Εάν αναγνωρίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, ίσως ασκείτε αυταρχική ανατροφή - Childit
Now Reading
Εάν αναγνωρίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, ίσως ασκείτε αυταρχική ανατροφή

Εάν αναγνωρίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, ίσως ασκείτε αυταρχική ανατροφή

Ενώ έχετε καλές προθέσεις, μερικές φορές κάποιες συμπεριφορές σας μπορεί να εκφράζουν υπερβολικό έλεγχο

Καταπνίγετε άθελά σας την ανάπτυξη του παιδιού σας; Πέρα από τις καλές προθέσεις, ακόμη και στοργικοί γονείς μπορούν να περάσουν τα όρια και να ασκήσουν αυταρχική ανατροφή. Ας ρίξουμε μια ειλικρινή ματιά σε κοινές συμπεριφορές που μπορεί να φαίνονται υποστηρικτικές, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

Σχεδιάζετε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου τους.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να προγραμματίζει με εμμονή κάθε λεπτό της ζωής του παιδιού σου, από τη στιγμή που θα ξυπνήσει μέχρι να πάει για ύπνο, είναι σημάδι ότι μπορεί να είσαι υπερβολικά ελεγκτικός. Τα παιδιά ευδοκιμούν σε μια ισορροπία δομημένων δραστηριοτήτων και ελεύθερου χρόνου. Χρειάζονται ευκαιρίες για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και απλά να χαλαρώσουν. Ο υπερβολικός προγραμματισμός όχι μόνο τους στερεί αυτές τις πολύτιμες μαθησιακές εμπειρίες, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος και δυσαρέσκεια.

Εκτιμάτε την επιτυχία πάνω από όλα.

Εάν πιέζετε συνεχώς το παιδί σας να είναι το καλύτερο σε κάθε πτυχή της ζωής του, από ακαδημαϊκούς έως εξωσχολικούς, ίσως βάζετε τον πήχη πολύ ψηλά. Είναι φυσικό να θέλεις να πετύχουν, αλλά η υπερβολική εστίαση στο επίτευγμα τους ασκεί περιττή πίεση και επίσης απορροφά τη χαρά από εμπειρίες που προορίζονται να είναι διασκεδαστικές. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν την αξία της σκληρής δουλειάς και της επιμονής, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να αποτυγχάνουν και ότι η αξία τους δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τα επιτεύγματά τους. Προσπαθήστε να βρείτε μια υγιή ισορροπία εδώ.

Δεν τους επιτρέπετε κανένα απόρρητο.

Η τακτική εισβολή στην ιδιωτική ζωή του παιδιού σας, είτε διαβάζεις το ημερολόγιό του, παρακολουθείς τις διαδικτυακές του δραστηριότητες χωρίς αιτία είτε επιμένεις να γνωρίζεις κάθε λεπτομέρεια της κοινωνικής του ζωής, μπορεί να είναι επιζήμια. Αν και είναι σημαντικό να τα κρατάμε ασφαλή, τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται επίσης μια αίσθηση ιδιωτικότητας για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη και ανεξαρτησία. Σεβαστείτε την ανάγκη τους για προσωπικό χώρο και δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθουν άνετα να έρχονται σε εσάς οικειοθελώς με τα προβλήματα και τις εμπειρίες τους.

Κάνετε όλες τις επιλογές τους για αυτά.

Εάν έχετε τη συνήθεια να παίρνετε όλες τις αποφάσεις για το παιδί σας, από το τι θα φορέσει μέχρι το με ποιους θα έπρεπε να είναι φίλος, του στερείτε βασικές δεξιότητες ζωής. Η λήψη αποφάσεων είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά μέσω της πρακτικής και της εμπειρίας. Επιτρέποντάς τους να κάνουν επιλογές κατάλληλες για την ηλικία τους και αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες, τα βοηθάτε να γίνουν πιο αυτοδύναμα και σίγουρα για την κρίση τους.

Δεν τα εμπιστεύεστε.

Το να δείχνετε έλλειψη εμπιστοσύνης στο παιδί σας, όπως το να αμφιβάλλετε για την ειλικρίνειά του χωρίς λόγο ή να πιστεύετε συνεχώς ότι θα κάνει λάθη, μπορεί και θα επιβαρύνει τη σχέση σας. Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης σε κάθε σχέση και το να δείχνετε στο παιδί σας ότι πιστεύετε στην ικανότητά του να παίρνει καλές αποφάσεις, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και ενθαρρύνει την υπεύθυνη συμπεριφορά. Έχει να κάνει με την εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ καθοδήγησης και ελευθερίας.

Αγνοείτε τη φωνή τους.

Το να απορρίπτετε τακτικά τις απόψεις, τα συναισθήματα ή τις προτιμήσεις του παιδιού σας μπορεί να το κάνει να αισθάνεται απογοητευμένο και ασήμαντο. Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε ενεργά τι έχουν να πουν και να επικυρώνετε τα συναισθήματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα θα συμφωνείτε ή θα ενδίδετε στις απαιτήσεις τους, αλλά η αναγνώριση της προοπτικής τους ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία και τον σεβασμό.

Τα επικρίνετε συνεχώς.

Ενώ η εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, η συνεχής κριτική μπορεί να είναι επιζήμια για την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Εστιάστε στην ενθάρρυνση των δυνατοτήτων και των επιτευγμάτων τους, ενώ αντιμετωπίζετε τομείς προς βελτίωση με υποστηρικτικό τρόπο. Το να γιορτάζουν τις επιτυχίες τους, όσο μικρές κι αν είναι, και να τους προσφέρετε καθοδήγηση αντί για κριτική, μπορεί να τα παρακινήσει να αγωνιστούν για αυτοβελτίωση, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν την υποστήριξή σας.

Συμμετέχετε πάρα πολύ στην κοινωνική τους ζωή.

Η υπερβολική συμμετοχή στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του παιδιού σας, από την επιλογή των φίλων του για τη διαχείριση των κοινωνικών του δεσμεύσεων, μπορεί να εμποδίσει την κοινωνική του ανάπτυξη. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να πλοηγούνται στην κοινωνική δυναμική, να κάνουν φίλους και μερικές φορές να αντιμετωπίζουν μόνα τους τις συγκρούσεις. Ενώ η καθοδήγηση είναι σημαντική, ειδικά για τη διδασκαλία τους σχετικά με τις υγιείς σχέσεις και τα όρια, χρειάζονται την ελευθερία να εξερευνήσουν τις κοινωνικές συνδέσεις και να μάθουν από τις εμπειρίες τους.

Προσπαθείτε πάντα να λύσετε τα προβλήματά τους.

Το να επιλύσετε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σας, από μια απλή ερώτηση στο σπίτι μέχρι μια διαφωνία στην παιδική χαρά, του στερεί την ευκαιρία να αναπτύξει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η αντιμετώπιση προκλήσεων και η εκμάθηση εύρεσης λύσεων είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και ανεξαρτησίας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται κριτικά για τα προβλήματα και να βρίσκει λύσεις, προσφέροντας υποστήριξη και καθοδήγηση όταν πραγματικά χρειάζεται.

Τους βάζετε μη ρεαλιστικούς στόχους.

Η επιβολή μη ρεαλιστικών προσδοκιών, ακαδημαϊκών, αθλητικών ή προσωπικών επιτευγμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητο άγχος και φόβο αποτυχίας στο παιδί σας. Είναι σημαντικό να θέτετε εφικτούς στόχους που τα προκαλούν ενώ είναι ακόμα σε προσιτότητα. Γιορτάστε την προσπάθεια και την πρόοδο, όχι μόνο το αποτέλεσμα, για να ενσταλάξετε μια νοοτροπία ανάπτυξης και την κατανόηση ότι η βελτίωση και η μάθηση είναι συνεχείς διαδικασίες.

See Also

Αγνοείτε ή υποβαθμίζετε εντελώς τα ενδιαφέροντά τους.

Το να αγνοείτε ή να υποτιμάτε τα πάθη και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές σας αξίες ή προσδοκίες μπορεί να μειώσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του. Το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιδιώκει τα ενδιαφέροντά του, ακόμα κι αν είναι διαφορετικά από τα δικά σας, δείχνει ότι εκτιμάτε την ατομικότητά του και υποστηρίζετε την επιδίωξή του για ευτυχία.

Τα προστατεύετε ακόμα και από τις παραμικρές δυσκολίες.

Αν και είναι φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από τον πόνο και την απογοήτευση, η υπερβολική προστασία του από τις δυσκολίες της ζωής μπορεί να το αποτρέψει από το να μάθει σημαντικά μαθήματα ζωής. Το να βιώνουν οπισθοδρομήσεις, να κάνουν λάθη και να αντιμετωπίζουν συνέπειες είναι όλα μέρος της ενηλικίωσης. Η παροχή υποστήριξης και ενσυναίσθησης, ενώ τους επιτρέπει να περιηγηθούν σε αυτές τις εμπειρίες, τα προετοιμάζει για την πολυπλοκότητα της ζωής.

Δεν ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία.

Εάν διστάζετε να αφήσετε το παιδί σας να κάνει πράγματα μόνο του, από μια απλή εργασία όπως το να ετοιμάζει το γεύμα του μέχρι πιο σημαντικά ορόσημα όπως η επιλογή μελλοντικού επαγγέλματος, μπορεί να καταπνίγετε την ανεξαρτησία του. Η σταδιακή αύξηση των ευθυνών και των ελευθεριών βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Είστε υπερ-εστιασμένοι στην ασφάλειά τους.

Είναι σημαντικό να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές, αλλά το να είστε υπερβολικά προσεκτικοί και να περιορίζετε τις δραστηριότητές του λόγω φόβου τραυματισμού ή αποτυχίας μπορεί να περιορίσει τις εμπειρίες και την ανάπτυξή του. Ενθαρρύνετε την ασφαλή εξερεύνηση και τους υπολογισμένους κινδύνους για να τα βοηθήσετε να μάθουν τα όρια και τις δυνατότητές τους, καλλιεργώντας την αίσθηση της περιπέτειας και της περιέργειας.

Ανακατεύεστε πάντα στις υποθέσεις τους.

Εάν βρίσκεστε να γκρινιάζετε ή να υπενθυμίζετε συνεχώς στο παιδί σας καθήκοντα, ευθύνες ή συμπεριφορές, μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και έλλειψη κινήτρων. Αντίθετα, δημιουργήστε σαφείς προσδοκίες και συνέπειες και ενθαρρύνετε την αυτοπειθαρχία και την υπευθυνότητα. Γιορτάστε τις επιτυχίες τους στη διαχείριση των ευθυνών για την ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top