρνε καν τα γράμματα…

«Άραγε είναι το μυαλό μου που με κάνει να λυπάμαι; Ή κάτι άλλο; Το μυαλό λέει στα μάτια μου να γεμίσουν δάκρυα; Κι εκείνα γιατί να είναι αλμυρά όπως το νερό της θάλασσας». Αυτές τις απορίες είχε ο μικρός Γιώργος, που μεγαλώνοντας έγινε ο σπουδαίος γιατρός Γιώργος Παπανικολάου, και καθώς φαίνεται οι απορίες και η επιθυμία του να βρίσκει απαντήσεις τον οδήγησαν στην εξαιρετική του πορεία στην ιατρική.

Η Σέμνη μπορεί να ήταν το μοναδικό κορίτσι της τάξης αλλά ξεχώριζε κι επειδή της άρεσαν από μικρή η Αρχαία Γραμματεία και η Ιστορία. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στην αρχαιολογία και καθιέρωσε τη Σέμνη Καρούζου ως μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας μας.

Ο Αχιλλέας της ιστορίας του βιβλίου δεν έχει αχίλλειο πτέρνα αλλά πληγιασμένες φτέρνες, καθώς αναγκάστηκε μικρός να εγκαταλείψει το χωριό του και το σπίτι του με την οικογένειά του. Με μπαμπά δάσκαλο, είχε μάθει να αγαπάει από παιδί τα γράμματα και παρά τις δύσκολες συνθήκες ο Αχιλλέας Παπαπέτρου κατάφερε να διαπρέψει ως καθηγητής στον χώρο της Φυσικής.

See Also
Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τα παιδιά και ευνοεί καλύτερες σχολικές επιδόσεις

«Για μένα ο ασθενής γινόταν κάθε φορά προσωπική μου υπόθεση. Δηλαδή ο κάθε άνθρωπος ο οποίος πέθαινε γινόταν προσωπική τραγωδία. Για μένα αυτό δείχνει ότι δεν ήμουν καμωμένη να γίνω γιατρός όπως έγινα». Δεν προκαλεί εντύπωση η δήλωση αυτή της Λαίδης Αμαλίας Κουτσουρή-Φλέμινγκ αν δει κανείς την παιδική της ηλικία κι αν μάθει ότι το αγαπημένο της ρήμα ως παιδί ήταν το «τολμάω».

Στο βιβλίο «Οι καλλιτέχνες» της ίδιας σειράς γνωρίζουμε στην παιδική τους ηλικία τους Γιαννούλη Χαλεπά, την Κατίνα Παξινού, τον Κάρολο Κουν, τη Βάσω Κατράκη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τη Ζουζού Νικολούδη, τον Κώστα Μπαλάφα και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ενώ στο βιβλίο «Οι αγωνιστές του 1821» παρακολουθούμε τα πρώτα χρόνια της ζωής των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, Γεώργιου Καραϊσκάκη, Κωνσταντίνου Κανάρη, Μαντώς Μαυρογένους. Και τα τρία βιβλία της σειράς «Οι Μεγάλοι… μικροί» έχουν υπέροχη, ολοζώντανη εικονογράφηση από τη Σοφία Παπαδοπούλου.

Ιστορίες που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, καθώς «ακόμα κι όταν είσαι μικρός μπορείς να αγωνίζεσαι, να μην το βάζεις κάτω και να προχωράς – αφού τα όποια εμπόδια είναι για να τα προσπερνάμε. Και κάποτε θα είσαι κι εσύ μεγάλος, γράφοντας κι εσύ τις δικές σου σελίδες στη δική σου ιστορία, εμπνέοντας κι άλλους με όσα έχεις καταφέρει», μας υπενθυμίζει πολύ εύστοχα η Αγγελική Δαρλάση στον πρόλογο των βιβλίων.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top