Now Reading
Ελένη Γερουλάνου & Library 4all: «Αυτά τα 10 χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μας πάνω από 1.000.000 βιβλία κι έχουμε χαρίσει αμέτρητα παιδικά χαμόγελα – κάτι που μας κάνει να ονειρευόμαστε τη συνέχεια»

Ελένη Γερουλάνου & Library 4all: «Αυτά τα 10 χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μας πάνω από 1.000.000 βιβλία κι έχουμε χαρίσει αμέτρητα παιδικά χαμόγελα – κάτι που μας κάνει να ονειρευόμαστε τη συνέχεια»

Η αγαπημένη μας Ελένη Γερουλάνου απαντάει στην Αγγελική Λάλου και το childit.gr 10 ερωτήσεις για τα 10 χρόνια του Library4all

Με αφορμή τα 10 χρόνια Library4all, μιλήσαμε με την ακούραστη, αεικίνητη, εξαιρετική και πάντα αγαπημένη μας Ελένη Γερουλάνου για τη σημαντική αυτή δράση και όλα όσα κατάφεραν αυτή τη δεκαετία. Τιμώντας τα 10 χρόνια τής απευθύναμε 10 ερωτήσεις.

1. Ποιους στόχους έχει πετύχει μέχρι στιγμής το Library4all και τι θέλετε ακόμα να καταφέρετε;

Ο ρόλος του Library4all είναι να λαμβάνει ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ελληνόφωνα σχολεία στο εξωτερικό, και εν συνεχεία να τα βοηθά να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους. Αυτό το επιτυγχάνουμε συγκεντρώνοντας βιβλία από φορείς, εκδότες, βιβλιοπωλεία, συγγραφείς, εικονογράφους, εταιρείες και ιδιώτες και αποστέλλοντάς τα στη συνέχεια στα σχολεία που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Οι στόχοι μας δεν άλλαξαν, γιατί από την αρχή λειτουργούμε ως φορέας δικτύωσης μεταξύ εκείνων που θέλουν να προσφέρουν βιβλία και των σχολείων που τα έχουν ανάγκη.

2. Ποιες είναι οι στιγμές ορόσημο στην πορεία του Library4all;

  • Αύγουστος 2013: Η γνωριμία μας με την Susan Robbins, την ιδρύτρια του Project Cicero, του οργανισμού που προσφέρει βιβλία στα υποβαθμισμένα σχολεία της Νέας Υόρκης. Την αναζητήσαμε και της κάναμε αμέτρητες ερωτήσεις. Απάντησε σε όλες. Μοιράστηκε τα πάντα μαζί μας. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε και εμείς κάτι παρόμοιο, πρώτα στην Αττική και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.
  • Νοέμβριος 2013: Το πρώτο bookwave.
  • Σεπτέμβριος 2014: Όταν η διαφημιστική εταιρεία Grey και Tribe σχεδίασε για μας το τηλεοπτικό σποτ της πρώτης μας καμπάνιας. Παίχτηκε σε όλα τα κανάλια και σε όλους τους κινηματογράφους της Odeon. Καταλαβαίνετε πως αμέσως άρχισαν να μας έρχονται email με αιτήματα από κάθε σημείο της Ελλάδας. Έτσι πήραμε την απόφαση να επεκτείνουμε τη δράση μας και για τα σχολεία στην περιφέρεια.
  • Νοέμβριος 2015: Γνωριμία με τον Κωστή Παπαζήση, της Αθηναϊκής Μεταφορικής, που τόσο γενναιόδωρα έχει αναλάβει όλες τις αποστολές μας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταφορικές εταιρείες στην Ελλάδα, η οποία μεταφέρει όλα τα βιβλία αφιλοκερδώς στην πόρτα του κάθε σχολείου.
  • Δεκέμβριος 2017: Συνεργασία με την δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος, που ξεκίνησε με τη συγκέντρωση βιβλίων από τους εργαζομένους της. Έτσι άρχισε μία ωραία ενέργεια που έγινε παράδοση και κάθε χρόνο η Ζέπος & Γιαννόπουλος συμβάλει στο έργο μας. Το 2020 ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα αναδοχής σχολικών βιβλιοθηκών, που στοχεύει στην ενίσχυση των σχολείων με την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται μια βιβλιοθήκη για να λειτουργήσει σωστά και στην παροχή των βιβλίων, που δεν γεμίζουν μόνο τα ράφια αλλά και τον κόσμο των παιδιών με νέες εικόνες.

3. Ποιες είναι οι πιο συγκινητικές στιγμές αυτής της δεκαετίας του Library4all;

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η παράδοση βιβλίων για τα παιδιά των υγειονομικών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία, τον πρώτο καιρό της πανδημίας. Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα παραδώσαμε μαζί με τη συγγραφέα Άλκηστη Χαλικιά βιβλία της για τα παιδιά των γιατρών, νοσηλευτών και ανθρώπων της ΜΕΘ, ως μία συμβολική κίνηση αναγνώρισης της τεράστιας προσπάθειάς τους για να προστατεύσουν όλους εμάς από την Covid-19. Εκείνη την ώρα μάλιστα μόλις είχαν αποσωληνώσει έναν ασθενή και αισθάνθηκαν πως τους φέραμε γούρι. Αρχίσαμε να χειροκροτάμε με δάκρυα στα μάτια!

4. 10 χρόνια Library4all σε αριθμούς, πόσα βιβλία σε πόσα σχολεία ταξίδεψαν;

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μας περισσότερα από 1.000.000 βιβλία, περισσότερα από 8.600 κουτιά με βιβλία. Έχουμε χαρίσει αμέτρητα παιδικά χαμόγελα, χάρη σε όλους εκείνους που εμπιστεύτηκαν το Library4all και τη δράση του.

Οι αριθμοί μάς δίνουν μια καλή εικόνα του αντίκτυπου που έχει η δράση μας. Αριθμοί που μας κάνουν να ονειρευόμαστε για τη συνέχεια.

Εάν γίνουν δύο υπολογισμοί, αρκετά μετριοπαθείς, έχουμε:

  • 6.800 σχολεία x 50 μαθητές μέσο όρο ανά σχολείο = 430.000 μαθητές και μαθήτριες.
  • 334 φορείς x 50 παιδιά μέσο όρο ανά φορέα = 16.700 παιδιά.
  • 1.000.000 βιβλία x 10 ευρώ κόστος μέσο όρο ανά βιβλίο = 10.000.000 ευρώ

Συμπέρασμα;
1. Για περίπου 446.7000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες και η πρόσβαση στη γνώση.
2. Το ελληνικό Δημόσιο έχει εξοικονομήσει σχεδόν 10.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

5. Τι είναι το Bookwave;

Το bookwave είναι η ετήσια, μεγάλη δράση μας με στόχο την προσφορά βιβλίων σε σχολικές βιβλιοθήκες, κυρίως της Αττικής, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε βιβλία. Γίνεται στις αρχές του χρόνου με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, στο κτίριό του στην οδό Πειραιώς. Εκεί συγκεντρώνουμε βιβλία μέσα από book drives που πραγματοποιούν κυρίως ιδιωτικά σχολεία και άλλοι ιδιωτικοί φορείς, με στόχο να καλύψουμε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δάσκαλοι αλλά και μαθητές από τα ίδια τα σχολεία έρχονται στο Μπενάκη για να πάρουν τη σακούλα τους και όλοι μαζί ζούμε μια ωραία γιορτή.

6. Υπήρξαν δυσκολίες που συναντήσατε αυτά τα 10 χρόνια και πώς τις ξεπεράσατε;

Πολλές. Κάθε φορά που με πονάει η μέση μου από τα βιβλία που έχω κουβαλήσει και κάθε φορά που σκέφτομαι τους λογαριασμούς που πρέπει να εξοφλήσουμε. Βλέπετε, όλες οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες έχουμε να πληρώσουμε τον φόρο επιτηδεύματος, 500 ευρώ το χρόνο, έναν φόρο λίγο άδικο για εταιρείες που δεν έχουν έσοδα από πουθενά. Αρκεί όμως ένα παιδικό χαμόγελο, το χέρι βοήθειας ενός πιστού εθελοντή, μια ζεστή κουβέντα από τον εκπαιδευτικό για να γεμίσει ξανά τις μπαταρίες μας και να μας κάνει να σκεφτούμε ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθειά μας. Μπορεί ο κόπος για τη διαλογή των βιβλίων να είναι μεγάλος, τα έξοδα να είναι κάποιες φορές υπέρογκα (διαχειριστικές δαπάνες, φωτοτυπίες, αυτοκόλλητες ταινίες, κουτιά κ.λπ.), αλλά ευτυχώς υπάρχει μια δυνατή ομάδα από εθελοντές και φίλους που μοιράζεται τις αγωνίες μας και μας βοηθάει να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στα δεκάδες αιτήματα που δεχόμαστε καθημερινά. Η μεγαλύτερη δυσκολία μας είναι όμως η εξεύρεση οικονομικών πόρων για την αγορά νέων βιβλίων, διότι οι προσφορές σε βιβλία δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

7. Τι συμμετοχή έχει ένα «μαγικό» κολιμπρί στη δράση του Library4all;

Να σας πω πρώτα γιατί έγινε το σύμβολο του Library4all. Διαβάσαμε το παραμύθι του Yahgulanaas, “The Little Hummingbird” και το μήνυμα του βιβλίου ήταν για μας πηγή έμπνευσης. Όπως το κολιμπρί του παραμυθιού βοηθάει σταγόνα-σταγόνα να σβήσει η φωτιά στο δάσος, έτσι και εμείς στο Library4all σταγόνα-σταγόνα συγκεντρώνουμε βιβλία για να γεμίσουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας. Στη λέξη του colibri συνυπάρχει η έννοια της συνεργασίας μαζί με τη λέξη βιβλίο και αυτό είναι το μήνυμα του Library4all. Νονός αυτής της ιδέας είναι ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου. Γιατί το κολιμπρί είναι τόσο μικρό, αλλά και ταυτόχρονα τόσο όμορφο, όπως μια σκέψη που κάνεις για τους άλλους. Τόσο μικρό, αλλά και ταυτόχρονα τόσο δυνατό για να φέρει την αλλαγή, όπως μια πράξη που κάνεις εσύ κι άλλοι πολλοί μαζί σου. Τόσο μικρό, αλλά και τόσο σημαντικό, όπως το να χαρίζεις ένα βιβλίο. Co + libri θα πει συνεργασία + βιβλία.

8. 10 μέρη που δεν πιστεύατε ότι θα έφταναν τα βιβλία του Library4all;

Στην Ερείκουσα με τα δύο παιδιά, στα οκτώ παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και τα τρία του Νηπιαγωγείου Αγίων Θεοδώρων της Ίμβρου, στο Τακούρε στην Τανζανία, στην Ψέριμο, στο Άγκιστρο Σερρών, 8 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο ελληνικό σχολείο του Καΐρου, στο Δημοτικό Σχολείο του Νοσοκομείου «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» στην Αθήνα, στην Ουγκάντα, στις γυναικείες φυλακές του Αυλώνα.

Δείτε Επίσης

9. Ποια είναι η μεγαλύτερή σας ανταμοιβή και τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη όλα αυτά τα χρόνια;

Η δύναμη για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας βασίζεται στη θερμή ανταπόκριση των δασκάλων που εκφράζουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για τη δράση μας. Μας δίνει πραγματικά μεγάλη δύναμη η ικανοποίηση και η χαρά των εκπαιδευτικών και των μαθητών, που την εισπράττουμε μέσα από τις επιστολές, τις ζωγραφιές, τις φωτογραφίες και τα email που μας στέλνουν. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία που τιμούν το λειτούργημά τους. Και αυτοί είναι αμέτρητοι. Αυτό είναι το κέρδος το δικό μας από την προσπάθειά μας, μαζί με την εμπιστοσύνη που χτίστηκε μέρα με τη μέρα με τους δασκάλους.

10. Η ευχή σας για τα επόμενα χρόνια;

Η ευχή μας είναι να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και να πάψουμε να στέλνουμε βιβλία στις σχολικές βιβλιοθήκες. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι όλα τα σχολεία θα έχουν καλύψει τις ανάγκες τους σε βιβλία και δεν θα μας χρειάζονται πια. Θα έχουν μία προσβάσιμη, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με τη ζωή του σχολείου, με ράφια γεμάτα βιβλία, με βιβλιοθηκονόμο και με ετήσια κονδύλια για αγορά βιβλίων. Μία βιβλιοθήκη πραγματικά για όλους και όλες, με όλους και με όλες.

Όποιος θέλει να υποστηρίξει το Library4all μπορεί:

  • Να στείλει ένα email στο info@library4all.com με τα στοιχεία του και τι είδους βιβλία θα ήθελε να προσφέρει.
  • Να διοργανώσει ένα book drive, συγκεντρώνοντας καινούρια ή σχεδόν καινούργια βιβλία για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.
  • Να ζητήσει από τους καλεσμένους μίας γιορτής ή βάφτισης αντί δώρων να προσφέρουν βιβλία για το Library4all.
  • Να κάνει μία χρηματική δωρεά, έτσι ώστε να αγοραστούν καινούρια βιβλία, καθώς οι δωρεές μεταχειρισμένων βιβλίων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.
  • Να αγοράσει το κολιμπρί στολίδι μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: 

 www.library4all.com
instagram: @library4all_

facebook: https://www.facebook.com/Library4all/

Linkedin: library4all

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top